BIRANJE VODSTVA

HOĆE LI KARAMARKO DOBITI OZBILJNOG PROTUKANDIDATA? Otkrivamo tko će u stranačkim izborima biti u stožeru aktualnog šefa HDZ-a

Za razliku od HDZ-a i HNS-a, gdje je očito da će Karamarko ostati šef, a Vrdoljak će zamijeniti Pusić, neizvjesno je u SDP-u i HSS-u
 Robert Fajt/EPH

U sljedeća dva i pol mjeseca četiri najvažnije političke stranke - HDZ, SDP, HNS i HSS - održat će svoje unutarstranačke izbore na kojima će izabrati nova stranačka vodstva. Izborni takmaci za mjesta predsjednika su manje-više poznati, jedino se još čeka hoće li šef HDZ-a Tomislav Karamarko imati ozbiljnog protukandidata.

Jedan član - jedan glas

Kandidacijski postupak završen je u SDP-u i HSS-u, u HDZ-u je tek počeo, a HNS je jučer potvrdio Ivana Vrdoljaka kao jedinog kandidata za predsjednika.Hoće li ostale stranke dobiti nove ili stare predsjednike bit će poznato i malo prije, najkasnije do 17. travnja kad se održavaju izbori za šefa u HDZ-u, a dva tjedna prije za šefa SDP-a. Jedino u te dvije stranke izbori za predsjednika provest će se po načelu jedan član - jedan glas. HDZ-ovi članovi, njih oko 230.000, prvi put će birati na takav način. Nakon što su od utrke za šefa vladajuće stranke odustali svi važniji kandidati za koje se spekuliralo da namjeravaju izaći na megdan Karamarku - Andrej Plenković, Davor Stier, Damir Krstičević, za sada se čini da je Karamarku zagarantiran još jedan mandat na čelu stranke.

Svoje su kandidature doduše najavili i Ivica Jurjević i Vinko Vukadin, no pitanje je mogu li uopće skupiti 5000 potpisa za kandidaturu u idućih desetak dana.

HDZ-ova kampanja će trajati samo nešto više od mjesec dana. Izbori za ostala stranačka tijela održat će se 28. svibnja. Doznajemo kako će šef Karamarkova izbornog stožera biti Damir Jelić, potpredsjednik HDZ-a. U njegovu stožeru suradnici će mu biti redom mladi HDZ-ovci: Josip Bilaver, Domagoj Marojević, Ivan Radić te Mario Župan. Karamarko je u stožer imenovao mlade snage jer time želi, doznajemo, poručiti da upravo mladima želi posvetiti sljedeći mandat. Stožer će početi formalno funkcionirati od ponedjeljka i bit će smješten u hotelu Panorama.

Beljak favorit

Promjena vodstva najprije bi trebala stići u HSS čiji aktualni predsjednik Branko Hrg ima dva protukandidata, Krešu Beljaka, potpredsjednika stranke i gradonačelnika Samobora te Nenada Matića, predsjednika zagrebačke organizacije. Izborni sabor HSS-a održat će se 19. ožujka.

Za razliku od HNS-a, u SDP-u i HSS-u ishod je neizvjestan. Zoran Milanović za još se jedan mandata natječe sa županom Zlatkom Komadinom, koji naklonost oko 35.000 članova stranke želi dobiti upravo na kritici stranačkog šefa jer im nije uspio osigurati još jedan mandat na vlasti, ali i jer je stavio svoj potpis na tripartitnu Vladu s HDZ-om.

- Milanović kaže da je HDZ prazan kao tikva, ali smo ipak od takvog HDZ-a izgubili izbore. Četiri smo godine bili na vlasti, mogli smo mijenjati i Ustav i zakone da bismo poboljšali situaciju u državi, ali to nismo napravili. Umjesto da okupljamo društvo, mi smo ga dijelili, kao i HDZ - glavne su Komadinine poruke na koje Milanović uzvraća da će prema HDZ-u i dalje biti jednako bahat “jer ova situacija iziskuje čvrst otpor”.

- Spreman sam na još jedan mandat. A SDP-u nudim svoje znanje, energiju, borbenost - poručuje Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:34