NOVE OKOLNOSTI

HOĆE LI KORONA-KORIDORI SPASITI HRVATSKI TURIZAM Česi sanjaju dolazak na Jadran, bude se i Austrijanci, Plenković razgovarao s Kurzom

 
Andrej Plenković, hrvatska obala, Sebastian Kurz
 Davor Pongračić / Hanza Media / Profimedia, Alamy, AFP

Mjere protiv širenja koronavirusa praktički su umrtvile turistički sektor. Organizacija Ujedinjenih naroda za turizam (UNWTO) upozorava da bi zbog pandemije u ovoj godini broj turističkih putovanja mogao opasti za 20-30 posto, piše Deutsche Welle.

Europska turistička industrija očekuje financijske gubitke od oko milijardu eura – i to mjesečno, kako je rekao Thierry Breton, europski povjerenik za industrijsku politiku Europske unije. A Hrvatska u očekuje pad prihoda od turizma za 75%, rekao je u intervjuu za Glas Istre ministar turizma Gari Cappelli.

Prihodi od stranih gostiju proteklih su godina iz sezone u sezonu rušili rekorde, u 2019. su premašili brojku od 10 milijardi eura. Udio turizma u hrvatskom BDP-u iznosi oko 20%. Vlada je poručila da bi se s moglo krenuti s popuštanjem nekih mjera ukoliko u idućim danima bude opadala stopa novih infekcija.

Plan za ljeto

Udruženje čeških turoperatora predložila je češkoj vladi da potpiše sporazum sa zemljama koje uspijevaju kontrolirati širenje Covid-19, poput Hrvatske, Slovačke i nekih drugih, nešto udaljenijih zemalja. U Hrvatskoj je dosad registrirano samo 48 žrtava virusa, a stopa smrtnosti je među najmanjima u Europi.

Dogovor Češke i Hrvatske omogućio bi građanima iz te dvije zemlje da putuju iz jedne u drugu državu, a dosadašnji planovi predviđaju izravne avio-veze između Praga i Dubrovnika, odnosno Splita. Predstavnici hrvatske vlade proteklih su dana rekli kako razmatraju mogućnost ponovnog otvaranja marina, nekih kampova i hotela na nešto zabačenijim lokacijama, dalje od urbanih centara.

Dalmatinska obala je jedna od najpopularnijih destinacija za češke turiste, oni Jadran često nazivaju „naše more". Preko 800.000 Čeha, odnosno oko 8% ukupne populacije, prošle je godine odmor provelo u Hrvatskoj. Ostvarili su ukupno 5,4 milijuna noćenja. "Češka je upravo tržište s kojima najviše računamo", otkriva Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije za Jutarnji list. „Bilo nam je jasno da bi oni mogli biti među prvima koji će pokazati spremnost da dođu na Jadran, mi smo u stalnom kontaktu s njima."

Češka je u ponedjeljak počela primjenjivati prve (od ukupno pet faza) mjere relaksacije, a vlada u Pragu diskutira o mogućem popuštanju restrikcija vezanih uz putovanja, piše piše Deutsche Welle.

Hrvatska bi kao klasična destinacija turista koji na odmor kreću automobilom, mogla profitirati i od svog položaja i blizine središnje Europe. „Ova će ljetna sezona sigurno biti sasvim drugačija od svega što poznajemo do sada", kaže predsjednik Udruženja njemačkih turoperatora Norbert Fiebig u intervjuu za list „Tagesspiegel".

"U europskim zemljama koje provode mjere druge faze borbe protiv širenja infekcije, putovanja će biti moguća ali zu poštivanje određenih sigurnosnih mjera", dodaje Fiebig. Ublažavanje restrikcija bi dakle mogla ponovno mogla „otvoriti" i dotok turista iz susjedne Slovenije, čiji državljani imaju najveći udio među inozemnim vlasnicima nekretnina na hrvatskoj obali.

U međuvremenu je i jedno istraživanje zagrebačkog ureda BlackRocka i instituta za istraživanje javnog mnijenja Improve pokazalo da se ni Austrijanci još nisu odrekli godišnjeg u Hrvatskoj.

-->

Skepsa i dalje prisutna

Ministri iz Češke i Hrvatske upozoravaju da nema razloga za preuranjenu euforiju, jer još uvijek ima puno stvari koje tek treba riješiti: od transporta, zdravstvenih i epidemioloških mjera, kapaciteta javnog zdravstva i širenja samog virusa.

"Niti oni (češke turističke agencije) a niti drugi trenutno nemaju baš puno prostora za normalan rad i putovanja", opominje Cappelli. „Oni su u potrazi za destinacijom na moru. I izgleda da im je Hrvatska najjednostavnije rješenje. Hoće li im to uspjeti ili ne? Vidjet ćemo. To ne ovisi samo o nama već i o drugim zemljama."

Epidemiolozi su upozorili da bi inicijativa iz Češke mogla potkopati aktualne napore oko toga da pandemija Covid-19 ne prouzroči preopterećenost zdravstvenog sustava. Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na konferenciji za novinare je izrazio je skepsu oko ideja uvođenja „zdravstvenih certifikata": „Oni ne znače u praksi puno, jer netko tko je sad zdrav za 24 sata može biti bolestan."

Hrvatske jadranske susjede Crnu Goru i Albaniju, također očekuju veliki padovi turističkih prihoda, predviđa scenarij financijske institucije S&P Global Ratings. „Očekuje se veliki utjecaj pogotovo na male ekonomije u kojima turizam igra veliku ulogu, poput Barbadosa, Arube, Belizea, Cape Verdea, Crne Gore i Albanije", stoji u analizi. U Crnoj Gori je turizam zaslužan za oko 40% ukupnog prometa, to je uvjerljivo najveći udio turizma u platnoj bilanci neke europske zemlje.

Iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) je priopćeno kako u kontekstu lockdowna (restriktivnih mjera) u Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Gruziji najveću prijetnju predstavlja gotovo kompletno „zatvaranje" turističkog sektora, odnosno hotela i restorana, te otkazivanje letova - a u sve četiri zemlje turizam čini znatan dio (četvrtinu ili čak i više) BDP-a.

Austrija se "otvara"

U međuvremenu austrijski istraživač turističkog sektora Andreas Reiter u listu Kleine Zeitung kaže da dvije trećine nacionalnih turističkih tvrtki ne bi moglo preživjeti nadolazeću ljetnu sezonu bez njemačkih turista - oni su najvažnija skupina gostiju u Austriji i zaslužni su za nešto više od 50% prihoda turističkog sektora. U Austriju trenutno smiju ući samo strani državljani s negativnim korona-testom.

Njemački turisti bi ipak mogli doći u Austriju ovo ljeto, kaže ministrica turizma Elisabeth Köstinger: "Restrikcije u pogledu slobode putovanja će potrajati nekoliko idućih mjeseci. U svakom slučaju, kad se radi o zemljama koje su na vrlo dobrom, pozitivnom putu, kako što je Njemačka, tu će sigurno biti mogućnosti da se sklopi neki bilateralni sporazum", kaže Köstinger.

Austrijsko udruženje hotelijera (ÖHV), koje okuplja hotele s četiri i pet zvjezdica, u ovoj godini očekuje pad prodaje u najboljem slučaju od 40-60%. „Posao je, što se tiče ljetne sezone, dobrim dijelom propao. Ovako nešto se nije dogodilo još od Drugog svjetskog rata", kaže glasnogovornik ÖHV-a Martin Stanits, a piše Deutsche Welle.

Kurz i Plenković razgovarali o turizmu

Kako bi koliko-toliko spasila jedan dio turističke sezone, Hrvatska se nada turistima iz zemalja koje inače preferiraju našu obalu kao omiljeno ljetno odredište. Prvi koji su pokazali interes su češki turoperateri, čiji je prijedlog u zračnom koridoru za njihove turiste koji bi išli na Jadran objeručke dočekan u turističkom sektorom u Hrvatskoj.

No, to je tek jedna ideja, ali i pokazatelj u kojem bi smjeru mogla ići eventualna rješenja za turističku sezonu.

Tako su o turizmu u okolnostima pandemije danas razgovarali i hrvatski premijer Andrej Plenković i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

- Uoči sutrašnje videokonferencije lidera EU razgovarao sam sa Sebastianom Kurzom o Zagreb Summitu, zajedničkom europskom modelu za turistički sektor, radu sezonskih radnika te režimu na graničnim prijelazima - napisao je na svojem Twitter profilu Plenković.

">-->

Kurz je pak, također na Twitteru, napisao sljedeće:

- Bilo je dobro razgovarati s premijerom Plenkovićem prije sutrašnje videokonferencije lidera EU. Razgovarali smo o koordiniranom pristupu o otvaranju turističkog sektora u našim državama, o sezonskim radnicima i graničnim kontrolama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:58