SABOTAŽA ILI NESPORAZUM

HOĆE LI KUTINA ZBOG NOVOG ŽUPANA OSTATI BEZ RODILIŠTA? Gradonačelnik proziva zbog odustajanja od projekta

Sukob Kutina-Županija: Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić proziva župana Ivu Žinića zbog odustajanja od projekta rodilišta u Kutini, projekta bivše županice Marine Lovrić Merzel

KUTINA - Ruši li Ivo Žinić, novi župan Sisačko-moslavačke županije, važan kutinski projekt svoje prethodnice Marine Lovrić Merzel. To se pitanje nameće nakon što se gradonačelnik Kutine Andrija Rudić obratio javnosti i novom sisačko-moslavačkom županu otvorenim pismom u svezi novog rodilišta u Kutini.

Rudić kaže: “kao Kutinčan i gradonačelnik moram izraziti iskreno žaljenje što Županija pod vodstvom gospodina Žinića odustaje od rodilišta u Kutini jer smo svi željeli da se u Kutini ponovo rađaju mali Kutinčani“. Pri tome se poziva na izjavu župana Žinića u kutinskom Domu zdravlja da „prostor koji je uređen za rodilište neće biti rodilište već će imati neku drugu namjenu“.

Ovim pismom Rudić je aktualizirao pitanje kutinskog rodilišta oko kojeg su se lomila koplja još u vrijeme vladavine Marine Lovrić Merzel. Naime, medicinari su stalno tvrdili kako je riječ o političkom obećanju, a ne stvarnoj potrebi, te kako je vanbolničko rodilište u Kutini preskupo i nepotrebno. Tadašnja županica nije odustajala od ideje o rodilištu u Kutini, te je, unatoč mišljenja Povjerenstva Hrvatske liječničke komore Sisačko-moslavačke županije da nema ni stručnog niti ekonomskog opravadanja za otvaranje kutinskog rodilišta, prostor u Domu zdravlja Kutina preuređen u novo rodilište u što je utrošeno oko dva i pol milijuna kuna.

Župan Ivo Žinić kaže kako on nije protiv rodilišta u Kutini, da rodilište nije problem Županije, nego Ministarstva zdravlja koje nikada nije dalo suglasnost za rodilište u Kutini. - To zna i gradonačelnik Rudić, o tome smo razgovarali i, mislio sam, dogovorili se da ćemo u lijepo uređeni prostor smjestiti specijalisičke ambulante za očne liječnike i spcijaliste za uho, grlo, nos, koji dolaze u Kutinu iz sisačke bolnice, kako bi bili bliže pacijentima iz Moslavine. Žao mi je što gradonačelnik Kutine sa županom razgovara preko medija, a ne u direktnom kontaktu, rekao je Žinić.

Negativni sud o rodilištu u Kutini, medicinski stručnjaci temelje na činjenici da se na području Kutine rađa premalo djece za posebno rodilište s obzirom da su rodilišta u Sisku, Pakracu, Zagrebu i Novoj Gradiškoj na manje od sat vremena udaljenosti. S kutinskog se područja prosječno rađa oko 600 djece godišnje, pola od toga u Sisku, a ostali mali Moslavci kao mjesto rođenja pišu Zagreb, Pakrac ili Novu Gradišku.

Kao drugi razlog negativnog mišljenja o rodilištu u Kutini, povjerenstvo županijske liječničke komore navodi i činjenicu da će kutinsko rodilište biti vanbolničko rodilište, u sklopu kutinskog Doma zdravlja. To znači da za sve komplikacije koje bi nastale tijekom poroda u kutinskom rodilištu ne bi moglo pomoći trudnicama nego bi ih morali transportirati u obližnju sisačku bolnicu čime bi se ugrožavali životi majke i djeteta, smatraju liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:26