NOVA RUNDA RATA

Hoće li oporba stati uz Milanovića? Zvali smo sve klubove, jasno su nam rekli što su odlučili

Mi smo turistička zemlja, vodimo računa o sebi, nije nam potrebno dodatno povećavati sigurnosni rizik - poručuju iz najbrojnijeg oporbenog kluba

Zoran Milanović/ ukrajinski vojnici

 /Goran Mehkek/Cropix Metin Aktas/anadolu Agency/anadolu Agency Via Afp

Vladin plan o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj teško da će proći. Većina oporbenih Klubova zastupnika stala je, naime, uz predsjednika RH Zorana Milanovića koji je poručio da neće dopustiti dolazak ukrajinskih vojnika. Podsjetimo, odmah nakon što je sa sastanka ministara vanjskih poslova u Luksemburgu stigla informacija da je, uz Njemačku i Poljsku, i Hrvatska spremna obučavati ukrajinske vojnike na svom teritoriju, počela je nova runda sukoba između Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića.

- Ne podržavam tu ideju. Zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Konkretni smo i solidarni i to je to. Kao vrhovni zapovjednik, neću to odobriti - rekao je Milanović.

Kako Vlada može dozvoliti ulazak stranih vojnika u Hrvatsku samo uz suglasnost predsjednika države, konačna odluka mogla bi pasti u parlamentu. Naime, saborski zastupnici mogu dvotrećinskom većinoim glasova "pregaziti" predsjednikov veto i dati dopuštenje za dolazak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku.

Franko Vidović iz Socijaldemokrata, koji su sa svojih 18 članova najbrojniji oporbeni Klub zastupnika, u razgovoru za Jutarnji list tvrdi da Vlada za odluku o obuci ukrajinskih vojnika na teriroriju RH neće imati dvotrećinsku podršku u parlamentu.

- Kada bi sve članice Europske unije i sve članice NATO-a ravnopravno ušle u tu inicijativu o ubuci ukrajinskih vojnika u svojim zemljama, onda bih promislio još jednom o tome i vjerojatno bih podržao takvu inicijativu. Međutim, ne podržavamo da Hrvatska bude jedna od svega četiri ili pet članica EU na čijem će se teritoriju obučavati ukrajinski vojnici. Mi smo turistička zemlja, vodimo računa o sebi, nije nam potrebno dodatno povećavati sigurnosni rizik odlukom o obuci ukrajinske vojske na svom teritoriju - kaže saborski zastupnik Vidović.

image
Damjan Tadic/Cropix

Sličnog je stava i Peđa Grbin, predsjednik SDP-a i vođa drugog po snazi oporbenog Kluba zastupnika u Saboru.

- U potpunosti razumijem zabrinutost predsjednika Republike, jer je obučavanje jedne od zaraćenih strana u sukobu uvijek rizik. Isto tako, u ovom sukobu nema nikakve dvojbe koja je strana agresor, a tko je žrtva kojoj treba pomagati. Nitko u Hrvatskoj oko toga nema dvojbi. Što se konkretnih aktivnosti oko obuke ukrajinskih vojnika tiče, prije bilo kakve odluke u Saboru bitno mi je znati radi li se o akciji koja je dogovorena na razini svih država članica Europske unije i svih članica NATO-a. I o tome će ovisiti stav Kluba zastupnika SDP-a - kaže.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta rekao nam je da o tom konkretnom pitanju još nisu raspravljali na Klubu zastupnika, ali da se on osobno protivi dolasku ukrajinskih vojnika.

- Osobno ne bih dao dozvolu za doklazak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku. Bolje bi bilo ionako skromne novčane resurse usmjeriti u obuku naših mladih vojnika. Osim toga, mi smo turistička zemlja pa bi odlukom o obuci ukrajinskih vojnika na teritoriju RH ušli u nepotreban sigurnosni rizik. Da se samo jedna diverzija dogodi na našem tlu, propala bi nam kompletna turistička sezona i mi bismo se našli u velikim financijskim problemima - kaže Mlinarić.

image
Damjan Tadic/Cropix

Zeleno svjetlo za dolazak ukrajinskih vojnika u Hrvatsku zasad ne bi dali ni zastpnici iz Mostova kluba.

- Mi bismo to podržali samo u slučaju da je to zajednička odluka svih članica Europske unije. Dakle, Hrvatska ne treba srljati i biti jedna od malobrojnih članica Unije na čijem bi se teritoriju obučavali ukrajinski vojnici. Ukrajincima treba pomoći, ali u sklopu zajedničke europske politike i zajedničke odluke EU - kaže zastupnik Nikola Grmoja.

Uz predsjednika Milanovića je i šef HSS-a Krešo Beljak.

- Mi ćemo glasati u skladu s onime što je rekao predsjednik RH Zoran Milanović. Dakle, HSS i ja osobno mišljenja smo da Hrvatsku ne treba dodatno uvlačiti u rat. Ionako smo već dovoljno uvučeni kao dio NATO-a koji stalno šalje vojnu pomoć. I to je u redu, podržavamo takvu pomoć, ali sve ima svoje granice - kaže Beljak.

I Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka zasad je suzdržan oko ideje da se na teritoriju RH obučavaju ukrajinski vojnici.

- Za sada nije donesena službena odluka Vlade da će se na teritoriju RH trenirati vojnici ukrajinske vojske. Koliko je do sada poznato iz međunarodnih krugova ovdje se radi o inicijativi članica Europske unije da pruže tu vrstu stručne podrške ukrajinskoj vojsci. Prije nego iznesemo konačni stav stranke i kluba, analizirat ćemo i koje su sve članice već odlučile dati tu vrstu podrške i na koji način pridonose inicijativi Vijeća ministara vanjskih poslova Unije. S druge strane, od početka agresije na Ukrajinu govorimo kako naš doprinos u pomoći Ukrajini treba imati težište na onome gdje imamo i najviše kapaciteta i iskustva: kapaciteti vezani za razminiravanje, provođenje istraga za ratne zločine, rad s izbjeglicama i stradalnicima, kao i nošenja s psihofizičkim-posljedicama rata. Kao mala zemlja, ali s nažalost velikim iskustvom u ratnim i postratnim traumama trebamo se orijentirati na ona pitanja gdje možemo proizvesti najveći efekt - poručili su iz Možemo!.

Zaključno, Vlada zasad nema dvotrećinsku podršku od 101 zastupnika za odluku o dolasku ukrajinskih vojnika na teritorij RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:35