KRILI SU LJUBAV, KRALI MILIJUNE i ČUVALI SI LEĐA

Hoće li preživjeti najveća HDZ-ova ljubavna priča?

Četiri mjeseca se nisu sreli jer su oboje završili u pritvoru. Pušteni su da se brane od mogućih 10 godina zatvora

ZAGREB - Bivši šef Carine, Mladen Barišić, presinoć se nakratko, na izlasku iz pritvora u Remetincu, susreo s Nevenkom Jurak, šeficom Fimi-Medije. Prvi put, nakon četiri mjeseca, bliski prijatelji Mladen Barišić i Nevenka Jurak opet su se našli na slobodi. Ona je u pritvoru provela četiri mjeseca, a on manje od dva.

U pritvoru se nisu smjeli viđati. Barišić je, dok je još bio na slobodi, poželio posjetiti Jurak u pritvoru, ali su ga prijatelji uvjerili da to nije mudro. Barišić, doznajemo, žali što je u cijelu aferu upleo ženu koja mu nije samo bila osoba od najvećeg povjerenja, nego i partnerica. U istrazi, doznajemo, nisu se međusobno optuživali ni prozivali.

Ljubav na prvi pogled

Ali kako će njihov odnos izdržati test uhićenja, istrage i pritvora?

Mladen Barišić i Nevenka Jurak upoznali su se 80-ih. Legenda kaže da je Nevenka Jurak, još studentica ekonomije, radila u jednoj zagrebačkoj građevinskoj tvrtki. Barišić je bio mladi carinik koji se u Zagreb doselio iz rodnoga Šibenika. Susreli su se u jednom zagrebačkom kafiću. Poznanici kažu da je to bila ljubav na prvi pogled. Ali Mladen je već bio u braku. Plavokosa likvidatorica u ranim 20-im, iz Svetog Križa Začretja nije mu dala mira. Barišić je u Zagreb došao na studij ekonomije.

Već se 1984. zaposlio u carini na zagrebačkom aerodromu. Sa suprugom Katicom i kćeri Adrijanom živio je u “limenci” na Ferenščici.

Moja Nena je nevina

Nevenka se udala za dugogodišnjeg dečka Krešimira Juraka, a 90-ih je rodila kćer Arijanu, koja danas ima 20 godina i kao majka studira ekonomiju. Nevenka Jurak je u dobrim odnosima s bivšim suprugom Krešimirom s kojim je bila u braku 20 godina.

- Moja Nena je iskorištena - izjavio mi je Krešo Jurak početkom listopada ove godine - O bivšoj supruzi ne mogu reći ništa loše, znamo se cijeli život, imamo dijete. A Barišić... Dobro ga znam. Ali ne bih ga komentirao. O Barišiću nemam nikakvo mišljenje. -

Mužu slomila srce

Sudeći prema onome što su nam ispričali brojni sugovornici koji ih znaju, Krešimir Jurak se morao dosta potruditi kako bi ‘izgubio mišljenje’ o Barišiću.

- Svi su se oni družili. Krešo, Nevenka, Mladen i njegova supruga Katica. I to najčešće kod Jurakovih jer je Barišićeva supruga bila bolesna - otkriva jedna njihova prijateljica. Dva bračna para viđala su se na ručkovima, pomagali su si u poslovima. A onda je početkom 2000. umrla Barišićeva supruga. To je razotkrilo cijelu povijest odnosa Nevenke i Mladena.

- Često je Nevenka spominjala Mladena, ali nikad kao ljubavnika - otkriva prijateljica. O njemu nije govorila ni nakon što mu je umrla supruga, a ona se ekspresno razvela od Kreše, koji je danas bez posla. - Nena je bila ljubav Krešina života. Bio je u teškoj depresiji kad su se razveli. I mislim da će teško naći nekog drugog jer je Nena bila sve što je želio - rekla je prijateljica.

Nagli rast

Krešo Jurak redovito je posjećivao suprugu u pritvoru. Teško se nosio sa situacijom u kojoj se našla, uvjeren da je nevina i izmanipulirana. - Nema šanse da o njoj kažem nešto loše. Poštujem je. Mislim da je dobra, poštena i brižna. Zašto je pokraj svih tih igrača ona prva uhićena? - pitao se Jurak. Prijatelji Nevenku ipak opisuju drugačije.

- Oduvijek je težila financijskoj sigurnosti - priča poznanica. - Uvijek je bila dotjerana, našminkana, dobro odjevena, pa i dok je bila s Krešom. Sigurnost je tražila da se ne brine, da ima zaleđe, a ne da bi kupovala skupe aute i nekretnine - objašnjava njezina poznanica.

Nakon što se razvela od Kreše Nevenka Jurak pokrenula je privatni biznis - otvorila je agenciju Fimi-Media. Isprva je radila u unajmljenoj sobici preko puta Autobusnog kolodvora. Četiri je godine bila jedina zaposlena. Barišić je u Carini, kažu, bio “magnet” za žene. Uzdisale su za šutljivim HDZ-ovcem, bliskim prijateljem premijera Ive Sanadera. Ravnatelj Carine postao je treći dan nakon što je Sanader 2003. došao na vlast.

Početak kraja

Za razliku od Nevenke Jurak, pokazivao je Brioni odijela, Patek Philippe satove, vozio luksuzni BMW, izlazio u skupe restorane. Do 2004. Fimi-Media je bilježila promet od 200-tinjak tisuća eura. No, već 2005. biznis je procvjetao. Do 2007. nabuajo je na golemih 7,3 milijuna eura. U proljeće te godine premijer Sanader sazvao je sastanak u Vladi. Počeo je pitanjem: - Mladene, kako se ono zove tvrtka? - Fimi-Media - odgovorio je Barišić. Danas njemu i Nevenki Jurak za teška kaznena djela prijeti 10 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:34