DAN D ZA SDP

HOĆE LI SE BERNARDIĆ PREDATI? Na današnjem sastanku Predsjedništva bit će poznato povlači li se predsjednik SDP-a

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Preoptimistično je očekivati da će se pitanje Bernardićeva povlačenja s vrha SDP-a razriješiti na njegovu današnjem sastanku s članovima Predsjedništva koji su ga dosad javno podržavali. Neće se on povući tako lako.

Taj je dojam s nama podijelilo više SDP-ovaca iz vodećih tijela stranke jučer u iščekivanju ishoda sastanka na kojem su pojedini članovi Predsjedništva nastavili nagovarati Bernardića da se povuče s čela stranke.

Nedjeljni je sastanak, prema neslužbenim informacijama, počeo u 16 sati, i to u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu. Riječ je o nastavku razgovora stranačkog vrha s Bernardićem koji je započet još u petak, a u kojem se predsjednika te stranke lomi da se povuče s te funkcije.

Sastanak na Ibleru

Zamjenik predsjednika Zlatko Komadina najavio je da će se nedjeljni sastanak održati negdje na području Gorskog kotara, očito u želji da odvrati novinarske ekipe od dolaska na Iblerov trg.

Do zatvaranja ovog broja Jutarnjeg lista ishod tog sastanka još nije bio poznat.

Za danas u 13 sati najavljen je zajednički sastanak Predsjedništva i saborskog Kluba zastupnika SDP-a na kojem bi se trebalo odlučiti tko će voditi Klub.

Pozicija predsjednika Kluba jedno je od žarišta unutarstranačkog sukoba jer je Predsjedništvo SDP-a krajem srpnja donijelo odluku prema kojoj bi na čelu Kluba trebao biti Davor Bernadić.

Ta odluka Predsjedništva samo je produbila sukob u stranci jer konačnu odluku o šefu Kluba donosi sam Klub.

Kako je čak dvije trećine zastupnika SDP-a, njih dvadeset troje, ljetos potpisalo zahtjev za Bernardićevim povlačenjem, teško je vjerovati da će ga potvrditi za šefa Kluba.

Zlatko Komadina krajem prošlog tjedna dao je, međutim, naslutiti da bi oko pitanja predsjednika Kluba zastupnika moglo doći do kompromisa tako da Arsen Bauk, koji je ponudio ostavku na tu dužnost, i dalje ostane na njoj.

No, ključni je problem SDP-a u ovom trenutku hoće li Bernardić pristati da se sam povuče ili će stranka pokrenuti postupak njegova opoziva.

Prema Statutu SDP-a, ako se predsjednik povuče sam, vođenje stranke preuzima njegov zamjenik, a to je Zlatko Komadina. Statut u tom slučaju nalaže Glavnom odboru da u roku od 30 dana raspiše izbore za predsjednika, ali i predviđa mogućnost iznimke od toga roka.

Ako dvije trećine članova Glavnog odbora tako odluče, zamjenik predsjednika može voditi stranku do godinu dana. U tom se roku moraju održati izbori za novog predsjednika.

Ako se predsjednik odbije sam povući, stranka može pokrenuti njegov opoziv.

Postupak opoziva odvija se u tri koraka: najprije ga predlaže Predsjedništvo, ako za to ima natpolovičnu većinu, u drugom koraku taj prijedlog mora potvrditi Glavni odbor, a u trećem ga mora potvrditi i stranačka konvencija.

Dakle, postupak opoziva šefa stranke je dugotrajan, a SDP-ovka Aleksandra Kolarić već je izračunala da bi on mogao potrajati između 45 i 90 dana. Tek nakon toga, potvrdi li konvencija odluku o opozivu, vođenje stranke privremeno bi do izbora novog predsjednika i novih stranačkih tijela mogao preuzeti Bernardićev zamjenik Komadina.

Elegantnije rješenje

Upravo zato, ističu naši sugovornici, Komadina i dojučerašnji Bernardićevi podržavatelji žele stranačkog šefa privoljeti da se povuče sam, jer je to za Komadinu i njegovu struju puno brži i elegantniji oblik izlaska iz postojeće situacije.

Zato Komadina i javno priznaje da je spreman Bernardiću ponuditi visoko mjesto na stranačkoj listi za predstojeće europske izbore, što je već izazvalo negativne komentare u stranci.

Pokretanje Bernardićeva opoziva za Komadinu je znatno složeniji i neizvjesniji proces od njegova povlačenja jer uključuje održavanje izvanredne konvencije čiji je ishod u postojećim okolnostima teško kontrolirati.

Pravedniji opoziv

Komadinini unutarstranački oponenti, međutim, smataju da bi upravo postupak opoziva koji uključuje održavanje konvencije bio pravedniji put Bernardićeve smjene jer bi spriječio Komadinu i njegove pristaše da presudno utječu na buduće stranačke procese i instaliranje novog šefa stranke.

I oni su, međutim, svjesni da bi sazivanje konvencije moglo produbiti sukobe u SDP-u. Tjedan koji počinje trebao bi ponuditi više odgovora za rješavanje krize vodstva u SDP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:49