PRIJEVOZNICI NEGODUJU

HOĆE LI SE MIJENJATI MJERE? Butković: 'Promet roba za nekoliko dana mogao bi biti u problemu'

 
Oleg Butković
 Boris Kovacev / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da domaći prijevoznici zasad dobro funkcioniraju, ali i da bi zbog toga što vozači moraju u 14-dnevnu samoizolaciju promet roba za nekoliko dana mogao biti u problemu.

Na upit novinara kako komentira pritužbe domaćih prijevoznika robe da su u lošijoj poziciji od inozemnih i da bi to moglo ugroziti lanac opskrbe, Butković je odgovorio da prijevoz zasad funkcionira jako dobro, no i kako stoji činjenica da "tih 14 dana samoizolacije stvara određene poteškoće našim vozačima".

- Mi smo u stalnom kontaktu sa svim prijevozničkim tvrtkama i kao resor imamo razumijevanja za to, ali to je jedna situacija u kojoj Nacionalni stožer civilne zaštite uvažava stavove resora i određene probleme, ali se kod donošenja odluka gleda što je najbolje u ovom trenutku da što prije zaustavimo koronavirus - rekao je Butković.

Dodao je da će se vidjeti idućih dana hoće li se mijenjati te mjere, dodavši da kao ministar razumije problem te upozorivši "da ćemo se sigurno naći u određenom problemu za nekoliko dana".

Udruženje cestovnog teretnog prometa Hrvatske gospodarske komore (HGK) upozorilo je u ponedjeljak da će neujednačen tretman stranih i domaćih vozača u provođenju mjera zaštite od koronavirusa dovesti će do kraha opskrbe.

- Prema informacijama koje dobivamo s terena, više od 60 posto domaćih vozača je u samoizolaciji ili karantenama, što naše tvrtke dovodi do točke pucanja. Ako pukne prijevoz, police u trgovinama će ostati prazne, a posljedice će vrlo brzo osjetiti cijelo gospodarstvo - istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, osvrnuvši se na "neizdrživu situaciju" u koju se hrvatske prijevoznike dovodi zbog neujednačenog i neracionalnog provođenja mjera zaštite od koronavirusa.

Iz HGK ističu kako vozači prilikom prijevoza te utovara i istovara robe uopće ne dolaze u kontakt s drugim ljudima. Stoga traže omogućavanje samoizolacije kod kuće, uz nadzor epidemiologa, ali do po nalogu poslodavca mogu nastaviti voziti dok god nemaju simptome. Takva je praksa u drugim zemljama, a kod nas ih se trenutno upućuje doma u samoizolaciju te im se aktivira bolovanje i 14 dana moraju ostati u izolaciji, što dovodi do velikog problema za prijevozničku djelatnost, navode iz HGK.

Vozačima je, kako ističu, druga opcija karantena, koja bi trebala biti osigurana u svim županijama ili karantena/samoizolacija koju organizira trgovačko društvo ili obrt gdje čekaju nalog za novu vožnju. S obzirom da organizacija karantene u prostorima tvrtke nije izvediva za većinu prijevoznika, a karantene koje su osigurali županijski stožeri nisu niti približno dovoljno velike za prihvat svih vozača, prijevoznici i vozači se žale na nehumane i nehigijenske uvjete u karantenama, navode iz HGK.

Stoga iz Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK apeliraju da se ujednače uvjeti za strane i domaće vozače te da se mjere zaštite od koronavirusa među prijevoznicima provode na jednaki način i uz iste uvjete koje imaju vozači u drugim zemljama EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:58