AKCIJA

HOĆE LI SE ODAZVATI: HRVATI ZOVU HARRYJA I MEGHAN NA MEDENI MJESEC 'Tvoj predak Edward VIII ovdje je skinuo gaće. Ako se on tu kupao gol, možete i vi'

 
Meghan Markle i princ Harry
 Andrew Milligan/Pool / REUTERS

Za manje od mjesec dana britanski princ Harry i američka glumica Meghan Markle stat će pred oltar, a njihovo vjenčanje pratit će se sa zanimanjem u cijelom svijetu, baš kao što je bio i slučaj s vjenčanjem princa Williama i vojvotkinje Kate, koje je uživo pratilo čak 23 milijuna ljudi.

Vjenčanje će se održati u subotu, 19. svibnja, u 12 sati ujutro, u Kapelici Sv. Jurja u Windsoru, a iako se zna da će torta biti organska te kako će kapelicu krasiti kreacije londonske cvjećarke Philippe Craddock, još uvijek nije poznato kamo će Harry i Meghan na medeni mjesec.

Harry i Meghan već su zajedno bili u Norveškoj, na Jamajci i u Bocvani, a mnogi kraljevski stručnjaci klade se kako će za medeni mjesec odabrati Namibiju ili da će inspiraciju za svoje prvo bračno putovanje potražiti u povijesti kraljevskih parova prije njih. Primjerice, William i Kate odabrali su Sejšele, a Harryjevi roditelji princ Charles i Lady Di 1981. uputili su se na dvotjedno krstarenje po Mediteranu, a njegovi djed i baka, kraljica Elizabeta i princ Philip, odabrali su destinaciju u Hampshireu, na južnoj obali Engleske.

Ipak, dok god nema službene potvrde i dok traje nadmetanje najboljih destinacija, i Hrvatska je u konkurenciji.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 27:  Prince Harry and actress Meghan Markle during an official photocall to announce their engagement at The Sunken Gardens at Kensington Palace on November 27, 2017 in London, England.  Prince Harry and Meghan Markle have been a couple officially since November 2016 and are due to marry in Spring 2018.  (Photo by Eddie Mulholland-WPA Pool/Getty Images)
Getty Images

Kako bi kraljevskim mladencima olakšali traganje za idealnom destinacijom, tražili smo preporuke čelnih ljudi naših gradova koji imaju posebnu vezu s britanskom kraljevskom obitelji. Otkrivamo kako su tri grada, Hvar, Rab i Ilok, spremni dočekati mladence i pružiti im tretman dostojan njihova visokog staleža.

Omiljena destinacija

Hvar je zasigurno omiljen 33-godišnjem princu jer ga je upravo tamo Jutarnji list prije sedam godina uhvatio kako partija do zore.

- Mjesta na Hvaru ima kao i posljednji put kada je Harry bio kod nas i pravio nered. Sada će imati i suprugu, valjda ga je ona smirila, osim ako i ona nije partijanerica - smije se gradonačelnik Hvara Rikardo Novak, koji zagovara ideju da se partijanerski turizam na sunčanom otoku zaustavi.

- Ugostili smo mi i norveškog kralja, monegašku kraljevsku obitelj, princezu od Maroka, jordanskog kralja Abdulaha i njegovu lijepu suprugu Raniju - objašnjava Novak, koji kaže da su svi gosti dobrodošli u Hvar.

- Samo neka dođu, preporučili bismo im hvarsku ribu, posebno našu gregadu i ostale specijalitete mediteranske prehrane koja je uvrštena u UNESCO-vu listu nematerijalne baštine te neku mirniju zabavu - rekao je Novak. Luksuznom stilu kraljevskog para zasigurno bi udovoljila hvarska vila Heraclea, koja je zapravo renovirana gradska palača sagrađena 1612. godine u baroknom stilu, a novi vlasnik potrudio se da, unatoč tome što se nalazi u centru grada, ima skrovito dvorište s bazenom, koje bi Harryju i Meghan pružilo dovoljno intime.

- 2011. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A -

 Hvar, 270811.
Princ Harry, brat princa Williama i sin princa Charlesa od Walesa zabavljao se u disku Veneranda na otoku Hvaru.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Princ Harry, brat princa Williama i sin princa Charlesa od Walesa zabavljao se u disku Veneranda na otoku Hvaru.

Otok ljubavi

Ono što bi svakako trebali iskoristiti u našu korist jest kuriozitet da su Edward VIII. i Wallis Simpson bili prvi britanski kraljevski par koji je posjetio Hrvatsku davne 1936. godine (uz napomenu da tada još nisu bili vjenčani). Edward VIII. zaključio je, naime, da toliko voli već dvaput razvedenu Amerikanku Wallis Simpson da se jednostavno mora oženiti njome, čak i po cijenu odlaska s britanskog prijestolja. U jednom od svojih romantičnih proputovanja doveo ju je na otok Rab.

A oko tog posjeta postoji mitska priča koja još od onda kola rapskim uličicama, a kaže kako su Edward i Wallis, nedugo nakon šetnje gradom, unajmili lokalnog barkarijola da ih odveze natrag na kraljevsku jahtu te se potom brodom zaputili prema Rijeci. Na svom putu, međutim, pristali su kod “otoka ljubavi”, a zapravo poluotoka Frkanja, gdje su se goli okupali u uvali Kandalora. I tako se smatraju začetnicima nudističkog turizma u Hrvatskoj.

Iskoristivši tu činjenicu, kreativni stručnjaci iz Ideo dizajna, na čelu s Amrom Ajanović Perić i Tanjom Katić Sviličić, osmislili su i šaljiv poziv za Harryja i Meghan.

Ovo je njihova poruka kraljevskim mladencima kojom ih pozivaju na medeni mjesec u Hrvatsku: “Tu su tvoji didovi davno gaće bacili, tebe vezali! Dragi Harry i Meghan, dođite i ‘otkrijte’ prirodne ljepote. Croatia full natural!”.

S njima se slaže i direktorica Ureda turističke zajednice grada Raba Ivana Matušan.

- Novovjenčani par Rab bi zasigurno očarao. Preporučili bismo im boravak u jednom od ponajboljih rapskih hotela u intimi gradskih zidina i najstarijeg dijela povijesne jezgre. Kušali bi jedinstvenu Rabsku tortu. Njihov kraljevski ukus sigurno bi zadovoljili i kulturni spomenici te šumovite uvale koje su nekoć voljeli kralj Edvard VIII. i Wallis Simpson - rekla je Ivana Matušan.

© Reuters

Vlastiti dvorac

No na trećoj destinaciji za medeni mjesec u Hrvatskoj Harry i Meghan imali bi i svoj vlastiti dvorac na korištenje.

Nadomak Iloka nalazi se dvorac Principovac, izgrađen 1864. godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi, koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa. Vino je u Iloku umjetnost i stil života, ali i direktna poveznica s britanskom kraljevskom obitelji.

- S obzirom na to da se od krunidbe kraljice Elizabete na svim vjenčanjima pio Iločki Traminac, mogao bi Ilok biti odlična destinacija za Harryja i Meghan, a idealan smještaj bio bi u predsjedničkom apartmanu na Principovcu, s kojega se pruža predivan pogled na vinograde - ističe gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

U znak njegovanja posebnih odnosa Iloka i kraljevske obitelji Iločki podrumi su u povodu vjenčanja princa Williama i Kate Middleton 2011. godine paru poslali vino na dar, a isto su učinili i ove godine, kada su Harryju i Meghan poslali Traminac iz 2015., koji je vino iz ekskluzivne limitirane linije predikatnih vrhunskih vina s položaja Principovac, stoga bi bilo idealno da baš ovdje provedu medeni mjesec. Sigurno je da bi pili Traminac, a uz njega bi mogli probati fiš i jela s riječnom ribom, predlaže gradonačelnica Budimir.

- Ilok je nakon Hvara grad s najviše sunčanih dana u godini, što jamči lijepo vrijeme - kaže gradonačelnica i dodaje kako bi mladenci mogli uživati u vožnji kočijom kroz predivnu prirodu, daleko od gužve velikih gradova.

I Hrvatska turistička zajednica poslala je službeni poziv mladencima:

- Pozivamo princa Harryja i Meghan Markle da posjete obalne gradove te osjete neponovljivo čarobnu atmosferu naših malih mjesta. Neka njihovo happily ever after započne upravo u Hrvatskoj! - poručili su iz HTZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:06