VELIKI POVRATAK

Hoće li se Zekanović vratiti HDZ-u? Sve je bliži vladajućoj većini, razgovarao je i s Plenkovićem

Te su se spekulacije pojavile nakon što su kamere snimile Zekanovića u razgovoru s premijerom Plenkovićem na stepenicama Sabora...

Hrvoje Zekanović.

 Damjan Tadic/Cropix

Hoće li se Hrvoje Zekanović, trenutno s Karolinom Vidović Krišto jedini nezavisni zastupnik izvan 16 saborskih klubova, vratiti HDZ-u, kao svojem jatu s kojim je i osvojio svoj prvi saborski mandat na izborima 2016. godine i opet biti dio vladajuće većine, koju je onomad demonstrativno napustio zbog ratifikacije Istanbulske konvencije?

Ta se spekulacija nametnula ovih dana kada su kamere N1 Zekanovića snimile u razgovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem na stepenicama Sabora, a kuloarima pronijela vijest da se s premijerom našao u četiri oka i razgovarao o mogućnosti da se iz Kluba HDZ-a izdvoje nezavisna Marijana Petir i predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Goran Dodig i s njim osnuju zaseban klub. Do konačnog dogovora nije došlo. A Zekanoviću je stavljeno na znanje da će morati dizati ruku za ono što odluče HDZ-ovci.

image

Hrvoje Zekanović.

Damjan Tadic/Cropix

Ironični Zekanović

Zekanović ne želi ni potvrditi ni demantirati tu vijest. Premda je u četvrtak kad ga je bivši stranački kolega Marijan Pavliček prozvao za bijeg u HDZ-ove redove i preporučio mu da sačuva svoj obraz, ironično komentirao da "izgleda da nije vidoviti Milan nego vidoviti Marijan kad tako nešto tvrdi" i uzvratio da je Pavliček "taj koji je koalirao s HDZ-om gdje je god mogao i išao na tajne sastanke s tim istim Plenkovićem za kojeg mene sada proziva da ja s njim nešto surađujem", u petak je spustio ton: "Puno je lakše u Saboru raditi kroz klub nego kao nezavisni zastupnik i logično je da tražim mogućnost za klub, premda sam u prošlom sazivu uspio uspješno raditi i sam nakon razlaza s HDZ-om. A vi vidite sad sistemom eliminacije, s kime bih mogao...."

Zekanović kao 78. ruka u taboru vladajućih, nakon što je lani Silvano Hrelja dao podršku vladajućima i omogućio im da više nisu nategnuti na rubu sa samo jednim glasom više od oporbe, ne čini se nemogućom. Zekanović nema puno manevarskog prostora osim pakta s HDZ-om jer su na desnici karte već nekoliko puta izmiješane. Sa svojim se kolegama iz Suverenista definitivno razišao nakon što ih je šokirao svojim pozivom na cijepljenje i govorom da se trebaju sramiti svi koji negiraju cijepljenje, zbog čega ljudi završavaju na respiratoru. Ekspresno su ga dekapitirali s mjesta predsjednika Kluba Hrvatskih suverenista i pokrenuli stegovni postupak. Zekanovića je tada pohvalio i premijer kojeg je smijenjeni šef Suverenista redovito napadao u Saboru, zbog čega je premijer jednom izrazio žaljenje što je bio na listi HDZ-a. Zekanović, pak, nije htio produbljivati svađu sa Suverenistima nego je odlučio sam otići. "Laknulo mi je, pao mi je jedan golemi teret sa srca, s ramena. Ne možete s nekime raditi, ako ne dijelite s njima neke temeljne stavove."

S DP-om nije u dobrom odnosima

Sa zastupnicima Domovinskog pokreta nije baš u dobrim odnosima. S njima je na posljednjim izborima bio na zajedničkoj listi, ali od početka saziva nije htio sjediti s njima u klubu. Problemi su izbili kada se podvlačila crta ispod osvojenih mandata; prema koalicijskom dogovoru Suverenisti su trebali dobiti tri mandata, a nisu računali i na četvrti, koji je preferencijalnim glasovima osvojio Željko Sačić. Sada između njega i Domovinskog pokreta vlada silenzio stampa, a nije bolje ni s onima koji su otišli; Vesna Vučemilović prešla je u Klub Suverenista, a Miroslav Škoro, Milan Vrkljan i Ružica Vukovac osnovali su Klub zastupnika za pravednu Hrvatsku. Zekanović sam kaže da mjesecima ni s kim iz DP-a nije komunicirao. Prema tome, može ili malo "ukrasti" HDZ-ovih klupskih članova ili se pridružiti Klubu HSLS-a i Reformista.

Zekanović je ovih dana pozvao HDZ da "bude malo hrabriji i da na svjetlo dana dođe Deklaracija o Ukrajini. Požurite! Deklaracija ima jednostavan sadržaj, a to je da se priznaje teritorijalni integritet, cjelovitost, nepovredivost teritorija nama prijateljske Ukrajine. Mi kao najviši Dom moramo o ovome ključnome problemu reći svoj stav. Ako nećete vi, ja ću je predložiti".

Taj je govor među njegovim bivšim kolegama, ali i političkim konkurentima, doživljen kao da Zekanović samog sebe predlaže HDZ-u, "alat da podrži vladajuće", kako su mu predbacili Pavliček i Sandra Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:17