PROTJERIVANJE NA STOLU

‘Hoćemo li poduzeti akcije prema ruskim diplomatima? Hoćemo! Paladina? Neka sam tumači imovinu‘

Premijer Andrej Plenković, na pitanje hoće li Hrvatska poduzeti neke akcije protiv ruskih diplomata, odgovorio je potvrdno

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Sisačko-moslavačku županiju, a tom su prilikom novinari premijera pitali i o rekonstrukciji Vlade, ali i o drugim temama, poput eventualnog protjerivanja protjerivanja ruskih diplomata zbog invazije na Ukrajinu i zločina u Buči i drugdje u regiji Kijeva.

Upitan tko će od ministara koji su danas s njim biti i dalje u Vladi, odgovorio je “vidjet ćete”. “Zabavljam se s brojnim neistinama, šaranjima, dezinformacijama koje se pišu. Kad ja odlučim, tad će biti”, rekao je Plenković.

Na pitanje razmišlja li Hrvatska o tome da krene u diplomatske akcije prema ruskim diplomatima i hoće li poduzeti neke poteze odgovorio je: “Hoće”.

Upitan je i o imovini novog ministra. “To je na njemu da tumači”, rekao je Plenković. Komentirao je i situaciju u Splitu. “Ne znam o čemu je (Ivica) Puljak govorio i kakva su priviđenja koja se njemu događaju”, rekao je Plenković.

Sutra o mjerama protiv covida-19

Dodao je i da će se na užem kabinetu Vlade razgovarati o ukidanju maski. “Danas ćemo čuti prijedloge, nakon toga ćemo sutra izvijestiti koje mjere, kada i u kojem roku poduzimamo. Omikron je zarazan, ali u smislu ugroze za zdravstvo su njegove posljedice manje ozbiljne”, rekao je Plenković.

Na pitanja novinara odgovarao je i ministar graditeljstva Ivan Paladina. Upitan je o zaposlenju svoje supruge uz plaću od 4.000 kuna. “Moja supruga je zaposlena i prijavljena, sve u skladu sa zakonskim okvirom i ne može nikako biti varanje države”, rekao je Paladina.

“Poslovna zajednica i poduzetnici u sličnim situacijama u velikom dijelu se ponašao isto. Ja sam u velikom dijelu svoje poslovne karijere plaćao iznimno visoke poreze i doprinose i nisam se na to žalio jer je to bilo po zakonu. Kažem da je OK plaćati poreze u skladu sa zakonom”, rekao je Paladina.

Paladina: Cijeli sam život zarađivao i riskirao

Upitan je i kako je došao do zemljišta u Slavoniji. “Radi se o većem broju parcela. Nije kupljeno od IGH-a, preuzeto je od potraživanja iz obveznice IGH-a i putem javne dražbe koja je bila na tržištu. Sve što sam prijavio u imovinskoj kartici je rezultat mog poduzetničkog rada i privatnih ulaganja. Radio sam na tržištu i tržišnim osnovama”, kazao je ministar.

Govorio je i o udjelu u vlasništvu u Kuparima. “Ne radi se o postupku prijenosa poslovnih udjela. Radi se o postupku istupanja iz društva, pokrenuo sam ga prije dvije godine i provodi se kao sudska parnica, nije završena i ne mogu utjecati na dinamiku suda”, rekao je Paladina, dodavši da nije mogao prodati jer nije imao kupca.

Vrijednost njegove imovine je oko 60 milijuna kuna. “Određeni dio tog iznosa je pretpostavka, procjena. Ono što sam ja upisao, ti iznosi se vide. Ja sam cijeli svoj život radio, zarađivao, poduzimao rizike, vidite iz mojih zaduženja da sam i puno riskirao i pokazalo se da sam dobro radio i dobro ulagao. Sve što sam radio, radio sam u privatnom sektoru, na tržištu i zakonitim osnovama”, rekao je Paladina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2024 13:57