CAPELLIJEVA INICIJATIVA

HOĆEMO LI USKORO U HRVATSKOJ IMATI HOTELE BEZ ZVJEZDICA? Ministar turizma predlaže ukidanje obaveznog sustava kategorizacije hotela

Prođe li takav prijedlog javnu raspravu i dobije podršku hotelijera, Hrvatska bi kroz nekoliko godina mogla ukinuti obvezni sustav kategorizacije hotela koji se u moderno doba sve češće pokazuje neprikladnim za objektivno ocjenjivanje ponude.
 / HANZA MEDIA

Jednostavnije rečeno - hoteli u Hrvatskoj više ne bi bili obvezni nositi oznaku zvjezdice, već bi kategorizaciji mogli pristupiti na dobrovoljnoj bazi, kako je to uobičajeno u velikom broju zemalja EU.

Početak rasprave

Inicijativa dolazi od ministra turizma Garija Cappellija koji je najavio da u skorije vrijeme planira otvoriti raspravu o izmjenama Pravilnika o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima hotela, sa željom da provjeri imaju li hotelijeri potrebe za ukidanjem obveznog sustava kategorizacije koje bi olakšalo birokraciju u ovom biznisu.

- Već sada postoje zemlje u EU koje u zakonima nemaju obvezu kategorizacije vodeći se logikom da je najbolja ocjena kvalitete smještaja - ona koju daju gosti. Naravno, standard je jako bitan i država bi uvijek trebala određivati minimalni kostur standarda i ponude, a ostalo bi nadograđivalo tržište - pojasnio je Cappelli, istaknuvši Veliku Britaniju koja nema obvezni sustav kategorizacije.

Osim nje, tu još spadaju još Austrija, Njemačka, Francuska, Češka, Švedska, Luksemburg i mnoge druge, dok većina mediteranskih zemalja ipak i dalje kategorizaciju drži obveznom.

Grčki, talijanski, španjolski, portugalski i mnogi drugi hoteli tako i dalje obavezno nose zvjezdice iako se na razini EU sve češće vodi rasprava o tome koliko je takav sustav prikladan.

Problem, naime, leži u činjenici da sustav zvjezdica varira od države do države jer kategorizacija nije utvrđena na razini EU, što vrlo dobro znaju i hrvatski gosti koji putuju u inozemstvo.

“Posve je jasno da naše tri zvjezdice nisu isto što i talijanske”, kaže Cappelli, aludirajući na činjenicu da Hrvatska od svojih hotelijera zahtijeva strože uvjete nego što se to čini u drugim zemljama.

Svaka država, dakle, sama određuje koje uvjete mora ispunjavati koja kategorija hotela, a kao primjer se često ističe poznati španjolski hotel Parador De Granada koji spada među pet najboljih španjolskih hotela iako ne može dobiti više od 4 zvjezdice.

Za višu kategorizaciju nedostaju mu dizalo i bazen, iako hotel redovito postiže cijene na razini najskupljih europskih hotela.

Dapače, stvar je u Španjolskoj toliko apsurdna da se kriteriji za kategorizaciju hotela razlikuju od regije do regije, što često čini pomutnju među gostima.

Ne žele 5 zvjezdica

U Hrvatskoj su česti slučajevi hotela opremljenih na razini pet zvjezdica koji namjerno uzimaju zvjezdicu manje, svjesni da će ih inače zaobići poslovni gosti s obzirom na to da većina korporacija ne tolerira smještaj djelatnika u najvišim kategorijama.

Ipak, hrvatski hotelijeri inicijativu ocjenjuju suvišnom, podsjećajući na to da domaći turizam i hotelijerstvo imaju prečih problema od brojanja zvjezdica.

- Činjenica jest da je kategorizacija kod nas dosta stroga, ali umjesto da govorimo o PDV-u i kategorizaciji privatnog smještaja, bavimo se sporednim stvarima. Ja jesam za rasterećenje, ali tek onda kada pojasnimo što i zašto konkretno radimo - upozorio je predsjednik Uprave Istraturista i predsjednik Udruženja hotelijera pri HGK Ronald Korotaj.

Strogi propisi: Four Seasons neće moći biti hotel?

Prilikom predstavljanja prvog Four Seasons projekta u Hrvatskoj na Hvaru, stručnjaci su upozorili da će investitori i predstavnici Four Seasonsa projekt teško moći registrirati kao hotel.

Problem leži u činjenici da je “hotelski” dio projekta zapravo zamišljen u više razdvojenih, dislociranih objekata, dok će pod zajedničkim krovom biti objedinjeni samo sadržaji poput recepcije, restorana, bara i sličnog.

Prema našim pravilima, takav tip smještaja ne može dobiti status hotela pa ostaje za vidjeti pod kojim će tipom objekta biti registriran taj milijardu kuna vrijedan projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:13