DRUGI ČOVJEK TVRTKE

'HOĆU VOLVO XC 60. SVAKI DAN KOŠARU VOĆA. ŽELIM I GLAZBENU LINIJU. A PLATIT ĆETE MI I DOKTORAT!' U Hrvatske vode stigao je novi zamjenik direktora...

 Ranko Šuvar/HANZA MEDIA / Ranko Šuvar/HANZA MEDIA

Da rad u državnoj tvrtki, unatoč svim mjerama štednje, ne mora biti nimalo asketski, pokazuje primjer novoga zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Krešimira Nevistića.

Nakon što je voljom ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića imenovan na tu visoku poziciju, Nevistić je na korištenje zatražio i dobio službeni automobil marke volvo XC60. U vrijeme dok njegov nadređeni, generalni direktor ove državne tvrtke Zoran Đuroković, koristi automobil srednje klase marke Opel Insignia, Nevistić se odlučio za luksuzni terenac švedske proizvodnje visoke klase.

Volvo o kojemu je riječ dio je voznoga parka Hrvatskih voda koji posljednje vrijeme nije pretjerano korišten, pa su u ovoj tvrtki ozbiljno razmišljali da ga vrate autokući s kojom imaju sklopljen ugovor o leasingu, kako više ne bi trebali plaćati visoke mjesečne troškove za njegovo korištenje, piše Slobodna Dalmacija.

Sve što treba

No, nakon što je Nevistić izrazio želju da se on vozi u prestižnom SUV-u, od toga se odustalo, a Volvo XC60 je stavljen njemu na raspolaganje.

Djelatnici Hrvatskih voda nemalo su ostali iznenađeni i sa drugim zahtjevima novoga zamjenika. Hrvatskim vodama tako posljednjih dana kruži priča da je Nevistić, navodno pod obrazloženjem da „ne može raditi u tišini“, zatražio da mu u njegov novi ured instaliraju glazbenu liniju, a naložio je i da ga svakoga dana na stolu dočeka košara puna voća. Uz to, izrazio je i želju da mu državna tvrtka u kojoj radi pokrije troškove doktorskog studija.

Nevistića je Mostov ministar Slaven Dobrović doveo u vrh ove državne tvrtke nakon što je propao pokušaj instaliranja Marija Bukmira, za zamjenika generalnog direktora.

Bukmir, koji je s čelnikom Mosta Božom Petrovom povezan kumstvom djeteta, nije imao potrebne kvalifikacije, pa je Upravno vijeće Hrvatskih voda s Dobrovićem na čelu izmijenilo statut kako bi za zamjenika mogli postaviti osobu bez fakultetske diplome. No, nakon skandala koji je potom izbio u javnosti – a kojega je otkrila Slobodna Dalmacija – Bukmir se povukao, a Upravno vijeće je na tu funkciju imenovalo Nevistića.

Riječ je o diplomiranom inženjeru elektrotehnike koji je posljednjih godina bio direktor tvrtke "Poslovni sistemi Tilia" koja se, između ostalog, bavila upravljanjem i nadzorom parkiranja u nizu hrvatskih gradova, između ostalih i u Metkoviću. Nevistić je prije "Tilie" radio u "Siemensu", gdje je bio regionalni direktor sektora za vodnu tehnologiju za područje zemalja bivše Jugoslavije i Bugarsku, a u Hrvatskim vodama je zadužen za ubrzavanje postupaka povlačenja sredstava iz EU fondova.

Pod povećalom

Njegova stručnost, dakle, nije upitna. No, nju je Nevistić očito odlučio prilično dobro iskoristiti i za osiguravanje vlastite komocije. A to se, bar kada su državne tvrtke u pitanju, uvijek nalazilo pod posebnim povećalom, piše Slobodna.

'Sve je to u skladu s pravilnikom'
Potvrdu informacije o benefitima u kojima uživa novi zamjenik generalnog direktora redakcija Slobodne Dalmacije zatražila je i u Hrvatskim vodama. Tamo pak tvrde da je sve u skladu s pravilima.
- Generalni direktor Hrvatskih voda i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, u skladu s odredbama Pravilnika o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, donesenim 27. srpnja 2016. godine, a koji je u potpunosti usklađen s Odlukom Vlade RH o uvjetima korištenja službenih automobila mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, imaju pravo na korištenje službenog automobila – ističu u Hrvatskim vodama. Pritom napominju da je „službeni automobil koji je zamjeniku generalnog direktora dan na korištenje nabavljen putem Operativnog leasinga 2013. godine.“
- Ugovorni odnos još uvijek je na snazi. Napominjemo da je riječ o službenom automobilu koji su Hrvatske vode koristile i za mandata prethodnog vodstva - ističu u toj tvrtki. Što se tiče Nevistićeva doktorata, generalni direktor Hrvatskih voda u obvezi je donijeti za svaku godinu Plan edukacije zaposlenika.
- U tijeku je rok u kojem zaposlenici Hrvatskih voda iskazuju interes za daljnjim školovanjem. Poziv je otvoren i po zaprimljenim zahtjevima odlučivat će se o plaćanju troškova školovanja, a po planiranim sredstvima - poručuju u Hrvatskim vodama.

SVI UŽICI ZAMJENIKA DIREKTORA

1. VOLVO XC60: CIJENA DO 60.000

Na internetskim stranicama švedske automobilske tvrtke Volvo njihov terenac XC60 predstavljen je kao luksuzni SUV čija se cijena kreće od 39 do 60 tisuća , ovisno o opremi koju ima, pogonu na dva ili četiri kotača, automatskom ili manualnom mjenjaču, sportskom podvozju, vrstom felgi i ostalim varijablama.
2. DOKTORAT O NAŠEM TROŠKU
Izrazio je želju da mu državna tvrtka koja ima monopolski status, i čiju blagajnu pune svi građani, plati troškove doktorskog studija.
3. GLAZBA I VOĆE
Krešimir Nevistić zahtjeva punu koncentraciju na poslu, pa je po njegovu u ured instalirana glazbena linija, a svakog dana na stolu ga čeka i košara svježeg voća. zasad nije spominjao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:01