MIMOHOD U ZAGREBU

‘Hod za život‘: Okupljenima se obratila žena koja je rodila dijete s teškom dijagnozom te ginekolog s prizivom savjesti

Gradonačelnik Tomašević odlučio je da neće biti pokrovitelj ‘Hoda za život‘ te je uskratio dopuštenje za postavljanje zastava prosvjeda

'Hod za život' u Zagrebu

 Tomislav Krišto/Cropix, Karla

Sudionici povorke "Hod za život" u subotu su pozvali na donošenje novog zakona o prekidu trudnoće koji će još više zaštiti svu nerođenu djecu, tako i onu s dijagnozom teške bolesti, te ginekolozima zajamčiti pravo na priziv savjesti.

U toj sedmoj po redu povorci središtem Zagreba sudjelovalo je nekoliko tisuća ljudi, koji su se kretali u koloni od Trga Republike Hrvatske preko Trga bana Jelačića do paviljona na Zrinjevcu.

Članica nacionalne koordinacije "Hoda za život" Andreja Duvančić izrazila je uvjerenje kako ta inicijativa pomiče Hrvatsku prema sve boljoj zakonskoj zaštiti života nerođene djece, pa i zahtjevom za donošenjem novog zakona jer je važeći star čak 45 godina.

"Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života i koji omogućuje dostupnost istinitih informacija o razvoju nerođenog djeteta i posljedicama pobačaja za dijete i za majku", rekla je Duvančić i naglasila kako je svaki život vrijedan bez obzira je li dijete zdravo ili bolesno.

Organizatori skupa posebnu zahvalu uputili su ginekolozima koji koriste instrument priziva savjesti, a jedan od njih obratio se okupljenima, ginekolog iz zagrebačke bolnice Sveti Duh Boris Ujević.

Ginekolog Ujević: Priziv savjesti promišljena i odgovorna odluka

"Prizivom savjesti ne koristim se od jučer, nego od 1997. godine. To ne činim iz inata, iz lijenosti zbog bježanja od svoje odgovornosti kao što možemo čuti u nekim medijima. To je promišljena i odgovorna odluka koja se temelji na znanstvenim činjenicama", poručio je Ujević.

Građanima se obratila i Tea Bekavac, majka četvero djece čijoj je kćeri tijekom treće trudnoće dijagnosticiran Edwardsov sindrom s teškim srčanim greškama, koja je istaknula kako se unatoč tomu nije odlučila se prekid trudnoće jer smatra da nitko od roditelja nema pravo donositi odluku o tome je li nečiji život vrijedan življenja.

"Jedino što smo se pitali jest kako ćemo to preživjeti. Moja kćer Rita živjela je dva mjeseca i 12 dana. Svaki dan koji je provela s nama za nas je bio dar i bili smo uz nju u njezinim posljednjim trenucima", naglasila je.

U povorci "Hoda za život" sudjelovalo je i desetak slovenskih građana koji se također zauzimaju za zakonsku zaštitu života od začeća do prirodne smrti.

Ljubljanska pedagoginja Urša Cankar osvrnula se pritom na aktualni slučaj hrvatske trudnice Mirele Čavajde te na druge žene koje su otišle u Sloveniju izvršiti prekid trudnoće zbog priziva savjesti ginekologa u hrvatskim bolnicama.

"Nemojmo se pretvarati da je slučaj majke Mirele koja želi pobaciti u Sloveniji čin suosjećanja između dviju država. Nije suosjećanje oduzeti život hrvatskom djetetu u slovenskim bolnicama pod izgovorom etike", istaknula je.

Cankar je navela i kako ne želi da Slovenija postane "zemlja abortivnog turizma", ističući da bi slovenski liječnici svoje znanje trebali koristi za liječenje bolesne djece, a ne za oduzimanje života.

U nastavku donosimo pregled zbivanja na "Hodu na život" kako smo ih pratili iz minute u minutu.


>>> NOVO 13:15 Povorka 'Hod za život' završena je u 13.15 sati, kada su se okupljeni počeli razilaziti.


13:04 Okupljenima se obratio liječnik koji se poziva na priziv savjesti, ginekolog Boris Ujević, zaposlen u Općoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu.

- Koristim se prizivom savjeti u bolnici na Svetom Duhu. Imam 55 godina i to nema veze s ovim, osim što sam prije 55 godina bio star jednu sekundu, jednu minutu, jedan tjedan.. pa sve do sada. Kad bi svi ljudi bili svjesni da su nekad bili živi jednu sekundu, danas ne bi morali biti tu. Porodništvom se bavim nekih 30 godina.

- Što se liječnik više bavi svojim pacijentom, postaje bolji liječnik. Isto tako se može reći, što se više bavim nerođenim djetetom, postajem bolji čovjek. Kada se susrećem s trudnicom, susrećem se s dvije osobe, s budućom majkom i s nerođenim djetetom. Oni meni nisu samo pacijenti, nego su to ujedno i moja dva učitelja. Kada se u bolnici u kojoj radim, koristim prizivom savjesti, moram reći da se ne koristim od jučer nego od 1997. godine. Kada ne želim sudjelovati u rađenju abortusa, to nije iz hira, inata, iz lijenosti, to je jedna promišljena i odgovorna odluka koju sam naučio studirajući medicinu ali i od svojih učitelja, od majke i njezinog nerođenog djeteta. Svoju nastavu pohađam redovito u ordinaciji, kada se susrećem s djetetom koje ima otkucaje, koje ima osjećaje. Život je nešto najdragocjenije, treba ga poštovati, život je zakon, rekao je Boris Ujević.

image

Hod za život na Zrinjevcu

Tomislav Krišto/Cropix
image

Hod za život na Zrinjevcu

Tomislav Krišto/Cropix
image

Hod za život na Zrinjevcu

Tomislav Krišto/Cropix

12:50 Tea Bekavac bila je trudna s trećim djetetom kada je saznala za tešku dijagnozu svog nerođenog dijeteta. Svoje iskustvo je odlučila podijeliti okupljenim sudionicima 'Hoda za život'.

- U trećoj trudnoći u 7. mjesecu smo saznali za Ritinu dijagnozu, Edwardsov sindrom s teškom srčanom manom. 50% djece preživi prvi tjedan, jako mali broj djece doživi 1. rođendan. Bili smo tužni, pitali se zašto baš mi. Ni u jednom trenutku nismo mislili da mi sad trebamo odlučiti što ćemo mi. To nije odluka, mi na to nemamo pravo, mi smo se samo pitali kako ćemo to preživjeti, rekla je.

- Naše srce je govorilo, Rita mi te volimo, rodila se ti bolesna ili živjela samo jedan dan. Znamo da ćemo ti dati ljubav i biti uz tebe. Naša Rita je živjela 2 mjeseca i dva dana, Na svaki dan koji je provela s nama bio je dar. Uz nju smo bili u njezinim posljednjim trenucima, otišla je u miru. Pružili smo joj svu ljubav i nježnost i zato ja danas imam mir. Znam da me moja Rita gleda i da je sretna i ponosna. Znam da je svim mamama teško donijeti odluku i nositi s tim. Današnje društvo ne prihvaća takvu djecu, znam da je to teško. Znam da takva djeca donose puno blagoslova i sreće u život.

- Zalažem se za izbor: želi li žena biti majka ili želi karijeru. Svaka žena ima pravo na svoje tijelo, sve dok se njena odluka ne odnosi na drugo tijelo, rekla je.

- Svaki dan je dar, iz svakog dana treba izvući ono najbolje, trebamo pružiti podršku svim skupinama ljudi, zlostavljanim ženama, starima, djeci po domovima, isto tako i nerođenoj djeci. Svaki život je vrijedan življenja, jer život je zakon, zaključila je.


2:36 Na Zrinjevcu su se okupljenima obratila dvije organizatorice mimohoda.

- Svaki ljusski život je neprocjenjivo vrijedan, bez obzira je li malen, zdrav ili bolestan. Oni imaju pravo na još veću brigu i ljubav. Iskustvo i znanost potvrđuju da je za brigu ključna ljubav, potpora obitelji, lokalne i društvnee zajednice. Mi volimo oboje, i majku i dijete. Suodgovorni smo za to da zakoni štite najranjivije i najslabije. Kad vidimo da postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje djeteta, jasno je da je potreban novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti, rekla je Andreja Duvančić, članica organizacijskog tima.

- Javljaju nam se žene koje su pobacile i poručuju: 'da sam ja znala ono što sada vidim na ultrazvuku ne bih pobacila, da mi je barem netko rekao, ja to ne bih učinila. Na srcu su nam upravo te žene, rekla je.


12:17 Sudionici povorke stigli su na Zrinjevac. Uskoro će se okupljenima obratiti liječnik koji se koristi prizivom savjesti i majka koja je u šestom mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno, kako su najavili organizatori.


12:00 Povorka sudionika mimohoda stiže na Trg vana Jelačića pola sata nakon što je krenula od HNK.


11:55 Organizatori povorke "Hod za život", koja je u 11.30 sati krenula pozivajući na zakonsku i drugu zaštitu nerođene djece te očuvanje prava na priziv savjesti, poručili su u subotu kako je važeći zakon o prekidu trudnoće star već 45 godina, pa je vrijeme da se promijeni.

U Hrvatskoj je snazi zakon iz 1978. godine, a organizatori povorke traže njegove izmjene s ciljem zaštite nerođenog djeteta i njegove obitelji.

"U Saboru imamo zastupnike koje se zalažu da se može usmrćivati nerođenu djecu do poroda, zato smatramo da je je nužno da se promijeni zakon i uspostavi pravni okvir koji se temelji na znanosti koja kaže da život počinje začećem", rekla je prije početka povorke Željka Markić iz udruge "U ime obitelji".

Naglasila je kako bi hrvatsko društvo trebalo jednako tretirati sve bolesne, i one rođene i one nerođene, dok bi svaka majka morala dobiti psihološku pomoć i ekonomsku potporu u slučaju dijagnoze teške bolesti njezinom djetetu.

Članica organizacijskog tima "Hoda za život" Andreja Duvančić napomenula je da se ova povorka održava u 11 gradova.

"Za brigu o nerođenom djetetu potrebna je ljubav majke te potpora obitelji, lokalne zajednice i cijelog društva", istaknula je.


11:45 Povorka 'Hoda za život' protiče mirno, trenutačno se mimohod kreće Ilicom u smjeru Trga bana Jelačića.

image

'Hod za život' na Ilici

image

'Hod za život' na Ilici


11:30 Uz pjesmu je krenula povorka sudionika 'Hoda za život' od Hrvatskog narodnog kazališta preko Frankopanske ulice. Prije toga, ispred zgrade HNK sudionici su plesali i pjevali pjesme poput 'Večeras je naša fešta' i 'Lijepa li si'.

Od poznatijih osoba u povorci 'Hoda za život' su Željka Markić, jedna od organizatorica mimohoda, i saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto.

image

Okupljanje sudionika 'Hod za život'

Tomislav Krišto/Cropix
image

Karolina Vidović Krišto

Tomislav Krišto/Cropix
image

Okupljanje sudionika ispred HNK

Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image

Okupljanje sudionika 'Hod za život'

Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix
image

Okupljanje sudionika ispred HNK

Karla Zupičić
image

Okupljanje 'Hoda za života' ispred HNK

Karla Zupičić

Više stotina sudionika sedme po redu povorke „Hoda za život“ okupilo se u subotu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, odakle će krenuti prema Zrinjevcu, uz pozive na zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođene djece i njihovi obitelji te na očuvanje prava na priziv savjesti.

Sudionici nose zastave, balone i majice s logom "Hoda za život" i poruke poput: "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj", "Svako ljudsko biće ima pravo na život", "Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni", "7 tjedana od začeća zijeva", "12 tjedana od začeća smije se" i sl.

Povorka pod geslom „Život je zakon“ krenut će od Trga Republike Hrvatske Frankopanskom ulicom i Ilicom do Trga bana Jelačića, te potom Praškom ulicom do Zrinjevca, gdje će se okupljenima obratiti liječnik koji se koristi prizivom savjesti i majka koja je u šestom mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno, najavili su organizatori.

image

Okupljanje 'Hoda za života' ispred HNK

Karla Zupičić
image

Okupljanje 'Hoda za života' ispred HNK

Karla Zupičić

"I ove godine dajemo potporu svim doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se pozivaju na priziv savjesti. Time rade svoj posao i brinu o oba pacijenta – i majci i djetetu", rekao je član organizacijskog tima Luka Holjevac u najavi događaja.

Ovogodišnji „Hod za život“ održat će se u 11 hrvatskih gradova. Nakon Varaždina, Vinkovaca i Slavonskog Broda, ove je subote na rasporedu Zagreb. U preostale dvije subote u svibnju i dvije subote u lipnju hodat će se u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci.

Zbog održavanja povorke od 10.30 do 13.30 sati obustavljen je tramvajski promet llicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, preko Zrinjevca, te Frankopanskom i Savskom sjeverno od Vodnikove.

Tramvajske linije 6, 11, 12, 13, 14 i 17 prometuju izmijenjenim trasama u oba smjera, izvijestili su iz ZET-a.

Podsjetimo, gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je da neće biti pokrovitelj 'Hoda za život' te je uskratio dopuštenje za postavljanje zastava prosvjeda, što su iz organizacijskog odbora oštro osudili.

“Gradonačelnik Tomašević ne slaže se sa ciljevima 'Hoda za život' i ne može biti pokrovitelj takvim događajima, što je jasno govorio i za vrijeme kampanje za izbor gradonačelnika”, naveli su iz Grada.

image

Okupljanje sudionika ispred HNK

Karla Zupičić
image

Okupljanje sudionika ispred HNK

Karla Zupičić
image

Okupljanje 'Hoda za života' ispred HNK

Karla Zupičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:08