TKO ĆE SVE DOĆI?

HOD ZA ŽIVOT Oporba zbog skupa napada DIP, HDZ bez zajedničkog stava

Prvi čovjek s liste HDZ-a jučer nije znao hoće li ići na skup koji je prije pohodio, a veliki dio oporbe tvrdi da skup krši izbornu šutnju
 CROPIX

- Prvog slobodnog dana nakon duge kampanje bit ću svakako sa svojom obitelji, sa suprugom i djecom. Prošlih sam godina s njima sudjelovao u Hodu za život. Sutra ćemo zajedno isplanirati aktivnosti za vikend - rekao nam je jučer Karlo Ressler, nositelj HDZ-ove liste za europske izbore. Uporno je izbjegavao direktan odgovor na naše pitanje hoće li u subotu - na dan izborne šutnje - biti u Hodu za život s obzirom na to da je proteklih godina sa suprugom i djecom sudjelovao u toj manifestaciji.

- Dakle, nećete biti u Hodu ili još o tome razmišljate - pitali smo ga ponovno.

- Rekao sam sve - poručio je Ressler. Na naša pitanja zašto se boji izravno odgovoriti te je li možda predsjednik HDZ-a kandidatima na europskih izborima sugerirao da preskoče ovogodišnji Hod za život, Ressler više nije odgovarao.

Pomaknuli sastanak

U HDZ-u su, pak, zbog Hoda za život odlučili pomaknuti termin svojeg stranačkg sastanka koji se trebao održati u subotu u 10 sati u dvorani Lika, pokraj središnjice HDZ-a. Poziv za sastanak sa šefom stranke Andrejom Plenkovićem i glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem dobili su zagrebački Gradski odbor HDZ-a, odnosno predsjednici temeljnih ogranaka i gradskih četvrti, izborni stožer te predsjednici HDZ-ovih zajednica grada Zagreba. Poziv je upućen u utorak, a jučer je stigla obavijest da se sastanak premješta na 9 sati.

- To je zadnji radni sastanak prije izbora, a termin smo pomaknuli kako bi se oni koji to žele mogli pridružiti Hodu za život. U stranci nema posebne odluke o tome, svatko će odlučiti za sebe - rekao je sugovornik iz vrha HDZ-a i dodao da to nema nikakve veze s kampanjom.

Okupljanje za Hod za život u Zagrebu počinje u 10 sati na Zrinjevcu, a povorka će se kretati rutom Zrinjevac - Praška - Trg bana Jelačića - Ilica - Mesnička - Strossmayerovo šetalište - Ćirilometodska - Trg sv. Marka, gdje će se odvijati glavni dio programa te nastup Marka Perkovića Thompsona.

Pomicanje termina sastanka, kako bi se HDZ-ovci mogli pridružiti povorci, a navodno će se tamo pojaviti u većem broju, u stranci se različito tumači.

- Mislim da se tu radi o još jednom Plenkovićevu pokušaju dodvoravanja desnici, što je počelo na skupu u Ciboni. Do sada su inicijative Željke Markić bile neprihvatljive, sjetite se kako je bilo s referendumom i prosvjedom oko Istanbulske - smatra jedan od sugovornika iz HDZ-a te dodaje da se po Plenkovićevu zaokretu u kampanji jasno vidi kako u vrhu stranke vlada prilično velika nervoza zbog nedjeljnih izbora.

Dok se HDZ-ovi eurokandidati ne izjašnjavaju o (ne)sudjelovanju u Hodu za život, kandidat Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović misli da će svi ili velika većina njegovih kolega s liste sudjelovati u povorci. Sve HDZ-ovce koji eventualno budu sudjelovali u subotnjem Hodu za život Zekanović smatra - licemjerima.

“Ne dolazite”

- Kao saborski zastupnik Hrasta, prvi sam u povijesti predložio zakon kojim se regulira pitanje pobačaja na jedini pravi način, a to je da se život štiti od začeća. A svi saborski zastupnici koji se u subotu misle doći šepuriti na Hod za život neka, bolje, ostanu kod kuće jer nisu htjeli potpisati moj zakonski prijedlog. A to su svi HDZ-ovci - kaže Zekanović. Predsjednik HSS-a i kandidat Amsterdamske koalicije na europskim izborima Krešo Beljak smatra da svi kandidati koji će se pojaviti na Hodu za život - koji se u subotu, osim u Zagrebu, održava u Splitu i Zadru - krše institut izborne šutnje iako je Državno izborno povjerenstvo odlučilo drugačije.

DIP je u travnju objavio da se akcijom Hod za život, koja se održava dan prije europskih izbora, ne krši izborna šutnja te da kandidati na europskim izborima koji budu sudjelovali u Hodu samo moraju poštovati zakonske odredbe o izbornoj šutnji. Dakle, da ne smiju davati političke, predizborne izjave, objavljivati promidžbeni foto i video materijal i slično. Medije je DIP pozvao da se za vrijeme izborne šutnje (od ponoći s petka na subotu do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati) suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava i intervjua izbornih kandidata. I kandidatkinja SDP-a Biljana Borzan ne slaže se s mišljenjem DIP-a.

- Samo njihovo pojavljivanje jest kršenje izborne šutnje. Znate kako se kaže da slika govori više od tisuću riječi. Dovoljno je da njihova slika iz Hoda za život završi na društvenim mrežama i šutnja je prekršena - smatra Borzan. Bojan Glavašević, kandidat na listi Starta, gotovo identično obrazlaže zašto smatra da je DIP pogriješio.

Dovoljna je slika

- Naravno da je samo DIP-ovo dozvoljavanje da eurokandidati mogu sudjelovati na Hodu za život kršenje instituta izborne šutnje. Jer oni ne trebaju ni riječ progovoriti a da se uspješno politički promoviraju. Dovoljna je jedna slika na društvenim mrežama i poruka je poslana, a izborna šutnja prekršena - kaže.

Liderica Glasa Anka Mrak Taritaš kaže da održavanje manifestacije poput Hoda za život nije u duhu izborne šutnje.

- Hod za život za mene nije nikakav hod za život, nego hod protiv prava žena na izbor i hod protiv njihova reproduktivnog zdravlja - kaže Mrak Taritaš.

Suverenist Zekanović, pak, smatra da je DIP potpuno u pravu i da kandidati sudjelovanjem u Hodu za život ne krše izbornu šutnju dok se suzdržavaju od davanja predizbornih izjava za medije.

“Izbornu šutnju ne krši samo govor”

Poznata odvjetnica Vesna Alaburić smatra da je DIP učinio propust kada je odlučio da sudjelovanje kandidata na europskim izborima u Hodu na život - na dan izborne šutnje - ne predstavlja kršenje instituta izborne šutnje.

- Pojam izborne šutnje ne odnosi se isključivo na govor, nego i na bilo kakvu komunikaciju koja odašilje odgovarajuću političku poruku. Nekom gestom, simbolom, sudjelovanjem u nekom događaju vi zapravo možete izražavati svoj politički stav na jednaki način i jednako nedvosmisleno i jasno kao da ste to verbalizirali.

Takvo postupanje kandidata treba tretirati jednako kao govor i takvo sudjelovanje u javnoj komunikaciji podliježe ograničenjima kao i govor u užem smislu riječi - tvrdi Alaburić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:25