GRCI SE ŽALILI EU-u

HOK se oglasio vezano za skandaloznu objavu našeg odvjetnika: ‘Ne prihvaćamo bilo koji oblik pritiska na naša tijela‘

HOK u pismu navodi da ovakvu komunikaciju smatra neprihvatljivom

Robert Travaš, predsjednik HOK-a

 Davor Pongračić/Cropix

Nakon što je su grčki mediji prenijeli vijest da su dvije grčke odvjetničke komore uputile pismo predsjedniku Vijeća odvjetničkih komora EU-a i zatražile reakciju na objavu hrvatskog odvjetnika Davorina Karačića na društvenoj mreži o sukobu navijača u Ateni, oglasila se i Hrvatska odvjetnička komora.

- Točno je da su dvije grčke odvjetničke komore uputile pismo predsjedniku Vijeća odvjetničkih komora Europske unije (CCBE) Panagiotisu Perakisu i od njega zatražili da se obrati Hrvatskoj odvjetničkoj komori u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Davorina Karačića, a radi njegove objave na društvenoj mreži Facebook. Pisma su upućena i svim predsjednicima odvjetničkih komora koje su članice CCBE, navodi HOK.

Hrvatska odvjetnička komora u pismu predsjedniku CCB-a izražava nezadovoljstvo ovakvim načinom komuniciranja jer grčke komore nisu prije obraćanja CCBE-u i javnosti kontaktirale HOK, a što je uobičajena i kolegijalna komunikacija.

HOK u pismu navodi da ovakvu komunikaciju smatra neprihvatljivom i kao neovisna Komora koja predstavlja odvjetništvo u Republici Hrvatskoj ne prihvaća bilo koji oblik pritiska od bilo koga i s bilo koje strane koji bi se odnosio na neovisna tijela HOK, a što su Disciplinsko tužiteljstvo, kao i Disciplinski sud i Viši disciplinsku sud.

- Disciplinsko tužiteljstvo HOK-a je i prije objave i slanja tih pisama CCBE-u od strane grčkih komora, na upit novinara, obavijestilo javnost da postupa u skladu sa svojim ovlastima i u skladu sa Zakonom o odvjetništvu, Statutom HOK i Kodeksom odvjetničke etike, kao i da je započelo redovnu i uobičajenu proceduru u predmetu odvjetnika Davorina Karačić, kao i u svim drugim predmetima, a koja će u konačnici dovesti do neovisne odluke Disciplinskog tužiteljstva HOK o pravnim osnovama za pokretanje ili nepokretanje disciplinskog postupka", navodi se u reakciji HOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:41