JUTARNJI OTKRIVA

HOLDING UKIDA AGM Imaju previše zaposlenih, plaće su im prevelike, a gubici 4 milijuna kuna

Tvrtka ima 36 zaposlenih, na koje se troši nevjerojatnih 56 posto ukupnih prihoda, a prosječna plaća, ovisno o sistematizaciji, kreće se do iznosa od 7 tisuća kuna neto
 Arhiva CROPIX

U plan gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za restrukturiranje Zagrebačkog holdinga, uz privatizaciju pojedinih društava, ući će i gašenje cijele jedne tvrtke!

Kako Jutarnji doznaje, početkom sljedeće godine Holding će najvjerojatnije likvidirati tvrtku AGM, nakladničku kuću utemeljenu još 1967. godine. To znači da će 36 zaposlenih dobiti otkaz i (ugovorima regulirane otpremnine), a ta tvrtka, koja prodaje knjige iz vlastite naklade, kao i knjige drugih izdavača, zauvijek će, nakon gotovo pet desetljeća, prestati sa svojim poslovanjem!

Bez treće mogućnosti

- Sa svim tvrtkama je otprilike jasno u kojem će se smjeru razvijati i je li oportuno ići u privatizaciju ili ne. No, AGM-ovo poslovanje toliko je slabo da ga se ne isplati ni prodati. Uz to, nakladnička djelatnost nikako nema mjesta u komunalnom poduzeću. Uz samu likvidaciju postoji još jedna opcija, a to je da se vlasnički udio pokuša prodati samim zaposlenicima, što nije tako izgledno. Treće opcije nema - kaže naš izvor iz Holdinga.

AGM je nakladnička kuća utemeljena 70-ih godina kao Centar za kulturnu djelatnost, početkom 2007. godine postala je podružnica u sastavu Zagrebačkog holdinga, a prije nekoliko je dana postala trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću čiji je vlasnik Holding. Ovaj tjedan ta je tvrtka dobila i novu direktoricu. Svjetlana Dizdar, izvijestio je Holding, ima magisterij s Ekonomskog fakulteta, a tijekom svoje karijere radila je u Konzumu, M2 Gruppi, HUP Zagreb... I sam odabir ekonomskog stručnjaka, a ne osobe iz izdavačkog sektora, na čelo tvrtke jedan je od pokazatelja da Holding nema namjeru nastaviti razvijati poslovanje te tvrtke. Za komentar o budućnosti tvrtke direktorica je ostala nedostupna.

- Prerano je još za razgovor. Sljedeće razdoblje za ovu će tvrtku biti osjetljivo - opravdavaju je njeni kolege.

Ta nakladnička kuća ima ukupno 36 zaposlenih: u Sektoru naklade radi ih šest, u Prodaji 16, u Sektoru podrške koji objedinjava financijske i pravne poslove osam djelatnika. U sklopu ostalih djelatnosti rade još četiri zaposlenika, dok su na popisu kadrova još direktorica i njezin pomoćnik. Ovdje još treba reći da su pet zaposlenih u Sektoru naklade zapravo novinari redakcije magazina Zagreb.hr, za koji se iz gradskog proračuna godišnje izdvaja između 1,5 i 2 milijuna kuna, a koji, prema stavovima same tvrtke, uopće ne generiraju nikakve prihode.

Protivno poslovanju EU

Tvrtka prodaje knjige u tri maloprodajne poslovnice - knjižnici i papirnici u Importanne centru, knjižari u Teslinoj i Art Point Shopu (slikarski i likovni pribor) u Gundulićevoj, služi se jednim prostorom u Mihanovićevoj (za opće poslove) i upravlja Galerijom Nova u Gajevoj ulici.

Godišnje ta tvrtka uspije zaraditi oko 9 milijuna kuna (800 tisuća se daje iz proračuna za plaće novinara, tako da su prihodi zapravo 8,2 milijuna kuna), a gubici su u 2012. godini bili veći od četiri milijuna kuna.

Prije nego što su u Holdingu odlučili da je radikalna odluka - gašenje tvrtke - zapravo najizglednija, poslovanje je proučila neovisna revizorska kuća KPMG, koja je Holdingu potvrdila njihove slutnje.

- Poslovanje podružnice ekonomski je neopravdano, a tvrtka uopće nema potencijala za komercijalizaciju - sažetak je KPMG analize do koje je došla redakcija Jutarnjeg.

KPMG je utvrdio nekoliko zanimljivosti, zbog kojih je dao prilično negativne prognoze. Prvo, AGM ima previše zaposlenih, a njihove su plaće veće nego na ostatku tržišta. Na zaposlene se troši nevjerojatnih 56 posto ukupnih prihoda tvrtke.

Drugo, tvrtka koristi dva prostora u središtu Zagreba za koja ne plaća najam, što bi, primjećuju revizori, moglo biti suprotno europskim direktivama prema kojima je zabranjeno davanje bilo kakve potpore koje bi moglo narušiti tržišno natjecanje. Ujedno, da kojim slučajem tvrtka te prostore mora početi plaćati, gubici bi joj bili još veći.

Knjigovodstvo i profit

I treće, jedina profitabilna djelatnost u tvrtki uopće nema veze s nakladničkim poslom i prodajom knjiga! AGM-u je jedino isplativo pružanje usluga knjigovodstva Studentskom centru u Karlovcu. Godišnje tako zarade 2,9 milijuna kuna, što je više od trećine ukupnih prihoda tvrtke.

“Tvrtka ostvaruje kontinuirani pad prihoda zbog općeg gospodarskog stanja i pada interesa za knjigama. Istodobno, troškovi zaposlenika povećavaju se svake godine sukladno kolektivnom ugovoru”, piše u reviziju.

Zanimljivio je i da je KPMG usporedio Holdingovu tvrtku s drugim nakladničkim kućama i zaključio da ima najmanji godišnji prihod po zaposlenom i istodobno najveći trošak. Tvrtke poput Algoritma (prihodi 93,4 milijuna), Mozaik knjige (81,4 milijuna) i Znanja (55,7 milijuna) imaju manje troškove za zaposlene. Prosječna plaća, ovisno o sektoru i sistematizaciji, kreće se do sedam tisuća kuna neto.

Dugovi za stanove

Gubici AGM-a svake godine pokrivaju se prebacivanjem novca iz uspješnih podružnica, a zamijećen je i dug te tvrtke prema Gradu na ime jedne neobične stavke - kredita za stanove.

Naime, u analizi stoji da tvrtka ima “dugoročne obveze prema Gradu i RH za stanove prodane na kredit”.

“Tijekom 90-ih zaposlenici su dobili pravo vlasništva i otkupa stanova od AGM-a na kredit. Od vrijednosti kredita koju zaposlenici plaćaju AGM-u 35 posto ostaje tvrtki, a 65 posto AGM prosljeđuje Gradu i državi”, navodi se u analizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:51