DO USIJANJA

Holy: 'Istina je. Čačić je vršio pritisak i na mene i na mog pomoćnika'. Čačić: 'Škrlec laže'

ZAGREB - Činjenica je da je prvi potpredsjednik Vlade vršio pritisak i na mene i na mog tadašnjeg pomoćnika Davora Škrleca da se gospodina Josipa Jambrača stavi i postavi na poziciju zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potvrdila je danas bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy.

Usto, bivša ministrica zaštite okoliša, koja je Čačiću bila na piku od prve sjednice Vlade, potvrdila je autentičnost dva maila koji su se odnosili na imenovanje Josipa Jambrača, šefa HNS-a Zagrebačke županije, na mjesto zamjenika šefa Fonda za zaštitu okoliša. Ja sam te mailove pročitala i mogla sam potvrditi njihovu autentičnost.

Prestigao i Sanadera: Čačić postao najnegativniji političar u zemlji

- To nisu mailovi koje je napisao gospodin Čačić, nego od šefice njegovog kabineta, ali u njegovo ime. Ja neću to komentirati s obzirom na činjenicu da ja ne mogu biti objektivna u ovom slučaju, mislim da bi bilo nekorektno da bilo što u tom smislu govorim - rekla je danas Holy.

Beus Richemberg o slučaju Škrlec: 'Sad je opet Čačić kriv za sve kako bi netko mogao glumiti 'žrtvu' i obmanjivati javnost!'

Kako se neslužbeno doznaje, plan zapošljavanja Josipa Jambrača na mjesto zamjenika ravnatelja Fonda napravljen je u dva maila.

Najprije je tajnica kabineta Radimira Čačića Sonja Ivoš, osoba od posebnog povjerenja prvog potpredsjendika, poslala mail tadašnjoj ministrici Mireli Holy. Nakon toga je Josip Jambrač, HNS-ovac u potrazi za direktorskom foteljom, mail uputio SonjiIvoš u kabinetu Radimira Čačića.

Sadržaj dvaju mailova nitko ne želi otkriti, dok ih danas ne objavi tjednik Forum. Kako se moglo čuti, u mailovima ne postoji izravno traženje Čačića da se da posao stranačkom pulenu, ali, oni koji su ga vidjeli tvrde kako se iz kombinacije dvaju mailova jasno razabire da je prvi potpredsjednik Vlade inzistirao na imenovanju prije kojega bilo nužno mijenjati statut Fonda za zaštitu okoliša jer Jambrač nije ispunjavao propisane uvjete.

Tako bi mailovi u kojima se traži pogodovanje po stranačkoj liniji, nakon Mirele Holy koja se zalagala za tajnicu u HŽ-u, inače suprugu njezina stranačkog kolege, mogli naglo skratiti i tek zahuktalu karijeru prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Dvije su ključne razlike u ta dva slučaja ministara koji su bili u latentnom stanju sukoba od prve sjednice Vlade: Holy od predsjednika Uprave HŽ-a Renea Valčića nije tražila da mijenja uvjete u korist stranačke osobe, a Radimir Čačić od Davora Škrleca jest .

Također, Holy je svoj mail poslala sa službenog stranačkog maila i osobno potpisala, dok je umjesto Čačića mail natipkala njegova tajnica Sonja Ivoš.

Bivša ministrica Mirela Holy danas je potvrdila i sve navode Davora Škrleca u intervjuu Globusu u kojemu je Škrlec rekao da je "doživio izravan pritisak prvog potpredsjednika Vlade gospodina Radimira Čačića". Radilo se, rekao je Škrlec o telefonskom pozivu u kojemu mu je Čačić rekao: "Ajmo promijeniti taj Statut i staviti Jambrača za zamjenika direktora Fonda”.

Škrlec na to rekao da ne želi napraviti takvu egzibiciju, na što je gospodin Čačić počeo galamiti. – Znaš li ti tko sam ja? Ja sam prvi potpredsjednik Vlade i tvoje nije da misliš, nego da izvršavaš moje naredbe - urlao je Čačić u slušalicu, kako prenosi Davor Škrlec.

Danas nakon sjednice Vlade Čačić je na novinarsko pitanje tek kratko ustvrdio da - Davor Škrlec laže. O mailovima koji de facto potvrđuju Škrlecovu priću Čačić se danas nije očitovao. Premijer Zoran Milanović ustvrdio je kako ne može komentirati ništa dok ne vidi sporne mailove.

Po svemu sudeći, situacija u Vladi, odnosno koaliciji HNS-SDP dovedena je do usijanja i ne stišava se niti nakon nepravomoćne uvjetne presude Čačiću iz Kaposvara. Ovo stanje ne može potrajati.

I premijer Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u svojim strankama su u samo šest mjeseci vlasti dobili značajnu oporbu nezadovoljnika koji više ne žele sa strane promatrati ono što se događa. Zbog toga ne bi trebalo iznenaditi ako bi se u djelovima tih dviju stranaka iskristalizirao stav da se kriteriji primjenjeni na Mirelu Holy moraju primjeniti i na Radimira Čačića.

Milanović: Postoje politička imenovanja i postoje rođačka imenovanja

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da ne zna ništa o političkom kadroviranju prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te dodao da će se o tome očitovati kada se upozna s pojedinostima.

„Zaista ne znam o čemu govorite, moram pogledati o čemu govorite. Postoje politička kadroviranja, a vlada ih je danas napravila oko 50, a postoje i pritisci koji su nezakoniti i nelegalni, a time uopće ne kategoriziram ovaj slučaj jer nisam s njim upoznat. Kad budem, sigurno neću bježati od vas, ali moram vidjeti o čemu se radi“, rekao je Milanović.

„Postoje politička imenovanja iz šire kadrovske baze od ljudi koje stranka nudi i postoje rođačka imenovanja. Ovo drugo je apsolutno neprihvatljivo, a ovo prvo je, po visokim kriterijima, dio politike. Kad detaljno pogledam reći u vam“, dodao je premijer. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:25