12.000 LJUDI U POVORCI PONOSA: FOTOGALERIJA

'HOMOFOB GODINE JE NADBISKUP JOSIP BOZANIĆ. ZVAO JE LJUDE DA SE DIJELE I PONIŽAVAJU' Završio najveći Pride

 CROPIX

NOVO 18:15 Na Zrinjevcu su proglas u ime Organizacijskog odbora Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji - Zagreb Pride 2013, pročitale Petra Tomašić i Simona Skuzin ističući kako su u borbi za pravdu bili i bit će povrijeđeni mnogi od njih. "Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana i čovjek protiv čovjeka", stoji u proglasu u kome se ističe i kako se njihove obitelji, partnerstva, veze i ljubavi pokušava blatiti i poniziti. "No, ljubav jest i ostaje jača od mržnje", rekle su poručivši kako neće odustati i dopustiti da mržnja postane obiteljska vrijednost.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da će se i dalje zauzimati protiv diskriminacije LGBTIQ osoba. "Svi oni koji smatraju da su ljudska prava stvar svjetonazora ne mogu se opravdati različitim svjetonazorima. Vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo moći biti jednaki, uvažavati različitosti te biti puni empatije i solidarnosti prema drugima", kazala je.

-----------------------------------------------------

16:58 Proglašeni su i homofrend i homofob godine. Homofob godine je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, dok je za homofrenda izabran frontman Hladnog piva Mile Kekin.

Pojasnivši zašto je kardinal Bozanić proglašen homofobom godine, Marko Jurčić iz Zagreb Pridea rekao je kako se zna tko je mobilizirao veliki broj građana da se dijele i da se neki međusobno ponižavaju.

-------------------------------------

15:55 - Povorka je nakon marširanja zagrebačkim ulicama došla na Zrinjevac, a glumica Nataša Janjić Lokas koja vodi program pozdravila je okupljene.

- Dobrodošli na 12. Zagreb Pride. Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Trebate biti ponosni i dostojantveni, jer je to ono za što se borimo.

- Ima nas više od 12 tisuća. Ovo je dosad najveći Pride, budite glasniji neka nas čuje i Kaptol i Markov trg - kazao je predstavnik Zagreb Pridea Marko Jurčić.

----------------------------------------

15:00 - Povorka Ponosa krenula je od Trga žrtava fašizma prema Zrinjevcu.

-----------------------------------------

14:44 - Paradi se pridružio i Le zbor, prvi je mješoviti ženski, lezbijskofeministički zbor u Hrvatskoj. Ulicom je prošla svadbena kolona koja je trubila, a aktivisti su ju pozdravili zviždanjem i uzvicima.

------------------------------------------

14:38 - I ministrica Vesna Pusić došla je podržati okupljene u Povorci.

Kazala je kako je broj potpisa koje je prikupila inicijativa "U ime obitelji" nije iznenadio.

- Taj je broj samo podcrtao u kojoj je mjeri važno zaštititi prava manjina - rekla je Pusić i dodala kako neće doći do ustavne krize.

- Niti jedno pravo niti jedne manjine neće biti ugroženo nego će biti zaštićeno - rekla je Pusić i dodala kako ne očekuje referendum.

------------------------------------------

14:28 - Bila sam isprovocirana do te mjere da sam odlučila doći i pružiti podršku jednom principu dobra i solidarnosti - jer to učim od malena. Tako su me učili roditelji i to sam učila i na vjeronauku koji sam pohađala devet godina. Suprug je doma, ali on je jedan od rijetkih koji ima mogućnost iskazati svoje mišljenje na državnoj razini - kazala je premijerova supruga, Sanja Musić Milanović koja je došla podržati Povorku Ponosa.

-----------------------------------------

14:15 - 'Pokažimo im da će ljubav uvijek pobijediti mržnju', rečenica je koju je uzviknula jedna aktivistica i koja je sve sudionike Pridea podigla na noge. Očekuje se da će kroz 15-ak minuta krenuti u povorku.

------------------------------------------

13:56 - Oko tisuću sudionika parade pod sloganom 'Ovo je zemlja za sve nas' okupilo se na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma i spremni su za najveću Povorku Ponosa dosad.

Pjesma se ori, a zastave i transparenti poput: 'Nisam časna, ali klečim', 'Danas peder, sutra suprug', 'Djeca pedera su ponosna djeca', Svaka lezba svome jatu leti', 'Ne boj se! Fobije su lječive' su spremni.

Okupljene zagovornike gay brakova čuva policija, a zasad sve protječe mirno.

------------------------------------------

08:43 ZAGREB - Organizatori Zagreb Pridea jutros su poručili kako današnjom povorkom ponosa LGBT osoba žele pokazati da koračaju u ime svih obitelji, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu.

"Zadnjih smo tjedana ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. Danas u povorci ponosa želimo to i pokazati tako što ćemo svi zajedno – lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama – koračati u ime svih obitelji", ističu u priopćenju.

Navode kako se povorkom pod geslom "Ovo je zemlja za sve nas" žele oduprijeti svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu, te pokazati da Zagreb Pride ne ide ni protiv koga, "čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas htjeli svesti na građane drugog reda".

"Ovo je zemlja za sve nas i ova povorka jest za sve nas - koji smo gej ili strejt, lezbijke ili samci, samohrani roditelji ili bračni parovi koji idu na umjetnu oplodnju, za muškarce s vaginom, za žene koje se žele pravedno i jednostavno razvesti, za one koji pišu ćirilicom i za one koji se služe latinicom, za tradicionalne obitelji i za one koji to ne žele biti. Zagreb Pride nikada nikoga ne isključuje i neće, jer smo, naprosto, jedni drugima ljudi", poručuju iz Zagreb Pridea.

Vladi poručuju kako ne pristaju ni na što ispod priznavanja punog ljudskog i obiteljskog dostojanstva LGBT osoba, slobode i zaštite njihovih obitelji i djece. Ističu kako su se oduvijek borili i nastavit će se boriti, ako bude trebalo i idućih deset godina, za punu bračnu i obiteljsku jednakost svih lezbijskih i gej parova.

"Poručujemo vam još jednom: mi već jesmo obitelji, djecu već imamo i imat ćemo je, bez obzira kako nas nazivali ili htjeli prihvatiti tu životnu istinu ili ne", navode u priopćenju.

Cijeloj javnosti poručuju kako u svojim zahtjevima ne smiju odustati i dopustiti da mržnja postane obiteljska vrijednost. "Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se sada protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti", naglašavaju u Zagreb Prideu.

Početak njihova okupljanja najavljen je danas u 14 sati na Trgu žrtava fašizma, a između 15 i 16 sati povorka će se kretati gradskim središtem: ulicom Račkoga–Trg hrvatskih velikana–Jurišićeva–Trg bana Jelačića–Ilica–Gundulićeva–Varšavska–Ulica Petra Preradovića–Teslina–Trg Nikole Šubića Zrinskog (park Zrinjevac).

Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke i obraćanje građanima s porukama ovogodišnjeg Zagreb Pridea, a javni skup "Ovo je zemlja za sve nas" održat će se na Zrinjevcu, pod vođenjem glumice Nataše Janjić Lokas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:21