UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Horor na Braču: ‘Gosti hotela kupaju se u fekalijama koje ispuštaju!‘; Bijesna majka: ‘Pogledajte mi sinu ruke...‘

Portal Morski.hr nazvao je i direktora resorta Petra Maričića koji im je, tvrde, rekao da nije kompetentan davati komentare na ovu temu

Fekalije se izlijevaju u more u uvali Osibovo na Braču

 Morski.hr

U predivnoj uvali Osibova na otoku Braču, ljudi se kupaju misleći kako je uvala gotovo netaknuta. Naoko čisto more zapravo vara, piše Morski.hr. Obližnji hotel cijelo ovo vrijeme ispušta opasne spojeve u more putem kanalizacije, a sve je kulminiralo kožnim oboljenjima djece, te nalogom tvrtke Vodovod Brač da sve zaustave, pod prijetnjom kazni i zatvaranja priključka vode.

"Hotelski kompleks Gava koji je u stranom vlasništvu ispušta kanalizaciju u uvalu. Doslovno se gosti hotela ujutro kupaju u svojim fekalijama koje se noću ispuštaju. Inspekcija je izišla na teren i koliko sam upoznat izrekla je kaznu. Šaljem vam snimku ilegalnih ispusta", kazao je čitatelj za Morski.hr.

Pa nastavlja: "Pišem vam ovo u nadi da ćete, ako ništa, bar pročitati, jer sam stvarno uvidjela da već 15 dana nitko ne želi napisati ni slova o ovome! Osibova - predivna uvala nadomak Milne, proživljava ekocid koji traje koliko mi znamo ovo ljeto a vjerojatno i duže. Razlika je jedino sada što imamo dokaze i priča je time strašnija."

"U posjedu smo snimki direktnog ispuštanja fekalija u more od strane navedenog resorta te dokumenta koje to potvrđuju", kaže i čitateljica Morskog koja je spomenutom portalu poslala i video.

No mještani su nas, piše portal Morski.hr,upozorili da to, nažalost, nije sve.

"Djeca koja su se kupala u neposrednoj blizini su se zarazila slatkim krastama, a roditelji žele da ova cijela priča napokon dođe u javnost. Zamislite samo da platite luksuzno ljetovanje i da vam taj isti resort ispušta fekalije u more gdje se većinom kupaju djeca, zar je stvarno ovo turizam kakav želimo i kojem težimo?", pita se čitateljica Morskog.

Majka dvojice maloljetnih sinova koji su se kupali u moru ispod ovog resorta potvrdila je za portal da su obojica zaražena ovom kožnom bolešću, a stariji sin na ruci pokazao je i posljedice ove zaraze.

"Ja sam se šokirala da je ovakvo što moguće", kazuje majka dvojice dječaka i opisuje što se dogodilo:

"Djeca su se dolje kupala. Kako Gava ima taj aquapark, djeca dolje vole doći i kupati se. Oba sina su dobila te krastice, međutim starijem, 15-godišnjaku to je dosta intenzivnije. Bili smo kod liječnika i čim smo mu rekli da su se kupali i gdje su se kupali, odmah je rekao "to se tamo pokupilo".

"To je impetigo, odnosno "slatke kraste". Liječnik je rekao da to može biti opasno, pogotovo kod manje djece i može čak doći do zatajenja bubrega, no hvala Bogu da se mojoj djeci nije zakompliciralo", kazala je portalu vidno uzrujana majka.

"Djeca su se kupala u maloj vali, za koju smo mislili da je oaza prirode. Trebalo bi biti čisto more. Da se tako nešto događa, to mi je danas nezamislivo! Dovodi se u pitanje zdravlje djece i ljude slabijeg imuniteta, pa male bebe mogu završiti kobno s takvim bolestima", zaključila je majka.

Portal Morski.hr, uz dozvolu majke, objavio je i fotografiju za koju upozoravamo da bi mogla biti uznemirujuća.

image

Impetigo, tzv. "slatke kraste", posljedica su kupanja u uvali Osibova na otoku Braču

Morski.hr

Vodovod Brač: "Odmah sanirajte zatečeno stanje!"

Portal Morski.hr je i u posjedu prijave kojeg je Državnom inspektoratu uputila tvrtka Vodovod Brač d.o.o. iz Supetra protiv Gava Waterman Milna Resorta:

"Temeljem prijave i prema nalogu za postupanje, zaprimljenog od Državnog inspektorata, a sukladno Zakonu o vodnim uslugama, te Zakonu o vodama, kao Isporučitelj vodnih usluga 11. rujna 2023. godine obavili smo izvid na terenu u uvali Osibova, neposredno uz Gava Watermen Resort.

Pregledom je evidentiran izlaz cijevi (preljev) na zidu hotelskog kompleksa s tragovima izlijevanja otpadnih voda. S obzirom na boju i miris, postoji sumnja o izlijevanju fekalnih voda. Uzet je uzorak nakupljene otpadne vode.

Dana 18. rujna 2023. godine od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dostavljen nam je rezultat ispitivanja uzorka, temeljem kojeg je razvidno da se radi o fekalnim vodama.

S obzirom na navedeno, potvrđeno je izlijevanje fekalnih voda iz vašeg sustava odvodnje na javnu površinu, tj. okolni prostor i more neposredno pored kupališta.

Sukladno navedenom, ovim putem Vas obavještavamo da ako odmah ne sanirate zatečeno stanje, u skladu s odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga Vodovoda Brač, postupit će se prema odredbama članka 148. navedenog Pravilnika, tj. izvršit će se isključenje Vaše nekretnine s vodovodne mreže!

Po postupku sanacije, molim da se odmah javite Isporučitelju zbog kontrole saniranog stanja vodnih usluga Vodovod Brač, d.o.o.", stoji u dopisu, kojeg potpisuje direktor ove tvrtke, Tonči Trutanić.

Direktor: "Nisam kompetentan komentirati"

Nakon ovoga, portal Morski.hr nazvao je i direktora resorta, Petra Maričića koji im je, tvrde, rekao da nije kompetentan davati komentare na ovu temu, te da će kolege s portala Morski.hr nazvati naknadno.

Do zaključenja članka, pišu s navedenog portala, direktor resorta nije nazvao.

‘Tražit ćemo uzorkovanje mora. Zdravlje i čist okoliš naš su prioritet‘

Na tvrdnje da hotelski kompleks Gava ispušta kanalizaciju u uvalu reagirala je i uprava društva Svpetrvs hoteli d.d. Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Izuzetno smo posvećeni očuvanju plaža i mora, a zdravlje naših gostiju i susjeda valjda ne treba ni naglašavati. Godinama poslujemo i nikad nije bilo incidenata, a nije došlo do promjena u načinu na koji zbrinjavamo tehnološku vodu. Naš posao u Osibovoj ovisi o čistoći same uvale i nikad ne bismo napravili nešto što bi to ugrozilo.

Čim su se pojavile informacije da je moguće došlo do onečišćenja, poduzeli smo sve mjere i korake kojima bi i fizički onemogućili istjecanje bilo kakve tekućine, u našem slučaju tehničke i bazenske vode.

Pozvali smo i tvrtku Cian d.o.o. da obavi nadzor kako tla i plaže, tako i cijele uvale i nisu ustanovljena nikakva onečišćenja, no nećemo se zaustaviti na tome. Tražit ćemo uzorkovanje mora, a također ćemo ih sami odnijeti na uzorkovanje u najrelevantnije laboratorije u Hrvatskoj.

Ponavljamo, zdravlje svih nas, a onda i čist okoliš naš su prioritet i napravit ćemo sve da se otklone sumnje ili obavi sanacija, ako kojim slučajem laboratorijski nalazi pokažu da je došlo do onečišćenja", stoji u priopćenju uprave društva Svpetrvs hoteli d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:27