OTVORENO

Horvat rekao da govori kao inženjer, strojar, građevinar, statičar i arhitekt, Hasanbegović mu spustio

U cjelovitu obnovu ići se, rekao je Horvat, kod onih vlasnika koji se za to odluče i onih vlasnika koji to mogu sami financirati
Emisija ”Otvoreno”
 Hrt

U emisiji "Otvoreno" Hrvatske radiotelevizije u utorak se raspravljalo o obnovi štete koju je u Zagrebu i njegovoj okolici 22. ožujka ove godine prouzročio potres. Hoće li se zgrade samo krpati ili će ih se temeljito obnoviti i ojačati kako bi izdržale neki novi potres, bilo je jedno od prvih pitanja koje je postavljeno gostima emisije. Iza njega odmah je uslijedilo ono o tome kako spriječiti potencijalne špekulanata.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat dao je odgovor: - Da, socijalni kriterij treba, imovinski kriterij treba, i dohodovni kriterij treba. Oni će se razmotriti, i već su u fazi razmatranja i s prvim prijedlozima pred drugo čitanje Hrvatska će Vlada izaći u procesi savjetovanja i javne rasprave.

Za otprilike tri tjedna, dodao je, vidjet ćemo njihovu konačnu konturu.

- Ono što smo zacrtali ovim Zakonom i ono što moram i hrvatskoj javnosti i svim kolegama jasno pojasniti: jedan je koncept s kojim smo ušli u javnu raspravu, prihvativši stotinjak primjedbi svih onih koji su bili zainteresirana javnost, ovaj koncept koji smo predstavili zastupnicima Hrvatskog sabora je ipak malo drugačiji od onog s kojim smo ušli u raspravu, dodao je Horvat.

Koncept ulazi u organiziranu obnovu konstrukcijskog dijela zgrade: nosivi zidovi, hodnici. U cjelovitu obnovu ići se, rekao je, kod onih vlasnika koji se za to odluče i onih vlasnika koji to mogu sami financirati.

- Rekli smo u prvom koraku da nam za takav tip obnove trebaju 42 milijarde kuna. Mi smo s današnjim danom iz nekoliko izvora financiranja osigurali otprilike milijardu i 200 milijuna eura, uključujući i onih 100 milijuna kuna koje smo stavili na raspolaganje za sanaciju krovišta i dimnjaka, nosivih odnosno zabatnih zidova i nekih drugih dijelova koje su građani počeli sami obnavljati, rekao je Horvat u "Otvorenom".

"Prvi sljedeći potres vratit će nas na ono što smo imali"

- Konstatacija da se ne zna što treba raditi organizator obnove, što bi trebao raditi upravitelj zgrade ili sam vlasnik - je jedna nedorečenost koju ja prepuštam samim vlasnicima, rekao je Horvat.

Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, imao je dosta primjedbi na Zakon.

- Govorio sam u kontekstu onoga što bi trebao biti cilj i svrha ovoga Zakona, a što u ovom obliku i s ovim stanjem financija, posebno na ovaj način kako se konfuzno interpretiraju stvari, kazao je Hasanbegović i dodao: - Ovo je danas pušteno kao jedan popis lijepih želja na brzinu, iz političkih razloga, posebice iz predizbornih političkih razloga.

- Ono što je ključna anomalija ovog Zakona i to ga čini bizarnim, dakle govori se o toj rekonstrukciji ili krpanju do razine stanja uoči potresa. Drugim riječima, treba napraviti kulisu, zakrpati. Ne daj Bože prvi sljedeći potres, vratit će nas na ono što smo imali, kazao je Hasanbegović.

- Cijenim sve ovo nastojanje kolege Hasanbegovića da bude dopadan hrvatskoj javnosti, ja sam siguran da ga 95 posto hrvatske javnosti nije čulo, niti razumjelo, jer on govori metajezikom. A jezik inženjera, moj jezik kao inženjera elektrotehnike, strojara, građevinara, statičara, arhitekta - vam je vrlo jasan i na podlozi točnih analitičkih izraza, kazao je Horvat.

- Ja vam mogu govoriti i jezikom vlasnika koji je oštećen u tom potresu i koji je u krajnjoj liniji svjestan dosega političkoga marketinga, uzvratio je Hasanbegović dodavši da je sam pristupio obnovi svoje imovine.

"Ne možemo siliti nekoga da država ulaže novac u tuđu nekretninu"

- Isto sam inženjer elektrotehnike s iskustvom koje je u privat sektoru i mogu reći da po ovom tu modelu on je ništa drugo nego jedno vraćanje u prošlost, rekao je Dario Zurovec, saborski zastupnik Fokusa.

Obraćajući se ministru Horvatu, kazao je da nije istina da im nitko nije ponudio neko rješenje.

- Prije jedno sat vremena ja sam ponudio jedno rješenje od strane Fokusa, nadam se da će biti prihvaćeno. Mi moramo jednostavno navesti ljude da budu odgovorni za svoju nekretninu. Da, potres je pogodio i moju kuću, kazao je Zurovec i dodao da je četiri puta "izletavao" iz kuće.

- Što se tiče ovoga samog Zakona, ne možemo mi otimati od ljudi imovinu, točnije uzimati novac od poreznih obveznika, i siliti nekoga da država ulaže novac u tuđu nekretninu, rekao je Zurovec.

Zakon, a ne pravilnik

- Ključno je, gospodine ministre, dobro je da ste u javnoj raspravi uhvatili i prihvatili stotinjak prijedloga, dobro je da ste uključili socijalnu inkluzivnost, socijalnu kategoriju koja mora biti dvostruka: dohodovna i imovinska. Stoga će SDP ako to bude potpuno jasno, mi ćemo inzistirati da to uđe u Zakon, rekao je Rajko Ostojić, potpredsjednik Hrvatskog sabora (SDP).

Na to ga je Horvat nadopunio rekavši: "dohodovna, imovinska i socijalna".

- Tako je, ali da to bude u Zakonu, a ne u pravilniku. Nemojte se ljutiti, neću zacoprati za vas, ali ministri se mijenjaju. Znate i sami, barem u HDZ-ovoj Vladi. Vi izgledate nekada kao hokejaška izmjena. Zato je bolje da to bude u Zakonu, da to mijenja Sabor, nego da pravilnik mijenja ministar u roku sedam dana. Ako to bude, ako to bude jedna pravilna raspodjela, SDP će za to zasigurno glasovati, kazao je Ostojić.

- Zamolio bih da taj Zakon bude jedna platforma za sve ostale buduće Zakone. Živimo u 21. stoljeću, vrijeme je ugroza. Pogledajte, bio je potres pa poplava, doći će, ne daj Bože, požar, dodao je Ostojić.

- Da se naprave kriteriji u kojem smislu će država, jedinice regionalne i lokalne samouprave, privatni sektori, gradovi i obitelj pomagati u sličnim situacijama, pojasnio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 08:18