MINISTAR U PRITVORU

Horvat u Remetincu u izolaciji, odvjetnik otkrio: ‘Kada ga puste na slobodu, vraća se u Sabor‘

Terešak će zatražiti uvid u spis i tada bi mu trebali biti dostupni svi dokazi koji terete njegova branjenika, a svakako će najintrigantniji biti iskaz Ane Mandac

Darko Horvat

 Darko Tomas/Cropix

Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio nam je da će u utorak oko 11 sati u zatvoru u Remetincu prvi put razgovarati sa svojim branjenikom Darkom Horvatom, koji se tamo nalazi od subote kasno navečer nakon što mu je Krešimir Devčić, sudac istrage, odredio 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke koje USKOK treba ispitati u istrazi u kojoj Horvata tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

- S obzirom na to da nisam primio rješenje, ne mogu pisati ni žalbu, a na rješenje o provođenju istrage najvjerojatnije nećemo podnositi žalbu kako bi se što prije ispitali svjedoci. Ako želi, USKOK može već sada ispitati troje svjedoka, i prije nego što se riješi ta žalba, a to bi svakako moglo potrajati do 15 dana jer kad primimo rješenje, imamo rok od tri dana za žalbu o kojoj će odlučivati vijeće zagrebačkog Županijskog suda - rekao nam je odvjetnik Terešak.

Nakon dolaska u zatvor u Remetincu, njegov branjenik je zbog covid-mjera smješten na prijemni odjel u izolaciju, koju sada prolaze svi pritvorenici, pa ni Horvat nije izuzetak.

Terešak će zatražiti uvid u spis i tada bi mu trebali biti dostupni svi dokazi koji terete njegova branjenika, a svakako će najintrigantniji biti iskaz Ane Mandac, Horvatove pomoćnice koja je u petak tri sata iznosila obranu na optužbe USKOK-a da je ona bila ta koja je pomagala ministru Horvatu u zlouporabama.

Zasad, kako doznajemo, nitko od svjedoka nije dobio poziv na ispitivanje u USKOK, ali ni itko od preostalih pet okrivljenika, među kojima su Boris Milošević, aktualni potpredsjednik Vlade, i bivši ministar Tomislav Tolušić. USKOK sigurno ima taktiku o načinu i vremenu pozivanja okrivljenika, no, s obzirom na to da je riječ o pritvorskom predmetu, to bi trebao učiniti što prije.

'Namjerava aktivirati saborski mandat'

Bivšiministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je u subotu podnio ostavku na tu dužnost nakon što je uhićen zbog sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti namjerava aktivirati saborski mandat, doznaje se od njegova branitelja koji priprema zahtjev.

Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je u ponedjeljak Hini da priprema zahtjev kojeg će poslati u Sabor čim mu ga sutra potpiše Horvat čiji bi se saborski mandat trebao aktivirati nakon što to potvrde Mandatno-imunitetno povjerenstvo i zastupnici.

Smatra da bi Horvat mogao brzo biti pušten da se brani sa slobode jer je u istražnom zatvoru završio zbog opasnosti od utjecaja na trojicu svjedoka od ukupno 11 koliko će ih Uskok u odnosu na Horvata ispitati u pokrenutoj istrazi.

Riječ je o ljudima iz Međimurja koji su vlasnici tvrtki i koje Horvat osobno poznaje, kaže odvjetnik.

- Kad bi htjeli teoretski bi mogli ta tri svjedoka ispitati danas ili sutra i on bi mogao izaći vani, a realno to ovisi o njihovoj volji - kazao je odvjetnik, dodavši da je tražio istražitelje da ispitaju svjedoke a oni su mu rekli da će vidjeti.

Dok priprema zahtjev za aktiviranje Horvatovog saborskog mandata, odvjetnik očekuje pismeno sudsko rješenje o određivanju istražnog zatvora kako bi na tu odluku mogao podnijeti žalbu.

Uskok je predlagao istražni zatvor u odnosu na 11 svjedoka, a obrana je rekla kako smatra da od njih 11 ne može utjecati na osam jer su oni zaposlenici ministarstva, a Horvat više ne obnaša dužnost ministra pa ne može s po pozicije autoriteta utjecati na njih niti će s njima dolaziti u kontakt.

Za troje svjedoka koje Horvat osobno poznaje, odvjetnik je rekao da bi s njima mogao doći u kontakt, ali je on predlagao da mu se umjesto istražnog zatvora odredi mjera opreza zabrane približavanja. No, sudac istrage zagrebačkog županijskog suda to nije prihvatio.

Jednomjesečni istražni zatvor Horvatu je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali ne i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer ga je na osobni zahtjev premijer razriješio dužnosti.

Uskok Horvata sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

No, Horvat je u subotu na ispitivanju u Uskoku odbacio krivnju za zloporabe položaja, pri čemu je, po riječima njegova odvjetnika, aktivno iznosio obranu i odgovarao na sva pitanja.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni su potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Terešak kaže da ne zna jesu li ili kad će ostali osumnjičeni za koje Uskok nije tražio određivanje istražnog zatvora biti ispitani na Uskoku.

Prema pisanju medija Horvat je uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima". Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:46