MINISTAR GOSPODARSTVA

HORVAT 'Unutar mjesec dana imat ćemo domaći respirator, to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod'

Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u srijedu da će unutar mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator.

"Za otprilike ili unutar mjesec dana imat ćemo u Hrvatskoj proizveden respirator", rekao je Horvat nakon užeg kabineta Vlade.

Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtarsku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

"Tkanina je ključni dio, trenutno se ne može proizvesti u Hrvatskoj i nju ćemo uvoziti", rekao je Horvat.

Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko je alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano.

"Siguran sam da ćemo do kraja sljedećega tjedna imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filterskih sposobnosti, kako bismo mogli filter ukomponirati u tijelo respiratora", rekao je Horvat.

Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u suradnji s njemačkom "Dekrom".

"Ta nam je njemačka ustanova spremna izići u susret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre", rekao je Horvat.

Ocijenio je kako to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 01:48