MINISTAR GRADITELJSTVA

Horvat: ‘Vanđelićeva sudbina na čelu Fonda za obnovu ovisi samo o njemu samome‘

Ja bih rado da Fond postane jaki motor i da ne radi u leru jer razloga za neku drugu brzinu već u ovom trenutku ima, rekao je ministar
Damir Vanđelić i Darko Horvat
 Darko Tomas/Cropix

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao sporu obnovu nakon potresa, ali i izjave ravnatelja Fonda za obnovu Damira Vanđelića koji razloge za sporu proceduru vidi u tromosti Ministarstva.

Horvat se na početku referirao na Vanđelićevu izjavu kako je Fond "jak motor koji radi u leru jer nemaju na čemu raditi".

- Ja bih rado da Fond postane jaki motor i da ne radi u leru jer razloga za neku drugu brzinu već u ovom trenutku ima. U stvari, on bi trebao biti generator paljenja motora bagera koji bi se trebali pojaviti na terenu, poručuje ministar.

Horvat podsjeća da su prve pravomoćne odluke u Fond pristigle sredinom travnja te da je tim odlukama ugovoreno uklanjanje prva tri objekta.

- Kod kolege Vanđelića je još 19 odluka. Njih 24 su u završnoj fazi i bit će mu dostavljene vrlo brzo. To su pravomoćni akti. Dozvolite mi da javnosti objasnim špekulacije, odnosno nekorektnosti koje se događaju u tumačenju svih tih brojki. Nakon prvog potresa koji se dogodio u Zagrebu zaprimili smo 2183 zahtjeva, razriješili ih 1672. Temeljem tih zahtjeva, do sada je građanima Grada Zagreba isplaćeno 56,7 milijuna kuna od odobrenih 57,3 milijuna. Upozorit ću vas i podsjetiti da smo dodatnih 120 milijuna kuna, odlukom Vlade, preraspodijelili na proračune jedinica lokalne i područne samouprave Banovine i svih gotovo 120 milijuna je utrošeno, kaže ministar.

No, Vanđelić kaže da su samo 33 milijuna kuna potrošena od više od 600 milijuna koje Fond ima na raspolaganju.

- Parcijalne izjave u ovom trenutku ne treba tumačiti. Rekao sam koja su to do sada sredstva utrošena. Ali isto tako ću vam iznijeti brojku od 528 akata koje je izdalo ministarstvo i uputilo što prema Fondu, a što prema Središnjem državnom uredu. Od toga 228 akata za konstrukcijsku obnovu, 45 akata za uklanjanje i 67 akata za isplatu novčane pomoći, izjavio je Horvat.

Objašnjava da je trenutno 19 pravomoćnih odluka, a da su 24 odluke u statusu privremenih.

- Kada vam stranka ili građanin uputi zahtjev za uklanjanje kuće, ipak treba neka provjera da biste to ugovorili i na kraju čovjeku kuću srušili. Isto tako, nije istina da u ovom trenutku nema nikakvog angažmana po pitanju Fonda solidarnosti. Dakle, od 12 planiranih natječaja, raspisano je njih 11. Ovaj 12. je u ovom trenutku u suglašavanju s Ministarstvom financija. Zaprimljen je 351 zahtjev ukupne vrijednosti 8 milijardi i 698 milijuna kuna. Ugovorena su s današnjim danom 124 projekta iznosa 5 milijardi i 193 milijuna kuna, rekao je Horvat.

- Objašnjavam vam otkud brojka 87.363.680 kuna, a vi ćete kolegu Vanđelića pitati otkud njemu brojka od 33 milijuna kuna, izjavio je Horvat.

Komentirao je i Vanđelićeve izjave da je zakon prekompleksan.

- U ovom trenutku kolega Vanđelić kao i veliki dio stručne javnosti sjedi za stolom i radi na izmjenama i dopunama programa mjera. Zakon je već jednom mijenjan - mijenjan je uz suglasnost stručnog savjeta u kojem sjedi 21 nepolitička osoba koja je reprezentativni uzorak institucija koje su vezane uz građevinski sektor. Ako je to u jednom trenutku napravljeno prekomplicirano ili smo možda u ovom trenutku već spremni za izmjene i dopune, ali zakon u ovom trenutku ima dva ključna problema - i na Banovini i ovdje u Zagrebu. Prvo - neriješeni vlasnički odnosi i drugo - u registrima koje imaju ili Grad Zagreb ili županije pogođene potresom, odnosno država, nemamo pravilnu evidenciju i akata (akti su ovom trenutku i nepostojeći, dakle nema ih) temeljem kojih je građen određeni objekt koji je doživio određeni stupanj oštećenja, objašnjava Horvat.

Ističe kako sudbina Damira Vanđelića na čelu Fonda ovisi isključivo o - Damiru Vanđeliću.

- Dobio je povjerenje i ako ga opravda, bit će ravnatelj. Ako se to povjerenje u jednom trenutku poljulja, tražit ćemo neku drugu osobu, komentira ministar gostujući na RTL-u.

Uvjerava i kako on sam ne može niti neće biti novi ravnatelj Fonda jer je trenutno u sukobu interesa zbog ministarske funkcije, a ako bi i otišao iz ministarske fotelje godinu bi dana morao pauzirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:06