POLEMIKA O OBNOVI SISKA

Horvat: Zašto je gradonačelnica podmuklo uvela prirez?; Ikić Baniček: Kakva podmukla izjava! Uveo ga je HDZ

Ministar graditeljstva pokušao je objasniti nedoumice oko zakonskog rješenja obnove Siska nakon potresa. Uslijedio je buran odgovor
Darko Horvat, Kristina Ikić Baniček
 Ranko Šuvar/Cropix, Bruno Konjević/Cropix

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat komentirao je u nedjelju izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je zgrožena odlukom da se Sisak obnavlja po jednakom modelu kao i Zagreb.

- Da javnosti budemo koncizni i jasni. Ne zanimaju nas političke špekulacije. Grad Sisak nema potrebu niti će morati ijednu kunu platiti u obnovi. To što netko komentira medijske napise je jedno, rekao je Horvat, kako ga je citirala televizija N1.

Horvat kaže kako je jučer poručio gradonačelnici da uzme zakon i pročita ga.

- Ako joj zakon nije transparentno jasan, ja ću joj ga pojasniti kao što to činim svima koji su pokazali bilo kakav interes da nešto o zakonu znaju. Ona nikakav interes pokazala nije i ono što sam jučer imao prilike čuti, izlazi izvan konteksta zakona, ističe.

Potom je pojasnio što točno piše u zakonu.

- Zakon kaže sljedeće: Sisačko-moslavačka županija će sa 20 posto sufinancirati konstrukcijsku obnovu porušenih višestambenih zgrada, odnosno obnovu onih zgrada za koje se odlučimo obnavljati. Sve one zgrade i kuće koje su uništene i neće se obnavljati, država će o svom trošku sto posto financirati izgradnju zamjenskih stanova i zamjenskih kuća. I to jasno piše u samom zakonu. I toga se ne moraju bojati niti umirovljenici, niti oni koji su u ovom trenutku na Zavodu za zapošljavanje jer u sam Zakon ugrađen je i dohodovni i socijalni cenzus, objašnjava Horvat.

Ipak, kaže, ako županija neće imati sredstava, država će pomoći.

- Vlada je u samom zakonu ostavila mogućnost, ako županija Sisačko-moslavačka neće imati dovoljno fiskalnih kapaciteta, da Vlada RH u ime Sisačko-moslavačke participira s tih 20 posto. Zatomiti činjenicu da je u ovom trenutku Sisak u stupnju razvijenosti kategorije 6, kao i neki drugi gradovi koji su pogođeni potresom onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu u kojoj se taj porez možda nije trebao plaćati, rekao je Horvat.

Osvrnuo se i na izjavu HDZ-ovog saborskog zastupnika Ivana Celjaka.

- Ja razumijem kolegu Celjaka. Kolega Celjak dolazi iz kraja koji je pretrpio oštećenja i njegov nastup jučerašnji mi je potpuno razumljiv. Puno mi je nerazumljivija izjava gradonačelnice s kojom razgovarao netom prije i koja je naš razgovor iskoristila za jednu političku polemiku. Na takav način uopće ne želim komunicirati. Ako će sljedeći naši razgovori biti predmet političkih konotacija i političkog prepucavanja kroz medije, a gradonačelnica dobro zna da ne postoji niti jedan poziv u proteklih šesnaest dana na koji se ja nisam javio i pojasnio joj i dao pomoć tamo gdje je ona tražila, kazao je Horvat.

Ikić Baniček: Horvatova izjava je podmukla, vladajući su se pogubili

Brzo nakon Horvatova istupa stigla je reakcija gradonačelnice Siska Kristine ikić Baniček, koju je donio portal Dnevnik.hr.

Ona je oštro demantirala ministrovu izjavu te opovrgnula tvrdnje da je uvela prirez u sredinu u kojoj se on možda nije trebao plaćati. Poručila je kako su se vladajući pogubili te zaključila kako ministar ne zna gotovo ništa o poreznom sustavu.

- Vladajuća ekipa se poprilično pogubila! Kako drugačije objasniti podmuklu izjavu podmuklog ministra Darka Horvata da sam ja "uvela prirez" u jednu sredinu koji se možda nije trebao plaćati???

Od kako sam gradonačelnica, dakle od lipnja 2013., Sisak ima isti, identični prirez koji je uveden davno za vrijeme HDZ-ove vlasti u Sisku i niti sam ga uvodila, niti povećavala niti utjecala na njegov iznos!

Potpuno je nerazumljivo kako ministar u hrvatskoj Vladi ne zna gotovo ništa o poreznom sustavu koji vrijedi u Republici Hrvatskoj. Prirez nema nikakve veze sa stupnjem razvijenosti, koji je tek prije nekoliko godina počelo računati Ministarstvo regionalnog razvoja.

Pokušaji da se lažima i podmuklim podvalama opravda zapanjujuća zloća i nepripremljenost Zakona o obnovi potresom pogođenih područja su prezira vrijedni i smiješni. Pozivam vlastodršce da se saberu jer je situacija dramatična stradalnicima koji rješenja nakon potresa trebaju odmah i sada!, poručila je sisačka gradonačelnica za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:22