UBIO DVOJE TALIJANA

'Horvatinčić me zvao tri puta nakon nesreće, ali ni u jednom razgovoru nije rekao da ima mrtvih'

Tabak je potvrdio da je Horvatinčićev gliser prije imao problema sa stabilitetom i autopilotom
Sibenik, 041212.Opcinski sud. Nastavak sudjenja zagrebackom poduzetniku Tomislavu Horvatincicu zbog izazivanja pomorske nesrece u kojoj je smrtno stradalo dvoje talijanskih turista. Na fotografiji: dolazak Tomislava Horvatincica na sud. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

ŠIBENIK - Na Općinskome sudu u Šibeniku u nastavku suđenja zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je 16. kolovoza prošle godine u moru u blizini Primoštena skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginulo dvoje nautičara iz Italije, bračni par Francesco Salpietro i Mariela Patelli, svjedočila su još dva svjedoka, a nije se pojavio njemački nautičar Klaus Fuchs, koji je prvi stigao na mjesto nesreće i pozvao pomoć.

Domagoj Tabak, pravnik zaposlen u Yachting Pilatusu, tvrtki koja je 2007. godine Horvatinčiću prodala gliser, s kojim je Horvatinčić telefonski razgovarao tri puta neposredno nakon nesreće, posvjedočio je kako mu ni u jednom od tih razgovora nije spomenuo da u nesreći ima poginulih.

Nije spomenuo ni probleme s autopilotom ni svoje zdravstveno stanje, rekao je, dodajući kako je shvatio da je Horvatinčić u tom trenutku bio u šoku.

Tabak je objasnio kako je Horvatinčića tijekom razgovora uputio da svoj brod veže na otočić u blizini kako bi se smanjila šteta.

Tabak je potvrdio da je Horvatinčićev gliser prije imao problema sa stabilitetom i autopilotom.

Svjedok Mladen Dudić, brodski električar iz Rijeke koji je tri puta servisirao brod otkako je prodan Horvatinčiću 2007. godine, rekao je da je "podešavao autopilot kojemu je kompas bio krivo postavljen, a popravljao je i dubinomjer" te nakon toga nije čuo za nove probleme na brodu.

Današnjem ročištu nije se odazvao Klaus Fuchs, Nijemac koji je prvi stigao na mjesto nesreće i pozvao pomoć.

Nakon ročišta, Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica novinarima je komentirao odštetni zahtjev članovima obitelji talijanskoga bračnog para koji je poginuo u toj pomorskoj nesreći.

Već se dulje, rekao je Baica, s članovima obitelji poginulih pokušavaju dogovoriti o visini odštete.

Nekoliko puta pokušali su isplatiti dio odštete preko "Allianz" osiguravajuće kuće, ali obitelj to uporno odbija, rekao je Baica.

Horvatinčićev odvjetnik nije se očitovao o iznosu koji su ponudili talijanskoj obitelji za odštetu, ali je rekao kako i osiguravajuća kuća čini pritisak da se to što prije riješi jer rastu kamate za osiguranje.

Suđenje se nastavlja sutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:18