U IŠČEKIVANJU TURISTA

Hotelijeri digli cijene, u špici sezone i do 30 posto: ‘Imamo najavu da inflacija neće stati‘

Poskupili su i splitski ugostitelji, ali neznatno, kažu u Cehu ugostitelja pri HGK, ne žele izgubiti goste zbog pola eura

Turisti u Splitu (arhivska fotografija)

 Vladimir Dugandzic/CROPIX

Sjajnim turističkim rezultatima i s 20.000 noćenja Split je zakoračio u 2023. godinu. Prema najavama hotelijera i iznajmljivača, pa čak i aviokompanija, pred nama je sjajno ljeto jer će uvođenjem eura i ukidanjem Schengena doći i oni koji su dosad izbjegavali Hrvatsku. No lijepu priču prati manje lijepa inflacija pa su u samoj špici sezone već sad cijene smještaja u hotelima više i do trideset posto, piše HRT.

Budući da je prema prvim pokazateljima pred nama nova najbolja godina, a kako bi gosti s najvažnijih tržišta za naš turizam bili informirani, Hrvatska turistička zajednica počela je provoditi informativne aktivnosti putem društvenih mreža i online kanala.

Uvođenje eura imat će višestruke i pozitivne utjecaje na hrvatski turizam. Naši brojni inozemni gosti neće više imati troškove konverzije, lakše će se snalaziti u iskazanim cijenama, a tu je i generalno gledano veća transparentnost, poručili su iz Hrvatske turističke zajednice.

No postoji i druga strana medalje. Na novogodišnjem okupljanju vlasnika OPG-ova i seoskih gospodarstava te iznajmljivača Dalmacije, HRT je pitao jesu li sveprisutna poskupljenja opravdana i u kojoj mjeri.

- Cijene mogu divljati, samo zavisi koga ćemo imati tad, bolje je biti umjeren i raditi, nego samo odraditi - rekao je ugostitelj Pavo Jerković.

- Vidjeli ste i sami kad govorimo o turizmu da su cijene porasle, s druge strane porasle su i cijene goriva i svega mogućeg, a s druge strane govorimo o OPG-u s vlastitom proizvodnjom i to ne bi trebalo značajnije utjecati na cijene - izjavila je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo.

Hotelijeri su digli cijene i prije Nove Godine, u špici sezone i do trideset posto.

- Sad već imamo iskustva kroz prošlu godinu i nadamo se da neće biti toliko izazovna i da cijene neće rasti na dvotjednoj bazi i već smo sve ukalkulirali u buduće cijene troškova, imamo najavu da inflacija neće stati i da će i dalje rasti troškovi dobavljača i troškovi radne snage - rekao je ugostitelj Domagoj Tomasović.

Poskupili su i splitski ugostitelji, ali neznatno, kažu u Cehu ugostitelja pri HGK, ne žele izgubiti goste zbog pola eura. No nastavi li se divljanje cijena, cijeli naš turizam, usprkos sjajnim najavama za ljeto, mogao bi početi gubiti goste jer hrvatska priča o euru i inflacija probijaju državne granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 06:33