NOĆNA RASPRAVA

'HPB bi trebala ostati državna banka. Što ćete kad sve rasprodate, a ne pokrenete proizvodnju' Laburisti prozvali vladajuće

Laburiste zanima zašto se teret krize ne prebaci na banke i krupni kapital
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Laburist Branko Vukšić prozvao je tijekom noćašnje rasprave o rebalansu proračuna vladajuće zbog socijalne neosjetljivosti te zbog najave privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB).

"HPB bi trebala ostati državna banka. Što ćete kad sve rasprodate, a ne pokrenete proizvodnju“, pitao je Vukšić kojeg je zanimalo i zašto se teret krize ne prebaci na banke i krupni kapital. Ministar financija Slavko Linić mu je odgovorio kako se ne može trošiti novac poreznih obveznika kako bi se ulagalo u banku te je ustvrdio da ta banka mora imati privatnog vlasnika.

Da bi HPB mogao funkcionirati i pomoći gospodarstvu, kazao je, potrebno je 800 milijuna kuna. " Mi ne želimo novac poreznih obveznika ulagati u banku, neka to učini privatni vlasnik, poručio je Linić dodavši kako je vlada predvidjela 600 milijuna kuna za kreditranje gospodarstva kroz HBOR.

"Potencira se priča kako ćemo prodati jedinu državnu banku koju imamo, a ta HPB, i uza sve to što je u nekoliko navrata dokapitalizirana, jedina od poslovnih banaka u Hrvatskoj nije pratila ni jedan program HBOR-a u 2012. godini, a čini mi se niti u 2011“, rekla je SDP-ova Dragica Zgrebec zapitavši se što će nam stoga takva državna banka. Nama je važan HBOR jer surađuje s drugim bankama u Europi i jedina je institucija na koju nitko, već 20 godina otkada postoji, nije imao primjedbe, ustvrdila je Zgrebec.

Laburist Vukšić je ustvrdio da uz strukturne imamo i probleme u vladi. "Kao što imamo nesposobne menadžere, tako imamo i nesposobne ministre. Kamo sreće da su svi sposobni kao i vi i da imaju toliko strasti kao vi" rekao je laburist Branko Vukšić Liniću.

SDP-ov Igor Rađenović poručio je kako će odgovorna gospodarska politika uz čvrstu kontrolu deficita ostati politika aktualne vlade, a HNS-ov Srđan Gjurković je reko kako ovaj rebalans pokazuje da vlada i realno i odgovorno pristupa poslu.

"Ovaj rebalans smanjuje deficit proračuna na tri posto. Treba znati da je 2012. u EU konsolidirani deficit općeg proračuna bio u prosjeku 3,8 posto , a u 17 zemalja i 3,5 posto", rekao je Gjurković dodavši kako to pokazuje da su javne financije u zlatnoj sredini EU.

HDZ-ova Martina Dalić zapitala je Gjurkovića gdje je Zakon o strateškim investicijama. "Zakona još nema i nije usvojen. Ovakve ekonomske okolnosti zahtjevaju brže i djelotvornije aktivnosti, a vi kad krenete u takve aktivnosti to traje od nemila do nedraga", poručila je Dalić.

Gjurković je odgovorio da taj zakon ulazi u prostor više ministarstvava. "Zakon je na dodatnoj doradi i u drugom kvartalu ove godine trebao bi doći na zastupničke klupe", kazao je.

HSS-ov Branko Hrg protiv je 85 milijuna kuna smanjenja pozicija za obrtništvo i malo poduzetništvo dok se, kako je rekao, 80 milijuna kuna troši za izbore za Europski parlament. "I ovaj proračun će imati problema s isplatom plaća zato što je u onom proračunu 'originalno' predviđeno smanjenje dvije milijarde kuna za plaće. Ovim smanjenjem osnovice za tri postotna poena i efekat za ovih devet mjeseci će biti ispod deset milijuna kuna", ustvrdio je HDZ-ov Ivan Šuker zapitavši se gdje će se smanjiti još milijardu i sto ili milijardu i dvjesto kuna.

"Predsjednik vlade išao je u Međugorje ali nas ni čudo neće spasiti. Bog nema više razloga intervenirati jer smo ga se i mi i EU odrekli“, poručio je vladajućima tijekom rasprave HDZ-ov Dujomir Marasović.

Oporbeni su zastupnici, u maratonskoj saborskoj raspravi o rebalansu državnog proračuna, koja je trajala desetak sati, bili jednoglasni oko toga da predloženi rebalans neće donijeti ništa novo kao te izrazili uvjerenje kako nas uskoro čeka novi rebalans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:16