VELIKA PROLJETNA RASPRODAJA

HPB prodaje hotele, apartmane, klaonicu... Sve za 80 milijuna kn

 

Tražite neku nekretninu na moru? Apartmane, a prošao bi i postojeći hotel?

Osim na Njuškalu, jedno od mjesta gdje ih možete pronaći su stranice Hrvatske poštanske banke.

Ta je posljednja bankarska institucija u domaćem vlasništvu ovih dana raspisala natječaj za rasprodaju imovine, s rokom primanja ponuda do 7. svibnja, preko kojeg je u prodaju stavila cijeli niz nekretnina, zemljišta i pokretnina, među kojima i tri hotela, apartmane u Žaboriću, jedan stan u Ližnjanu, proizvodne komplekse, zemljišta, pa čak i jedan brod.

Imovina iz kataloga vrijedna je ukupno 80 milijuna kuna, a najskuplja pojedinačna cijena odnosi se na Klaonicu i preradu mesa iz Harkanovaca, površine veće od 3000 četvornih metara, koju HPB prodaje za 20,3 milijuna kuna.

Solidno stanje

Riječ je o pogonu kod grada Valpova, poslovnom kompleksu koji je trenutno u dugoročnom najmu, što znači da će kupac za ovu cijenu dobiti funkcionalan prostor, nekretninu sastavljanu od jedne velike hale, zemljišta veličine 86.000 četvornih metara te ostalih zgrada površine 516 kvadrata, u solidnom stanju i s pratećim fotografijama koje to u sklopu natječajne dokumentacije i dokazuju.

Riječ je o bivšoj klaonici Valvita oko čije se prodaje drama počela odvijati još 2012., kad je banka i postala vlasnica pogona te kad je prvi put najavila da za Valvitu planira pronaći kupca jer je vlasništvo stekla zbog dugova i osnovna djelatnost joj nikako nije prerada mesa.

Izvan funkcije

Nakon gašenja Valvite prostor pogona preuzeo je drugi zakupodavac, a HPB se sada očito namjerava riješiti i same nekretnine, koja mu ne treba.

Dobar dio portfelja koji banka rasprodaje odnosi se na turističku djelatnost, točnije tri hotela - hotel Miral u Zagrebu, hotel Medveja u Lovranu i hotel Ablana u Jablancu kod Senja - a tvrtka je u nekom trenutku, očito, stekla i vlasništvo nad trima apartmanima u Žaboriću, za koje je sada oglasila prodaju po prosječnoj cijeni od 1050 eura po m2.

Za zagrebački hotel Miral u Horvatovoj ulici određena je prodajna cijena od 16,3 milijuna kuna, a najbolji ponuđač i budući kupac vlasništvo će, ako takvog bude, steći nad funkcionalnim hotelom koji je trenutno u dugoročnom najmu i čiji će ugovor o zakupu preuzeti novi vlasnik.

Miral ima 33 sobe, sedam apartmana i restoran, a smješten je na južnom ulazu u Zagreb i u blizini izlaza na zagrebačku obilaznicu.

Hoteli Medveja i Ablana su izvan funkcije, zbog čega se prodaju po nešto nižim cijenama - HPB za Medveju traži sedam, a za Ablanu 6,6 milijuna kuna, te uglavnom zahtijevaju dodatnu adaptaciju jer su već neko vrijeme zatvoreni.

Tri slučaja

Ovo, naravno, nije prvi pokušaj da HPB prodaje svoje hotelske nekretnine.

Posljednji put banka je za Medveju tražila interesente koji bi predali neobvezujuću ponudu lani u rujnu, ali na upit Jutarnjeg nisu odgovorili koliko su ponuda primili i kako je formirana kupoprodajna cijena.

U sva tri slučaja riječ je o manjim hotelima (Medveja ima 21 sobu i tri apartmana, Ablana 26 soba), a u slučaju kapaciteta kod Lovrana problem postoji i kod legaliteta objekta jer je očevidom, stoji u dokumentaciji, utvrđeno da izvedeno stanje objekta ne odgovara građevini iz glavnog projekta.

Ostatak portfelja HPB-ove imovine na rasprodaji čine jedno građevinsko zemljište kod Šibenika, bivši pogon za preradu ribe u Veloj Luci, poslovni objekt u Bjelovaru, pogon za preradu mesa u Konjščini, manji poslovni kompleks u Hrastju, industrijska hala i uredi u Varaždinu, stan od 76 kvadrata u Ližnjanu i jedna jahta.

Kako su Jutarnjem šturo poručili iz HPB-a, banka je vlasništvo nad ovim prostorima stekla od subjekata koji nisu mogli podmiriti dugovanja banci, a preuzimanje vlasništva bilo je jedini način da se banka naplati. Natječaj dodatno nisu željeli komentirati.

Jahta za 12 osoba po cijeni od 100.000 eura

Jedina pokretnina iz HPB-ove ponude jest jahta Menorquin, tip 120, dugačka 12,47 metara, široka 3,9 metara te gaza 1,1 metar. Godina proizvodnje je 2005., a kabina ima dvije spavaće sobe s četiri ležaja te jedan salon, ukupno za 12 osoba. Prodajna cijena iznosi 100.000 eura, odnosno 750.000 kuna, a brod je u potpunosti ispravan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:40