SPORNI ETILEN-OKSID

Hrana s previše pesticida: Iz ministarstva pojasnili zašto se toliko proizvoda povlači iz dućana

Svaki proizvođač dužan je voditi detaljne podatke o distribuciji svakog svog proizvoda, kao i o svim izvorima sirovina
Trgovina s hranom, Ilustracija
 Raphye Alexius/Imagesource/Profimedia

Jogurti, čokolade, sladoledi, krekeri... Zbog etilen oksida s hrvatskog tržišta posljednjih tjedana povučeno je više proizvoda no što je to bio slučaj dosad.

Na upit N1 iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da je 'u proteklim tjednima doista prisutan povećan broj opoziva hrane, na dnevnoj razini' i da se veći broj proizvoda morao povući s tržišta zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu, gumi od rogača jednog turskog dobavljača, koji je 'u procesu proizvodnje ugrađen u više proizvoda na teritoriju većeg broja članica EU-a'.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je za ispravnost proizvoda odgovoran proizvođač, a da 'na temelju procjene rizika i rezultata monitoringa iz prethodnih godina' kontrolu ispravnosti provode nadležna tijela u skladu s vlastitim propisanim procedurama.

'Nakon što subjekt u poslovanju s hranom, tijekom svojih samokontrola, ili nadležna inspekcija tijekom nadzora, uzorkuju određeni proizvod i utvrdi se da proizvod nije u skladu propisanim uvjetima, isti se povlači s tržišta. Ukoliko konzumacija takvog proizvoda predstavlja određeni rizik po zdravlje potrošača radi se i opoziv', odgovoreno je iz Ministarstva na upit N1.

'Svaki proizvođač dužan je voditi detaljne podatke o distribuciji svakog svog proizvoda, kao i o svim izvorima sirovina za svoje proizvode – dakle mora moći pratiti tzv. ‘korak naprijed i korak unatrag’ u lancu prehrane. Na taj način, temeljem praćenja sljedivosti proizvoda i sirovina, moguće je, u slučaju nekog incidenta, brzo i precizno povući kompletan sporni proizvod ili sirovinu s tržišta', kažu iz Ministarstva.

Jednom opozvan proizvod teško da će se vratiti na tržište. 'U većini slučajeva proizvod se ne može vratiti na tržište te se neškodljivo uklanja – zbrinjava na propisan način', kažu iz Ministarstva.

Neki se proizvodi ipak mogu vratiti na tržište, ali u prerađenom obliku. Nekada je dovoljno promijeniti ili nadopuniti pogrešnu ili nepotpunu deklaraciju, a neka hrana se može prenamijeniti u hranu za životinje ili iskoristiti kao gorivo za biopostrojenja.

'Nužan preduvjet za sve takve mogućnosti jest dakako da taj korigirani proizvod mora ispunjavati sve propisane kriterije sigurnosti i zdravstvene ispravnosti, kako bi se mogao nesmetano staviti na tržište', kažu iz Ministarstva za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:50