ZBOG ISTANBULSKE KONVENCIJE

HRAST PRIJETI NAPUŠTANJEM VLADAJUĆE KOALICIJE 'Plenković je mogao ispasti faca, ali ne osluškuje bazu. Mi smo u ovom trenutku spremni na sve'

 Goran Mehkek / CROPIX

Gost emisije Pressing na televiziji N1 bio je saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović, a tema očekivana - Istanbulska konvencija.

Odmah na početku emisije Zekanović je ustvrdio da je nasilje nad ženama veliki društveni problem, no u Istanbulskoj konvenciji jedan dio mu je posebno sporan.

- Naš je prijedlog: ajmo izvući iz nje sve što je dobro. Ja bih to postrožio, ali treba izbaciti dio rodne ideologije koji je sporan. Ne samo nama, kazao je zastupnik HRAST-a.

- Ja ne želim nikoga strašiti, ali ako pogledamo zemlje iz kojih dolazi ta rodna ideologija, kao Kanada, skandinavske zemlje, vidjet ćete da imamo interesantnu situaciju u školi, u društvu, da se odrasli čovjek od 60 godina proglasi djevojčicom pa ga usvoji obitelj. U vrtićima zbunjuju djecu jesu li muškarci ili žene..., nastavio je Zekanović.

- Prvo se koristio termin spol i kod spola nema problema. Muški i ženski. Onda se počeo koristiti umjesto spola rod, ali se koristio kako sinonim, istoznačnica. Onda je bio rod pa se misli rod. Ovo će biti prvi dokument u hravtskom zakonodavstvu gdje se govori o diskriminaciju i po spolu i po rodu. Ja ću pitati sve pobornike konvencije - kolko ima rodova? Dat ću i odgovor: U Kanadi 30-ak, u državi New York 19..., kazao je Zekanović te naglasio da njega nije briga kako se netko drugi izjašnjava.

- Ali ovdje se govori da se to uvede u obrazovanje... Zamijenimo izraz rod izrazom spol i nema problema, predlaže Zekanović, piše N1.

- Nije ovo problem Hrvoja Zekanovića, ovo je problem hrvatske države. Mene brine što ćemo ovime izgubiti najveću demokršćansku stranku. Nikad neću zanijekati da sam stavljen na listu Andreja Plenkovića i da nije bilo tog dogovora ne bih nikad bio dio tog Sabora. Međutim, krivo mi je što premijer nije našao za shodno da o ovoj temi razgovara sa mnom i strankom, koji jesmo mala stranka, ali donosimo HDZ-u i koaliciji puno više od onoga koliko imamo zastupnika. Žao mi je što i HDZ-ovci nisu dobili to da raspravljaju, mišljenja je Zekanović.

Kaže kako i Ladislav Ilčić, savjetnik u Ministarstvu kulture, razmišlja kao i on.

- Mi smo u ovom trenutku spremni na sve. Mi smo spremni ići i u oporbu ako se to pokaže opravdano. Mi smo spremni ovoga trenutka da nismo više u vlasti partnera HDZ-a.

Mislim da je premijer u jednom trenu malo osluhnuo svoju bazu, razgovarao s partnerima, s nama, da je mogao ispasti faca jer je mogao jednostavno neratificirati. Konvenciju nisu ratificirale Slovačka, Bugarska, Mađarska je odbila, Rusija nije niti potpisala... Poljska, Litva i Italija su prevarene..., rekao je.

Nije želio decidirano odgovoriti na pitanje znači li to da HRAST izlazi iz vladajuće koalicije.

- Uskoro će se i o tome više znati. Bit ćemo eskplicitni kao i do sada. Sada ću reći da smo HRAST i ja eksplicitno protiv ratifikacije, i nismo jedini, zaključio je u razgovoru za N1 Hrvoje Zekanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:27