ISTRAŽIVANJE

HRejting o stanju u pravosuđu: Što građani misle o štrajku sudaca i državnih odvjetnika?

Od velike većine koja ne podržava štrajk, njih 28% smatra da razloga za njega nema
 HRT

Ovomjesečni se HRejting bavio i stanjem u pravosuđu. Istraživanje je na uzorku od tisuću ispitanika, uz mogućnost pogreške +/- 3,04% i razinu pouzdanosti od 95% provedeno od 24. do 26. siječnja. Doznajte podržavaju li građani štrajk sudaca i državnih odvjetnika, javlja HRT.

Rezultate Hrejtinga o stanju u pravosuđu u središnjem je Dnevniku HTV-a predstavio novinar Branko Nađvinski.

- Građani, ponajprije oni kojima su sudski postupci u tijeku, pozorno prate situaciju vezanu uz štrajk sudaca. Sudaca koji ne odustaju od svojih zahtjeva te čekaju ponudu Vlade koja im je prihvatljiva, rekao je.

Za sada nastavljaju sa štrajkom koji, prema istraživanju Promocije Plus, ne podržava gotovo 65% ispitanika. Četvrtina ispitanih podržava ovakvu situaciju koja za posljedicu, prema Ministarstvu pravosuđa, ima 21% otkazanih ročišta. Recimo i to da 10% ispitanika ne zna kako se postaviti prema bijelom štrajku sudaca.

Od velike većine koja ne podržava štrajk, njih 28% smatra da razloga za njega nema - ponajprije zato što suci već sada imaju velike plaće. Gotovo 25% navodi da slabo i sporo rade te donose loše odluke, a 23% ocjenjuje da suci traže veće plaće, a ne govore o povećanju učinkovitosti.

Kod približno 11% prevladava mišljenje da štrajk ugrožava građane i njihova prava. Samo malo manji postotak ispitanih, njih 7,3%, šalje poruku da nije u redu da suci postavljaju ultimatume i ucjenjuju. 5,5% ne podržava štrajk koji ulazi u drugi tjedan, no nemaju odgovora zašto.

Postavljeno je i pitanje koliko je povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe.

- Treba li uopće reći da je razina povjerenja poslovično niska. O tome svjedoče brojna istraživanja, pa i večerašnji HRejting. Naravno da je u ovom kontekstu ključno pitanje kako povjerenje u rad pravosudnih institucija vratiti, istaknuo je Nađvinski.

Dok se to ne ostvari, itekako treba imati na umu alarmantan podatak o gotovo 64% ispitanika koji imaju negativno mišljenje. Četvrtina ima osrednje povjerenje. Ali ima i onih kod kojih povjerenja ne nedostaje - no takvih je vrlo skromnih malo manje od 6%. Sličan je postotak ispitanika koji ne mogu procijeniti.

- I sada dolazimo do detektiranja najvećih problema u hrvatskom pravosuđu, najavio je Nađvinski.

Čak 44% smatra da je korupcija daleko na prvom mjestu. Malo manje od trećine misli da su to dugotrajni sudski procesi. U manjim udjelima slijede ocjene o lošim zakonima - 6,6%, lošim nestručnim sucima 5%, te neujednačenoj sudskoj praksi, koju prepoznaje 4,6% građana.

Kao problemi marginalno se spominju način i reizbor sudaca - ispod 2%. Samo 0,8% kao problem vidi male plaće sudaca i ostalih djelatnika u sudstvu. Pola posto ispitanika navodi i prostorno-tehnološke uvjete rada. Malo više od 5% ne zna kako bi odgovorilo na postavljeno pitanje, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:00