MIROVINE

Hreljine izmjene Zakona o dobrovoljnom mirovinskom osiguranju Vlada ne prihvaća

Predlaže da se prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog, poveća s 1563,23 na 2000 kn
Silvano Hrelja
 
 Damjan Tadic/Cropix

Izmjene Zakona o dobrovoljnom mirovinskom osiguranju kojim HSU-ov Silvano Hrelja predlaže povećanje cenzusa za ostvarenje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna doble su u utorak potporu oporbe, no iz Vlade su poručili kako novca za to nema.

Hrelja je predložio da se prihodovni cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja poveća sa 1563,23 na 2000 kuna mjesečno. Za osiguranika samca predlaže se povećanje imovinskog cenzusa sa 2000 na 2500 kuna mjesečno. Također, predlaže povećanje svakog cenzusa 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine na isti način kako se usklađuje aktualna vrijednost mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Hrelja smatra kako bi se prihvaćanjem tog prijedloga omogućilo daleko pravednije i primjerenije definiranje kruga osoba za koje se premija dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća iz državnog proračuna.

"Za ostvarenje prava iz tog zakonskog prijedloga potrebno je osigurati 180 milijuna kuna za 2021. i 185 milijuna kuna za 2022. godinu kako bi se povećala dostupnost zdravstvene zaštite za 220.000 najsiromašnijih građana", istaknuo je Hrelja. Predstavnik Vlade, državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić prijedlog nije prihvatio obrazloživši kako za njegovu realizaciju nisu osigurana proračunska sredstva.

Također je rekao kako usklađivanje cenzusa po modelu kao i mirovine nije prihvatljivo jer među korisnicima nisu samo umirovljenici. Podsjetio je kako je su za vrijeme pandemije koronavirusa znatno povećani troškovi zdravstvenog sustava i da se potrebitima pruža maksimalna zdravstvena skrb.

Spajić: U raspravi ne sudjeluju koalicijski partneri

Danijel Spajić (Klub Domovinskog pokreta) podržao je zakonski prijedlog ocijenivši kako će se njegovim prihvaćanjem izbjeći potreba za čestim izmjenama zakona. Upozorio je kako su mnogi umirovljenici nakon minimalnog povećanja mirovine izgubili pravo na subvenciju premije dopunskog zdravstvenog osiguranja. Također je rekao kako se godišnje izdvaja oko 15 milijardi kuna za razne subvencije pa bi se trebalo naći i za provedbu tog zakonskog prijedloga. Primijetio je i kako u raspravi o zakonskom prijedlogu "ne sudjeluju koalicijski partneri, jer im to očito nije u interesu".

Hreljine izmjene Zakona o dobrovoljnom mirovinskom osiguranju podržali su i Andreja Marić (Klub SDP-a) te Dalija Orešković (Klub Centar - Glas) koja je predložila da se umjesto dohodovnog primijeni imovinski cenzus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:42