NAJOPASNIJI ZA BEBE

Hripavac hara Hrvatskom, trudnice se ne žele cijepiti: ‘Brojke su porazne, evo koliko ih je došlo‘

Najviše je prijava hripavca u Zagrebu, i to 47 posto, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 25 posto, a u Zagrebačkoj županiji 9 posto

Na testnom punktu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu testirano je više od 5000 osoba, od kojih je 35 posto bilo pozitivno na hripavac

 Ronald Goršić/Cropix

Hripavac ne jenjava. I dalje se bilježe velike brojke novooboljelih, a od početka ove godine do jučer u podne bilo je 2850 prijava zaraženih, kažu Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

- Najviše je prijava hripavca u Zagrebu, i to 47 posto, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 25 posto, u Zagrebačkoj 9 posto, dok je u ostalim županijama zaraza ispod 5 posto. Najviše zaraženih je među djecom u dobi od 10 do 14 godina te među mladima od 15 do 19 godina - kaže epidemiolog dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a.

Inače, na testnom punktu HZJZ-a testirano je više od 5000 osoba, od kojih je 35 posto bilo pozitivno na hripavac. Testni punkt u Zagrebu organiziran je i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar" ne bi li se smanjile gužve koje su sve veće. Sve to govori da je ovo najveća epidemija hripavca u Hrvatskoj u zadnjih četrdesetak godina, i to primarno u županijama u kojima je zadnjih godina pao broj procijepljenih.

Liječnici naglašavaju da su najugroženija tek rođena djeca s obzirom na to da se ona ne mogu cijepiti barem dva mjeseca od rođenja. Jedina prava zaštita je da se trudnice u drugom ili trećem mjesecu cijepe ili docijepe kako bi zaštitile svoju djecu, ali apeli liječnika zasad nemaju nekog odjeka.

Dodatni problem

- Svaki dan u Zavodu testiramo dvjestotinjak osoba, od kojih više od 20 posto bude zaraženo. Nažalost, zasad ne pomažu pozivi na cijepljenje i docjepljivanje djece unatoč angažmanu školske medicine jer odaziv je vrlo skroman. Ni trudnice ne dolaze na cijepljenje, tek poneka se odlučuje na zaštitu, o čemu svjedoče i brojke jer dosad se odazvalo samo njih desetak - kaže dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, situacija je zabrinjavajuća jer u ovo zimsko vrijeme šire se razni respiratorni virusi, uključujući gripu, a uz to i dalje ima korone pa je hripavac dodatni zdravstveni problem, kažu liječnici. Nažalost, riječ je o nepotrebnoj epidemiji s obzirom na to da je cjepivo protiv hripavca odavno uvršteno u obavezna cjepiva u Hrvatskoj.

No, sve veći otpor koji pružaju roditelji kad je riječ o cijepljenju djece rezultira pojavom gotovo zaboravljenih bolesti jer je procijepljenost sve niža, a u nekim dijelovima Hrvatske ne prelazi niti 75 posto. Valja reći da je potrebno više od 95 posto procijepljenih da bi izostale epidemije zaraznih bolesti za koje postoje cjepiva.

Opasne dezinformacije

No, to ne čudi s obzirom na stavove javnosti o cijepljenju. Jedno takvo ispitivanje od prije pet godina Sveučilišta Sjever, čiji su rezultati objavljeni ove godine, pokazali su da 64 posto ispitanih podržava cijepljenje, a gotovo 20 posto se potpuno protivi, dok je 18 posto neodlučnih. No, osim od liječnika, informacije se u gotovo jednakoj mjeri "skupljaju" s interneta!? Zabrinjavajuće je da je među ispitanima više od polovice onih koji misle da se ne treba cijepiti "protiv onih bolesti kojih više nema u Hrvatskoj".

Isto tako, više od 60 posto ispitanih vjeruje da su "nuspojave cjepiva opasnije od bolesti protiv kojih se cijepi", da "kombinirana cjepiva povećavaju rizik nuspojava", da je "obavezno cijepljenje zadiranje u ljudska prava" ili da "cjepiva nisu dovoljno ispitana" premda se neka primjenjuju više od pedesetak godina.

Ni poslije silnih znanstvenih demantija teorije o povezanosti cjepiva s autizmom ne jenjavaju pa je gotovo 40 posto ispitanika i dalje uvjereno da ta veza postoji.

Epidemija hripavca u Hrvatskoj govori da će trebati više napora nadležnih ne bi li se vratilo povjerenje u cijepljenje koje je tijekom i nakon korone očito dodatno pogoršano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:12