NOVI ISTUP MILANOVIĆA

‘HRT je postao obiteljsko politički kombinat koji o trošku građana servisira HDZ i Plenkovića‘

‘Koju to moć ja imam, osim javne riječi kojom ukazujem da je HRT obiteljsko politički kombinat koji o trošku građana servisira HDZ‘
Zoran Milanović
 Paun Paunovic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović danas je u Splitu u vrlo oštrom istupu napao HRT te u jednom trenutku čak nije želio ni odgovarati na pitanja novinara javne televizije. Milanovića je naljutila jučerašnja emisija Otvoreno u kojoj je gostovala i profesorica Zlata Đurđević, kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda koja uživa njegovu potporu, ali čijoj se kandidaturi protivi vladajući HDZ.

Milanović je u Splitu rekao da je "HRT gori od Yutela" i da to što oni rade se "nije radilo ni u Sovjetskom savezu". Potom je i dodao da su oni "plaćenici jedne političke opcije i da je sramota to što rade".

Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije odgovorilo je Milanoviću u priopćenju u kojem su osudili njegov istup te posebno istaknuli zabrinutost zbog aludiranja da će HTV doživjeti sudbinu Vjesnika. Vodstvo HRT-a poručilo je da to smatraju prijetnjom javnom servisu i njegovim zaposlenicima.

U četvrtak poslijepodne predsjednik Republike se ponovno oglasio, ovaj put na svojoj službenoj Facebook stranici, te odgovorio Ravnateljstvu HRT-a poručivši da on "nema moć, nego istinu".

Status Milanovića ispod prenosimo u cijelosti.

- Oglasilo se Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije, zabrinuto i uplašeno mojim riječima, jer me vide kao izravnu prijetnju i, kako pišu, napad s pozicije moći na novinarske slobode i uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Koju to moć ja imam, osim javne riječi kojom ukazujem da je HRT postao obiteljsko politički kombinat koji o trošku svih građana servisira HDZ i Plenkovića? Nije to moć, već istina, ona riječ koju HRT-ovi poslušnici redovito izbacuju iz programa po želji uređivačke politike središnjice. I još se usude zucnuti o novinarskim slobodama, ti isti nepotpisani „ravnatelji“ koji svoje novinare progone po sudovima nakon što su kvalitetne ili potjerali konkurenciji ili ušutkali. Ne bojte se, ravnatelji kombinata s Prisavlja, proizvodit ćete ljepšu stvarnost i prokazivat nepodobne sve dok je moć kod Plenkovića jer zato vas ima - napisao je predsjednik RH.

Podsjećamo, na istup Milanovića reagirali su i novinari HRT-a Maja Sever i Aleksandar Stanković koji su napomenuli da je Milanović neopravdano napao novinare koji zapravo ne odlučuju o politici i smjeru javne televizije, a Sever je primijetila da je Milanović imao priliku promijeniti stvar kada je bio premijer - ali nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:13