ODRŽANA TRIBINA

HRT o novom ugovoru s Vladom RH: ‘Bit će preraspodjele informativnog sadržaja, ali ne i smanjenja‘

Potrudili smo se više pozornosti posvetiti novim platformama s obzirom na to da se svijet medija mijenja, rekao je Robert Šveb

Renato Kunić

 Marko Todorov/CROPIX

Smanjenja informativnog sadržaja na HRT-u neće biti, ali će biti njegove nove raspodjele po radijskim i televizijskim kanalima, istaknuto je u ponedjeljak na tribini u sklopu javne rasprave o prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027.

- Mi smo morali specijalizirati kanal HRT4 i definirati ga s 80 posto informativnog sadržaja. Tu dolazi do povećanja od 10 posto informativnog sadržaja, a shodno tome dolazi i do djelomičnog smanjenja tog sadržaja na drugim kanalima. No prema izračunima, oko jedan posto sadržaja ‘informative’ na svim kanalima HRT-a više je nego u sadašnjem ugovoru - rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić.

Na tribini u HRT-ovu studiju Zvonimir Bajsić ravnateljica Programa HRT-a Marija Nemčić istaknula je kako prijedlog ugovora HRT-a s Vladom nije programska shema naglasivši kako je zakonska obveza da opći programski televizijski i radijski kanali trebaju biti definirani 70 posto, a specijalizirani 80 posto, no uredničkim procjenama u ‘’nerazvrstanom’’ programu po kanalima količina informativnog sadržaja može se povećavati.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb naglasio je da je prijedlog ugovora još u javnoj raspravi, a treba biti upućen Vladi do 30. lipnja.

Relevantnost i na novim medijskim platformama

- Potrudili smo se više pozornosti posvetiti novim platformama s obzirom na to da se svijet medija mijenja. Nama je cilj da svoju relevantnost tražimo, više ne samo na radiju i televiziji, nego i na novim medijskim platformama gdje se i dobar dio publike danas nalazi - izjavio je Šveb.

Vodeći ljudi HRT-a odbacili su i primjedbe da bi zbog predloženog smanjenja količine informativnog programa u radijskim programima javne radiotelevizije moglo doći do ukidanja nekih emisija ili čak do ukidanja radijske dramske proizvodnje, poručivši da radio drama zasigurno ima budućnost u programima Hrvatskog radija.

U raspravi o prijedlogu novog ugovora HRT-a s Vladom sudjelovali su i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl, ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac, predstavnici udruga redatelja, pisaca, producenata, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i novinarka HRT-a Maja Sever najavila je da će strukovne novinske organizacije o prijedlogu novog ugovora HRT-a i Vlade u utorak 7. lipnja organizirati tribinu u Hrvatskom novinarskom domu.

Javna rasprava o prijedlogu Ugovora HRT-a i Vlade traje do 12. lipnja. Prijedlog Ugovora koji će nakon toga ići prema Vladi utvrđuje glavni ravnatelj HRT-a nakon provedene javne rasprave i nakon pribavljenih mišljenja Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a. Prijedlog Ugovora mora biti dostavljen Vladi najkasnije šest mjeseci prije isteka važenja aktualnog Ugovora, odnosno do 30. lipnja.

Prema Zakonu o HRT-u, Ugovor HRT-a i Vlade mora biti potpisan do 1. listopada. Obveza sklapanja Ugovora HRT-a i Vlade uvedena je Zakonom o HRT-u iz 2010. Ugovor za razdoblje 2018. - 2022., a koji je na snazi do kraja ove godine, potpisan je za vrijeme prvog mandata premijera Andreja Plenkovića. Supotpisali su ga ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i donedavni glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:48