ISTRAŽIVANJE

HRT-ova anketa otkrila što građani misle o moliteljima na Trgu

Najveći broj ispitanika, njih 75,8 % ne podržava takva okupljanja, dok ih podržava njih 15,4 %
 Damjan Tadic/Cropix

Istraživanje HRejting za ožujak koje je za HRT provela agencija Promocija Plus donosi rezultate ankete o pitanju molitelja koji se svake prve subote u mjesecu okupljaju na glavnom zagrebačkom trgu.

Najveći broj ispitanika, njih 75,8 % nikako ili uglavnom ne podržava takva okupljanja, dok ih podržava, potpuno ili uglavnom, njih 15,4 posto. 8,7 posto anketiranih ne zna ili nije htjelo odgovoriti na pitanje podržava ili takve skupove ili ne.

Od anketiranih koji su rekli da ne podržavaju takve skupove, većina (35%) kažu da takvi molitveni skupovi nemaju veze s vjerom i Crkvom, dok 17,9 posto onih koji ih ne podržavaju smatraju da se time omalovažavaju žene. Njih 14,4 posto smatra da se moliti treba u crkvi, a ne na cesti.

Oni koji podržavaju molitelje na Trgu bana Josipa Jelačića kao razloge navode da molitva nikome ne smeta (njih 37,6 %). 24,3% onih koji podržavaju molitelje smatraju da Ustav omogućuje slobodu okupljanja i izražavanja mišljenja, dok njih 16,1% kažu da je lijepo vidjeti kada ljudi mole.

Na pitanje treba li zabraniti klečanje i molitvu na središnjem zagrebačkom trgu, polovina anketiranih (50,1%) smatra da treba. 34,9 posto anketiranih ne želi da se takva okupljanja zabrane, dok 13,9 posto ispitanih ne zna odgovoriti na to pitanje, ili se ne može odlučiti, objavio je HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:55