BIZARNA SITUACIJA

HRT pokrenuo ovrhe protiv ubojica: Srnec i počinitelj jezivog zločina u Zadru nisu plaćali račune

Srnec i Svirčić nisu uputili prigovore za neplaćene televizijske račune jer su bili u zatvoru i sada su zbog toga ovršeni
Smiljana Srnec i Zlatko Svirčić
 Cropix

HRT je ovih dana protiv zadarskoga taksista Zlatka Svirčića, koji od 2017. godine služi 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva i dva pokušaja teškog ubojstva, zatražio pokretanje ovrhe na Općinskom sudu u Zadru zbog duga od 480 kuna za televizijsku pristojbu, piše Slobodna Dalmacija.

Tvrde da nije platio ukupno šest rata, svaku u iznosu od 80 kuna, od srpnja do prosinca 2019. godine, dok je bio u zatvoru, za prijamnik u stanu u Vukovarskoj ulici u Zadru, gdje je živio sam.

image
Zlatko Svirčić
Luka Gerlanc/Cropix

Svirčić služi dugogodišnju kaznu nakon što je 23. prosinca 2015. godine, oko 11 sati, ispred obiteljske kuće u Zadru ispalio dvanaest hitaca iz pištolja marke Beretta prema suprugu bivše žene M.O. koji je u naručju držao dijete. Pet metaka pogodilo je M.O.-a: jedan u glavu i četiri u predjelu abdomena. Kad je htio staviti novo punjenje i krenuti prema bivšoj supruzi, Svirčića je zaustavio 35-godišnji susjed. Skočio je na njega te ga šakom u potiljak oborio na zemlju.

Zatezna kamata

Osim iznosa dugovanja, HRT sada od Svirčića traži i zakonsku zateznu kamatu, a tu je i trošak ovršnog postupka u iznosu od 300 kuna, dok je u zatvoru.

Iako je situacija bizarna, u HRT-u obrazlažu kako postupaju sukladno odredbama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, koje propisuju da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

Pojašnjavaju kako Zakon o HRT-u propisuje da je obveznik plaćanja mjesečne pristojbe dužan u roku od 15 dana obavijestiti HRT o promjeni adrese, mjestu stanovanja, kao i da je u obvezi podmirivati pristojbu dok prijamnik ne odjavi sukladno zakonskim uvjetima.

– Budući da obveznik nije podmirivao mjesečne pristojbe nastala su dugovanja, za koja je Hrvatska radiotelevizija pokrenula ovršne postupke. Također ističemo da ni jedan račun ili opomena upućena na adresu obveznika nije vraćena kao neuručena. Navedeni obveznik je u međuvremenu odjavljen. Iz navedenog je vidljivo da Hrvatska radiotelevizija postupa sukladno zakonskim propisima – navode u Hrvatskoj radioteleviziji.

Ovrha za Srnec

U ožujku je HRT podnio ovršni prijedlog i protiv Smiljane Srnec, tada najpoznatije optuženice u Hrvatskoj, koja je u lipnju osuđena na 15 godina zatvora zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo nakon 19 godina pronađeno u obiteljskoj kući u Palovcu. Smiljana je letvom ubila svoju sestru i zatim sakrila njezino tijelo u zamrzivač, te pokraj leša živjela 20 godina.

image
Smiljana Srnec
Zeljko Hajdinjak/Cropix

I Smiljana je, kao i Svirčić, imala nepodmirene troškove za televizijsku pristojbu u razdoblju od šest mjeseci u iznosu od 480 kuna. Ukupan iznos predvidivih troškova koje HRT kao ovrhovoditelj potražuje od Smiljane iznosio je 806 kuna. Rješenje o ovrsi je također iz 2019. godine, a Smiljana je, kao i Svirčić, na njega mogla prigovoriti u roku osam dana od primitka.

I ona i Svirčić "zaboravili" su uputiti prigovore zbog neplaćenih televizijskih računa jer su bili u zatvoru i sada su zbog toga ovršeni, piše Slobodna Dalmacija.

Krvavi pohod

Svirčićev krvavi pohod jedan je od najstrašnijih koji Zadar i Hrvatska pamte. Svirčić je kobnog dana na Bilom brigu čekao u kombiju sve dok se ispred kuće u automobilu nije pojavio M.O.

Kad je, držeći sina u naručju, krenuo prema ulazu, ispred njega se stvorio Svirčić koji je počeo pucati iz ilegalne Berette. Zaustavljen je u svom naumu. Svirčić je otrčao do auta i otišao na policiju. "Dobar dan. Ja sam Zlatko Svirčić. Pucao sam na Bilom brigu. Ima ranjenih", kazao je tada dežurnom operativcu.

Četiri metka M.O. je primio u leđa, koja je instinktivno, htijući zaštiti dijete, okrenuo prema Svirčiću. Jedan od tih metaka prošao mu je kroz tijelo i pogodio dijete. Iako mu je metak prošao kroz mozak i lubanju, dijete je uspjelo preživjeti.

M.O. je nakon šest dana vegetativne kome izdahnuo u zadarskoj bolnici. Presudan je bio pogodak u glavu koji mu je uništio mozak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:04