ODLUKA NOVOG RAVNATELJA

HRT povukao tužbe protiv HND-a i svoje novinarke Sanje Mikleušević Pavić zbog spornog priopćenja iz 2018.

HRT želi istaknuti namjeru njegovanja dijaloga sa strukovnom udrugom
 Boris Kovacev/Cropix

HRT je povukao tužbu protiv Hrvatskog novinarskog društva (HND) koju je podignuo 24. prosinca 2018., a istovremeno je povukao tužbu i protiv predsjednice ogranka HND-a na HRT-u Sanje Mikleušević Pavić, također podignutu 24. prosinca 2018.

- Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb primio je na razgovor predstavnike HND-a na HRT-u i naglasio da je HRT otvoren za povlačenje obje tužbe protiv HND-a, kao i protiv predstavnice ogranka HND-a na HRT-u, što je i učinjeno. Time HRT želi istaknuti namjeru njegovanja dijaloga sa strukovnom udrugom, kratko su u srijedu priopćili s Prisavlja.

Riječ je o tužbi kojom je javna radiotelevizija od HND-a potraživala 200.000 kuna, a od Mikleušević Pavić 50.000 kuna nakon što je ogranak HND-a na HRT-u u rujnu 2018. izdao priopćenje pod naslovom “Ogranak HND na HTV-u protiv manipulacija i neodgovornog ponašanja privilegirane manjine” kojim se reagiralo na tadašnje afere na Prisavlju o kojima se izvještavalo u medijima.

- Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravilo je u srijedu HRT-ovo povlačenje tužbi protiv HND-a i predsjednice ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić i pozvalo novog glavnog ravnatelja Roberta Šveba da povuče i sve ostale tužbe protiv novinara i medija. HRT je povukao tužbu koju je 24. prosinca 2018. podignuo protiv HND-a i svoje novinarke i predsjednice ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić, navodi HND.

HRT je povukao još jednu tužbu koju je podigao protiv HND-a u vrijeme mandata bivšeg predsjednika HND-a Saše Lekovića.

"HND pozdravlja HRT-ovo povlačenje tužbi. Smatramo to dobrim potezom, a istodobno još jednom pozivamo novog ravnatelja javnog servisa da povuče sve ostale tužbe koje je HRT podigao protiv novinara i medija", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Prema HND-ovim saznanjima, HRT nije službeno povukao tužbe koje je podignuo protiv Zovka.

Dvije tužbe se odnose na povredu ugleda i časti HRT-a zbog Zovkovih javnih istupa na temu cenzure na javnom servisu, dok je treća podignuta zbog navodnog otuđenja opreme HRT-a.

HRT je Zovka tužio za istu stvar u kaznenom i parničnom postupku, u kojem traži vrtoglavih 250.000 kuna, napominje HND.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2021 19:42