MISLILI DA JE POGREŠKA

HRT PRETPLATA ZA RADIO U TRAKTORU 'Nema smisla, stroj koristimo 50 dana godišnje, a namet plaćamo 12 mjeseci'

 
Matija Gojak
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Ima već 21 godina koliko se obitelj Gojak iz jednog sela pored Garešnice bavi poljoprivredom, ali tek su s 2019. godinom saznali kako pored svih nameta koje već plaćaju - nikad nije kasno dodati još jedan.

I to njima najčudniji od svih - pretplatu za radioprijemnik kojeg imaju u traktoru, a koji bi, dok je stroj u pogonu, čuti mogao tek vozač sa “super-uhom”.

Da su obveznici ovog nameta, obitelj Gojak, točnije vlasnik OPG-a Matija Gojak, saznao je nedugo nakon što je kupio novi traktor, a ubrzo nakon toga, u prosincu 2018. godine, stigla mu je i obavijest od HRT-a.

“Pa što je ovo?”, povikala je cijela obitelj, uvjerena kako je sasvim sigurno riječ o nekoj pogreški.

“Nije nam to imalo nikakvog smisla, posebno zato što naša familija već plaća pristojbu zbog prijemnika koji imamo unutar kuće, a kako je OPG registriran u istom domaćinstvu i na istoj adresi, smatrali smo da je nemoguće plaćati dvostruku pristojbu”, pojasnila je za Jutarnji list majka vlasnika OPG-a, Ljubica Gojak.

Ipak, stroga pravila nacionalne televizijske kuće te legislativa govorili su da je itekako moguće plaćati dvostruku pristojbu.

Ma što dvostruku - moguće je i peterostruku!

Sve je bilo lijepo pojašnjeno u rješenju koje su primili.

“Sukladno članku 34., stavku 4. i 5., pravne osobe, obrtnici te fizičke osobe koje obavljaju neku samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pretplatu na svaki prijemnik koji posjeduju i obvezne su HRT-u prijemnik prijaviti najkasnije u roku od 30 dana od njegove nabave ili registracije motornog vozila s ugrađenim prijamnikom”, pisalo je u rješenju u čijem je nastavku stajala i prva uplatnica za mjesec prosinac, na iznos od 80 kuna.

Cijela familija zabezeknuto je gledala u rješenje, ali izbora nisu imali pa su redovito stali uplaćivati iznose po uplatnicama.

Ratarstvo

Osim toga, Ljubica Gojak ubrzo se i jednim kratkim dopisom obratila na elektroničku poštu Hrvatske radiotelevizije kako bi priupitala nisu li se ipak možda zabunili, no iz HRT-a je stiglo tumačenje kako nije riječ o pogreški te da se pretplata jednostavno mora plaćati.

“Gledajte, njihovo tumačenje je da mi obavljamo djelatnost, a za djelatnost je potrebno plaćati pretplatu kako god okrenuo. Mi doista jesmo porezni obveznici, to nije sporno, no zaista je nevjerojatno kako nas svi skupa tretiraju. Kad nekome paše, onda nas proglase pravnim osobama, kad im više odgovara da smo fizičke osobe, onda nas tako tretiraju...

Ono što je najsmješnije od svega, taj smo traktor kupili za obavljanje najsloženijih operacija kao što je oranje, a to je radnja koja se na ovom stroju godišnje maksimalno može obavljati 50 dana. I to sam puno rekla. Pa zašto bismo onda bili obvezni pretplatu plaćati punu godinu?”, požalila se Ljubica čiji se OPG bavi ratarstvom.

Odredbe zakona

Točnije, uzgajaju pšenicu i kukuruz, imaju redovne kupce i već više od dva desetljeća cijela familija uspješno živi od poljoprivrede.

Ovo je, priznaje nam, prvi put da je čula da bi netko od poljoprivrednika plaćao pristojbu za radio u radnom stroju.

“Pa koliko oko nas ima poljoprivrednika, ja nikad nisam čula za takvo rješenje. Osim toga, nejasno je otkud HTV-u uopće informacija da imamo radioprijemnik? Inkasator nas nije posjetio, a mi nismo nikome slali podatke da smo kupili novo vozilo s prijemnikom”, pita se Ljubica Gojak.

Odgovor na problem ovih poljoprivrednika potražili smo od HRT-a koji je vrlo brzo dostavio svoje tumačenje.

Naime, kako pojašnjavaju, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo potpada pod fizičku osobu koja se bavi poljoprivredom, ima prijavljenu djelatnost te od nje ostvaruje prihod, a radijski prijemnici u motornim vozilima koja su u vlasništvu ili posjedu fizičkih osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost i koja se koriste za potrebe obavljanja navedene djelatnosti, podliježu naplati pristojbe sukladno Zakonu.

“Nositelji OPG-a kao fizičke osobe koje su odgovorne za njegovo poslovanje, dužni su plaćati pristojbu za navedene prijamnike, neovisno o prijamnicima koje imaju u vlasništvu ili posjedu u svom kućanstvu i za koje plaćaju mjesečnu pristojbu sukladno drugim odredbama Zakona”, stoji u njihovu pojašnjenju.

HRT potom pitamo nije li u slučaju OPG-ova, koji radne strojeve koriste maksimalno dva mjeseca godišnje, bilo moguće odobriti jeftiniju pretplatu - recimo tako da se ona plaća u nekom prosječnom vremenskom periodu korištenja stroja, ali i ovdje dobivamo negativan odgovor.

Prihodi i rashodi

“Odluku o utvrđivanju mjesečne pristojbe, a kojom se ujedno utvrđuju i povlastice za određene kategorije obveznika plaćanja, donosi Nadzorni odbor HRT-a. Prema toj Odluci povlastice mogu ostvariti samo fizičke osobe kao članovi kućanstva isključivo na osnovi određenih liječničkih dijagnoza, postotka invaliditeta i članstva u Udrugama osoba s invaliditetom i ne mogu se primijeniti na fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost. Osim toga, obveza plaćanja proizlazi iz vlasništva, a ne korištenja prijemnika”, pojašnjavaju iz HRT-a, dodajući kako su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost već oslobođene plaćanja pristojbe za uređaje koji im služe u svrhu obavljanja posla.

Prostora za manevar, dakle, nema, a tko još od poljoprivrednika nije primio rješenje HRT-a, nek’ u račun prihoda i rashoda svakako ukalkulira još jedan nepredviđeni trošak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:02