REINFEKCIJA

Hrvat iz Njemačke dva puta se zarazio koronom: ‘Liječnik je prvo test bacio u smeće...‘

Stjepo Jelečević u četiri mjeseca koronavirusom se zarazio čak dva puta. Liječnici isprva nisu sumnjali na reinfekciju...
Arhiva
 Prakash Mathema/AFP

Posljednjih dana stižu vijesti o sve više potvrđenih slučajeva reinfekcije koronavirusom u svijetu, a HRT donosi svjedočanstvo Hrvata iz Njemačke kojem se upravo to dogodilo - zarazio se dva puta u nekoliko mjeseci, drugi put početkom kolovoza na odmoru u Hrvatskoj.

Stjepo Jelečević u četiri mjeseca koronavirusom se zarazio čak dva puta. Liječnici isprva nisu sumnjali na reinfekciju, potvrdio ju je test nakon hospitalizacije.

- Kad sam mu rekao da sam u travnju imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test i da ne mogu dobiti drugi puta koronu. Međutim, 3 dana poslije toga sam završio u bolnici - sjeća se Stjepo, oboljeli od COVID-19.

- Imao sam temperaturu i preko 40, i imao sam baš jake bolove. Zadnjih 15 godina nisam imao takve probleme i bolove - govori Stjepo.

Struka i dalje ne zna kako reagira bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primjera i dokaza. Postoji mogućnost da je Stjepo bio i nositelj virusa sva 4 mjeseca.

- Ako se utvrdi postojanje tih čestica, to i dalje ne znači da je infekcija napravljena SARS-CoV-2 virusom. Moguće je da se radi samo o molekulama koje su preživjele i koje su potpuno funkcionalne - naglašava prof.dr.sc. Dragan Primorac, liječnik i znanstvenik.

- Recimo, nakon 18 dana otpočetka bolova i temperature, još uvijek ne osjećam da bi mogao ići raditi. Još uvijek imam glavobolju i jednostavno umor - rekao je Jelečević.

Reinfekcija, međutim, kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti. Ako postoji imunosno pamćenje, ono bi trebalo biti dostatno za zaštitu od ponovne zaraze.

- Prirodno je da nakon imuno odgovora takozvani titar antitijela, protutijela kojima se mi između ostalog borimo virusom, a ovaj polako pada i imuni sustav se kontrahira - govori dr. Stjepan Jonjić, liječnik iz KBC-a Rijeka (Zavod za histologiju i embriologiju).

- Svi oni koji su bili seropozitivni i koji su imali IGG protutijela u 5. mjesecu, ja sam bio nemalo iznenađen, u 7. mjesecu nitko od njih nije imao povišena protutijela - rekao je Primorac.

Ova činjenica, umiruju stručnjaci, ne utječe negativno na razvoj i mogući uspjeh cjepiva.

- Tijekom vakcinacije nakon prirodne infekcije, mi potičemo naš imuni sustav da generira antitijela ili protutijela koja su specifična za antigene tog virusa - naglasio je Jonjić.

Stjepo će u samoizolaciji ostati do početka rujna, kada bi trebao otići na testiranje te struci dati neke prijeko potrebne odgovore za borbu protiv pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:03