UTAKMICA DESETLJEĆA

Hrvate nisu zaustavile ni paprene cijene, rasprodani su svi čarteri za Dohu: Više od 3000 navijača bit će uz Vatrene!

Agencija Ban tours u suradnji s Croatia Airlinesom organizirala je dva čartera za Katar - Airbus 320 i Airbus 319

Palma travel: ”Čim su se otvorile karte za polufinale, nastala je ludnica. Da su bile puštene malo ranije, prodali bismo i više”

 Tom Dubravec/Cropix

Unatoč paprenim cijenama koje dosežu 14.500 kuna za povratni let do Katara, četiri čartera koja će odvesti Hrvate na polufinalnu utakmicu reprezentacija Hrvatske i Argentine, praktički su rasprodana, a agencije primaju predrezervacije za nedjeljno finale Svjetskog prvenstva.

Prema podacima koje smo dobili od turističkih agencija, u Katar će u utorak rano ujutro putovati oko 650 navijača koji su se uspjeli izboriti za ulaznicu i mjesto u nekom od aviona, a povratak u Hrvatsku očekuje ih u srijedu ujutro s obzirom da aranžmani ne podrazumijevaju noćenje u Dohi.

Agencija Ban tours u suradnji s Croatia Airlinesom organizirala je dva čartera za Katar - Airbus 320 i Airbus 319 - sa 300-tinjak mjesta ukupno, a za sjedalo u avionima trebalo je izdvojiti 14.500 kuna, što se za istinske ljubitelje nogometa nije pokazalo previsokom cijenom.

Hayya kartica

Polazak je predviđen u utorak u 5.45, odnosno 6 sati, a povratak u ranim jutarnjim satima u srijedu.

- Aranžman uključuje povratni let, dva topla obroka u avionu, transfere od zračne luke do stadiona i natrag, vodiča te obaveznu Hayya karticu bez koje nije moguće ući u Katar. Sve je vrlo brzo bilo rasprodano, ali nismo se odlučili za treći čarter - poručili su iz Ban toursa.

Po jedan čarter organizirale su i Palma travel te agencija Speranza, koje su također praktički rasprodale sva sjedala.

- Čim su se otvorile karte za polufinale, nastala je ludnica. Da su bile puštene nešto ranije, možda bismo organizirali i dva čartera, no ovako smo se odlučili na jedan. Vodimo 180 putnika u suradnji s Croatia Airlinesom - doznali smo u Palma travelu.

Njihov čarter polazi u Katar u utorak u šest sati, a povratak se planira u srijedu rano ujutro, u pet sati. Putnici koji su si osigurali mjesto, platili su ga 11.500 kuna.

Nedostupne karte

To je, naravno, cijena aranžmana, bez ulaznice za utakmicu, a agencija prima i rezervacije za finale za koje se već sada, na valu optimizma i uzbuđenja, stvorila navala.

Agencija Speranza, pak, jedan je čarter organizirala u suradnji s grčkim prijevoznikom Air Méditerranéeom, također po cijeni od 11.500 kuna po sjedalu.

"Ma što da vam kažem, ludnica je cijeli dan. Ostalo nam je još nekoliko mjesta, ali praktički smo rasprodani. Najveći problem bile su nedostupne karte, ali i problemi koje su pojedini putnici imali s putovnicama" - rekli su nam iz agencije.

Naime, iako je HNS izdavao vouchere za polufinale, takozvanu Hayya karticu za ulazak u Katar bilo je moguće osigurati tek kupnjom ulaznica koje je Fifa pustila s malim kašnjenjem.

Istekle putovnice

Ta kartica služi umjesto vize u razdoblju od 1. studenoga do 23. prosinca, a oni koji je posjeduju, stoji na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, s njom u Kataru mogu ostati boraviti najkasnije do 23. siječnja.

Dodatno, iz agencije poručuju da je određeni broj putnika tek pri organizaciji aranžmana shvatio da im je istekla putovnica, odnosno da ne vrijedi još minimalno šest mjeseci, koliko je potrebno za ulazak u Dohu.

No, osim što su spremni izdvojiti i više od dvije prosječne plaće kako bi stigli do Katara, Hrvati su prema podacima Porezne uprave pojačano trošili i u petak, na dan utakmice protiv Brazila, uz pomoć koje smo stigli do polufinala. Naime, 9. prosinca ukupno je fiskalizirano 904.513 pojedinačnih računa ukupne vrijednosti 47,4 milijuna kuna, što je u odnosu na isti dan tjedan dana ranije povećanje od pet posto po broju računa i 11 posto po iznosu računa.

Općenito, prema podacima Porezne uprave ovogodišnji studeni i prvih deset dana prosinca bilježe znatno jače rezultate nego lani, a da se sve ne može pripisati isključivo inflaciji svjedoči činjenica da je rast, osim u smislu visine iznosa, vidljiv u smislu broja pojedinačno fiskaliziranih računa.

Naime, u studenom ove godine fiskalizirano je računa u vrijednosti 1,14 milijardi kuna, što je 36 posto više u odnosu na godinu ranije, no bilježimo i 14 posto više izdanih računa nego u istom razdoblju godinu prije.

Prvih deset dana prosinca jači su, pak, u odnosu na lani za 33 posto kad je riječ o iznosu fiskaliziranih računa, no treba reći i da je njihov broj općenito veći za devet posto, što svjedoči da Hrvati nešto češće posežu za novčanicima. Točnije, fiskalizirano je 7,8 milijuna računa ukupne vrijednosti 395,3 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:26