U AFGANISTANU IH JE 30-AK

Hrvati bježe iz Kabula, u Dohu već stiglo sedmero; Ministar Radman: ‘U tijeku je evakuacija naših ljudi‘

Broj je bio negdje oko 30, ali sada je manji jer je jedan dio već evakuiran u Katar
Gordan Grlić Radman 
 Ivo Ravlic/Cropix

U tijeku je evakuacija hrvatskih državljana koji se nalaze u Kabulu nakon što su talibani jučer zauzeli glavni grad Afganistana, a prema nekim neslužbenim procjenama tamo se trenutno nalazi manje od 20 naših ljudi, uglavnom obučenih specijalaca koji rade za privatne zaštitarske tvrtke. Državnih službenika, kako doznajemo, nema.

Evakuaciju do sigurnih država organiziraju te privatne tvrtke u suradnji s našim veleposlanstvima i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a država će, kaže nam resorni ministar Gordan Grlić Radman, pomoći u financiranju troškova avionskih karata do Zagreba.

Tako je u Dohu u Katar, doznajemo, već stiglo sedam naših državljana, mahom zaposlenika jedne poznate privatne zaštitarske tvrtke iz Kanade koja broji gotovo 10.000 radnika. Jedan dio naših državljana očekuje se i u Kazahstanu danas ili sutra, jedan je naš državljanin pobjegao u Indiju, pa se sada organizira njegov dolazak u Zagreb, a jedan koji nije bio na popisu stigao je i u Ukrajinu, što su organizirale tamošnje vlasti.

Ministarstvo je danas priopćilo kako je danas realizirana repatrijacija osam hrvatskih državljana iz Afganistana, te da su u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima na terenu te u suradnji sa zemljama partnerima prate i koordiniraju odlazak ostalih hrvatskih državljana, koji se očekuje tijekom današnjeg i sljedećih dana.

„MVEP putem sustava Europske službe za vanjsko djelovanje razmjenjuje informacije s drugim državama članicama EU kako bi se osigurao koordinirani pristup u pružanju konzularne pomoći hrvatskim i drugim građanima EU”, priopćili su.

Ministar Grlić Radman za Jutarnji kaže kako se sve koordinira s našim veleposlanstvom u Ankari koje pokriva Afganistan, te apelira na sve naše državljane koji trebaju pomoć da se jave kako bi mogli biti evakuirani.

- Evakuacija je u tijeku. Uglavnom je riječ o Hrvatima koji rade za različite zaštitarske tvrtke s kojima imaju ugovor. Broj je bio negdje oko 30, ali sada je manji jer je jedan dio već evakuiran u Katar. Za danas i sutra predviđamo neke letove za daljnju evakuaciju. S onima koji su još u Kabulu smo u stalnoj komunikaciji i oni znaju da imaju našu podršku – kaže Grlić Radman.

Riječ je, dakle, o obučenim profesionalcima koji rade na poslovima zaštite, poput primjerice na sigurnosnim poslovima na aerodromu, a ima i voditelja pasa.

Sedam ih je stiglo u Katar, to su organizirali i njihovi poslodavci, a kartu do Zagreba platit će im država. U Dohi su zbrinuti, a naš veleposlanik u Kataru ponudio je i državnu rezidenciju kao rezervnu opciju za smještaj.

I veleposlanstvo u Kazahstanu dogovora dolazak naših državljana, a postoji opcija i preko francuske nacionalne aviokompanije da preveze naše državljane.

- Diplomatsko-konzularna predstavništva RH, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, pruža sve potrebne informacije i pomoć pri povratku hrvatskih državljana svojim kućama. MVEP intenzivno radi na repatrijaciji preostalih hrvatskih državljana iz Afganistana. MVEP koristi prigodu zahvaliti ukrajinskim vlastima, koje su omogućile povratak hrvatskog državljanina, kao i EU i međunarodnim partnerima koji pomažu pri repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana iz Afganistana, priopćili su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:43