TURISTIČKA BUDUĆNOST

HRVATI IZ ŠVICARSKE U MALO DALMATINSKO MJESTO ULAŽU ČAK 150 MILIJUNA EURA Evo što konkretno planiraju graditi na atraktivnoj lokaciji

 
 Ivo Ravlić / Hanza Media

Dogodilo se konačno i to: posljednje neprivatizirane turističke tvrtke na Makarskoj rivijeri trebale bi uskoro dobiti vlasnike, piše Slobodna Dalmacija.

Pred turističkim kapacitetima u Baškom Polju i gradu Makarskoj nova je turistička budućnost. Nakon dva desetljeća u "Club Adriatic" koji je vlasnik nekretnina u bivšem vojnom odmaralištu u Baškom Polju i "Hotela Makarska" u državnom vlasništvu, odlukom Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) stižu privatni vlasnici čije ponude za kupnju tih tvrtki su upravo prihvaćene, piše Slobodna Dalmacija.

I to ne bilo kakvi vlasnici, jer u "Hotele Makarska" ulazi najveći poslodavac u hrvatskom turizmu tvrtka "Valamar", dok bi Baško Polje iz temelja trebalo promijeniti svoj sadašnji izgled ulaganjem trgovačkog društva Immo Invest Partner AG iz Švicarske.

Atraktivna lokacija

Nakon desetljeća neulaganja i državne nebrige za jednu od najatraktivnijih lokacija u Baškom Polju koje je nekada bilo bivše vojno odmaralište, "Club Adriatic" koji je vlasnik tih nekretnina završio je u rukama švicarske tvrtke Immo Invest partner sa sjedištem u Zürichu, koja je za kupnju poslovnih udjela na natječaju ponudila cijenu u visini od 54 milijuna kuna, odnosno 6,4 milijuna kuna veći iznos od početne cijene.

Radi se o velikoj građevinskoj i turističkoj tvrtki kojom upravljaju Hrvati, braća Džek i Frenk Djordić. Oni su, kako su nam sami kazali, poslovni ljudi koji dugo godina žive i rade u Švicarskoj, u kojoj već imaju u vlasništvu tri hotela koja su sami izgradili, a onda ih predali na upravljanje ili franšizu "Hiltonu", a ovo im je prva turistička investicija u Hrvatskoj.

Ivo Ravlić / Hanza Media

– U planu nam je u Baškom Polju napraviti turistički resort sa 4 i pet zvjezdica koji će zapošljavati oko 500 radnika i imati ukupno oko 1,5 tisuću kreveta. Ukupnu investiciju procjenjujemo na oko 150 milijuna eura i vjerujemo da će se realizirati u idućih nekoliko godina, ovisno o tome koliko brzo ćemo rješavati potrebnu dokumentaciju. Mi nismo ušli u ovaj posao iz nikakvih špekulantskih poriva, niti ćemo prodavati bilo što u Baškom Polju. Cilj nam je i namjera podignuti kvalitetu turističke usluge na visoku razinu. Što se tiče ove godine, nastavit ćemo poslovanje po ugovorima koji su već sklopljeni i pripremati svu potrebnu dokumentaciju za investiranje – kazao nam je Džek Djordić, jedan od dva brata koji su vlasnici švicarske tvrtke koja je postala većinski vlasnik Baškog Polja, a uskoro planiraju graditi i hotel u Varaždinu sa 120 soba.

Radi se, inače, o 280 tisuća četvornih metara najatraktivnijeg priobalja u Baškom Polju u kojemu su sada hotel "Alem" s dvije zvjezdice te kamp. Ukupno je trenutno 306 soba u funkciji, a novi vlasnik ima 60 dana za potpisivanje ugovora i ispunjenje traženih uvjeta. Na službenim švicarskim stranicama Immo Invest Partner AG piše kako namjeravaju povećati svoj vlasnički portfelj na 200 milijuna švicarskih franaka do 2020. godine.

Ivo Ravlić / Hanza Media

"Hoteli Makarska" su bili jedna od rijetkih državnih tvrtki u turizmu koja je poslovala pozitivno, obnavljali su hotele, ulagali i na tržištu nisu bitno zaostajali za privatiziranim turističkim tvrtkama. Zato je njihova prodaja uvijek odgađana u čekanju pravog investitora. "Valamar Riviera" kao najveća turistička tvrtka s oko 48 tisuća postelja i mjesta u kampovima, odabrana je kao najbolji ponuditelj za kupnju 55,48 posto temeljnog kapitala "Hotela Makarska" d.d. po cijeni od 278 kuna po dionici, odnosno 172,6 milijuna kuna. "Valamar Riviera" je u akviziciju kupnje većinskog udjela u toj tvrtki ušla u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima s kojima je prije dvije godine postala vlasnik većinskog udjela u turističkoj tvrtki "Imperial" na Rabu.

Prva akvizicija

– Nakon preuzimanja "Hotela Makarska", "Valamar Riviera" i AZ obvezni mirovinski fondovi planiraju daljnji razvoj portfelja i destinacije Makarska kao jedne od vodećih turističkih destinacija u Dalmaciji s ciljem podizanja kvalitete turizma prema gostima više platežne moći - komentirali su u "Valamaru" svoju prvu turističku akviziciju na području srednje Dalmacije.

Ivo Ravlić / Hanza Media

Inače, "Valamar Riviera" zapošljava 6,6 tisuća djelatnika, upravlja s 30 hotela i ljetovališta, 15 kamping ljetovališta te posluje u Istri, na Rabu i dubrovačkom području. "Valamar Riviera" do 2020. godine planira investirati oko dvije milijarde kuna u repozicioniranje portfelja prema ponudi visoke kvalitete.

AZ obvezni mirovinski fondovi najveći su institucionalni investitor u RH, s ukupnom imovinom pod upravljanjem koja je premašila 35 milijardi kuna. Inače, "Valamar Riviera" nedavno je odlučila povećati plaće i jamčiti minimalna neto primanja radnika u iznosu od 5 do 7,5 tisuća kuna, pa bi sve to trebalo biti jamstvo za preporod najvećih makarskih gradskih hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:55