POSLJEDNJA MISA

Hrvati izbačeni iz crkve u centru Pariza, spominju se rane iz prošlosti: ‘Ovo nije u duhu evanđelja‘

"Nadali smo se i vjerovali da se to ipak neće dogoditi. No, to je naša nova realnost", poručio je don Lončar

Don Stjepan Lončar (u sredini), Hrvatska katolička misija u Parizu

 Facebook/

Hrvatska katolička misija u Parizu danas u podne će održati posljednju misu u crkvi Saint Germain de Charonne. Voditelj te misije don Stjepan Lončar u pismu župljanima je objavio da im Pariška nadbiskupija i župa, u kojoj već godinama slave svete mise, neće produljiti ugovor o korištenju crkve i prostorija koje su dosad koristili.

Naveli su nekoliko razloga za takvu odluku: "rane iz prošlosti koje su nastale sudskim procesom tijekom pet godina, navodnim nepoštivanjem potpisanih ugovora i pritužbama francuskog župnika na ponašanje pojedinaca iz naše zajednice prema njemu". Lončar kaže da nisu dobili odgovor o čemu se konkretno radi.

"Nažalost, i sami smo donekle krivi za ovo što nam se događa, ali ako je i bilo određenih problema, smatram da se trebalo dobronamjerno na njih ukazati i rješavati ih u duhu vjere i Evanđelja", uvjeren je.

U traženje rješenja bilo je uključeno Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zajednički ured Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH, Hrvatsko veleposlanstvo u Francuskoj te don Lončar i njegovi suradnici. U proteklih šest mjeseci redovito su komunicirali s Nadbiskupijom.

"Oni su nam to najavili prije godinu dana, ali smo se nadali i vjerovali da se to ipak neće dogoditi. No, to je naša nova realnost", poručio je don Lončar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:13