SULUDA SITUACIJA

Hrvati jedu uvjerljivo najskuplja jaja u EU, a goleme količine jeftinih uvozimo iz - Albanije! Zašto je to tako?

Tijekom svibnja Hrvatska je s cijenom od 2,85 eura za kilogram bila najskuplja u Europskoj uniji
 Loic Venance/Afp/Profimedia

Hrvati i Grci jedu uvjerljivo najskuplja jaja u Europskoj uniji, premda je u hrvatskom slučaju teško dokučiti zbog čega je to tako.

Tijekom svibnja Hrvatska je s cijenom od 2,85 eura za kilogram bila najskuplja u Europskoj uniji, a Grčka ju je pretekla početkom turističke sezone, piše danica.hr.

U srpnju ove godine prosječna cijena konzumnih jaja L i M razreda u Hrvatskoj je iznosila 2,84 eura za kilogram, što je čak trećinu više od EU prosjeka. Pritom je od Hrvatske u srpnju jedino bila skuplja Grčka. Prema podacima Eurostata, cijena jaja u Hrvatskoj veća je za 38,4 posto u odnosu na lanjski srpanj, dok je prosječna cijena u EU skočila za 17 posto. U Hrvatskoj su, dakle, jaja od lani poskupjela duplo više nego u EU.

U Belgiji je, primjerice, prosječna cijena jaja L i M razreda iznosila 1,68 eura za kilogram, Njemačkoj 1,93 eura, Rumunjskoj 1,95 eura, Mađarskoj 218 eura, a Sloveniji u prosjeku 232 eura za kilogram. Tolika cijena posebno je teško objašnjiva u svjetlu velikog uvoza jeftinijih jaja iz europskih zemalja. Tako smo u prvih pet mjeseci ove godine uvezli oko 2800 tona jaja, a izvezli tek 596 tona.

Najviše svih vrsta jaja uvezli smo u tom razdoblju iz Njemačke (oko 500 tona), Albanije (442 tone), Bugarske (388) i Slovenije (358 tona), otkivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:49