TRANSFERI

Hrvati koji su za 100 kn postali Mađari sad vraćaju “staru” nacionalnost

Sako i Musa-Balaš terete se da su biračima nudili novac da se upišu kao Mađari i na parlamentarnim izborima daju glas predstavniku mađarske manjine Robertu Jankovicsu
U krugu: Deneš Šoja
 HANZA MEDIA

Prošle godine uoči parlamentarnih izbora u zadnjim danima zaključenja biračkih popisa doživjeli smo pravu poplavu “transfera” nacionalne pripadnosti, prioritetno iz hrvatske u mađarsku nacionalnost. Hrvatska je u samo pet dana, od 23. do 27. kolovoza, postala bogatija za čak 89 novih Mađara, od toga 74 u Osječko-baranjskoj županiji.

Vrlo brzo postalo je jasno da to nisu čista posla te da se iza naglog porasta “mađarske nacionalne osviještenosti” zapravo kriju vrlo prizemni razlozi. Otkrilo se, naime, da je to učinio velik broj ljudi s područja Baranje, uglavnom osobe slabijeg socijalnog statusa, a nakon što su ih obilazili emisari jednog kandidata za Sabor ispred mađarske nacionalne manjine te ih nagovarali i plaćali im sitne novčane iznose kako bi se u biračkom popisu registrirali kao Mađari i glasovali za tog kandidata.

Cijela priča rezultirala je podizanjem optužnice na temelju koje će početkom lipnja na optuženičku klupu Općinskog suda u Osijeku sjesti Atila Sako (44) iz Grabovca i Gordana Musa-Balaš (55) iz Karanca, koje se tereti da su podmićivanjem utjecali na birače “u nakani da Robertu Jankovicsu osiguraju što veći broj glasova na parlamentarnim izborima”. Musu-Balaš dodatno se tereti i za prijetnje izrečene jednoj gospođi.

Izborna pobjeda

U pozadini cijele priče bila je borba dvije frakcija Mađara u Hrvatskoj za mjesto u Saboru, pri čemu je Savez mađarskih udruga predvođen Šandorom Juhasom i Denešom Šojom optužio Roberta Jankovicsa iz Demokratske zajednice Mađara Hrvatske da po Baranji “kupuje” nove Mađare i njihove glasove. Jankovics, koji će kasnije pobijediti na izborima i ući u Sabor sa 311 glasova više od Juhasa, takve je optužbe odbacio, no istraga koju su proveli policija i Općinsko državno odvjetništvo pokazala je opravdanu sumnju u podmićivanje, no nije dokazano da je Jankovics stajao iza toga premda se njegovo ime spominje u iskazima svjedoka - “privremenih i novih Mađara”, pa su optuženi samo Sako i Musa-Balaš.

Parlamentarni izbori

Doduše, iz izbornog rezultata jasno je da u Jankovicsevoj pobjedi nisu presudili glasovi novih Mađara, ali kaznena djela su, tvrdi ODO, počinjena. Slijedom toga odlučili smo uoči predstojećih lokalnih izbora provjeriti kakav je trend danas i iz podataka koje nam je dostavilo Ministarstvo uprave zaključili smo da se procesi odvijaju, ali u obrnutom smjeru. Brojke, doduše, nisu tako drastične, ali od parlamentarnih izbora u rujnu 2016. do danas ispis iz mađarske nacionalnosti zatražilo je i dobilo 29 hrvatskih državljana, od toga njih 23 u Osječkoj županiji. Njihova imena nemamo, ali pretpostavljamo da je riječ upravo o osobama koje su prošloga ljeta dobile novac kako bi postali Mađarima i glasovali na listi za ovu nacionalnu manjinu. Doduše, iz uvida u optužnicu može se vidjeti da dio njih uopće nije ni izašao na izbore kada su shvatili da su prevareni, odnosno da su uvučeni u igru u kojoj nisu htjeli sudjelovati.

Sako je optužen da je osobno dogovorio i platio “transfer” osmero osoba s područja Baranje te ih i vozio u Ured državne uprave u Osijeku kako bi promijenili nacionalnost.

- U Osijeku smo moja nevjenčana supruga Stana Rajić i ja potpisali bjanko dokument, nakon što je Atila službenici koja nas je primila na njezino pitanje jesmo li mi Mađari, odgovorio: “Da”. Poslije je meni i supruzi dao po 100 kuna obećavši još 100 meni i 200 njoj nakon izbora. Nazvao nas je dan prije izbora i rekao da sutra odemo i damo glas Jankovicsu.

Meni je to bilo sumnjivo i nazvao sam Deneša Šoju te mu ispričao što se sve dogodilo, a on mi je rekao da smo prevareni i da trebam to prijaviti policiji, što sam iste večeri i učinio, a Šoja je bio sa mnom.

U policiji su nam rekli da drugi dan ne izađemo na izbore pa nismo ni izašli - ispričao je svjedok Dalibor Vrbanić. Još neki od svjedoka nisu izašli na izbore, ali dio jest i glasao je za Jankovicsa. Musa-Balaš se, osim za nagovaranje i podmićivanje četiri osobe, tereti i da je Zorici Balažev prijetila kako će joj uzeti “kuću, dijete i socijalu”.

Strah zbog prijetnji

- Budući da ona radi u Centru za socijalnu skrb, prijetnju sam ozbiljno shvatila i pristala sam učiniti što je od mene tražila. Poslije mi je donijela i paket s kućnim potrepštinama rekavši da mi ga šalje Jankovics - ispričala je Balažev.

Sako i Musa-Balaš sve su optužbe porekli i odbacili. Soka je rekao da nikome ništa nije platio, ali da jest ljude zamolio da glasaju za Jankovicsa. Musa-Balaš je, pak, ustvrdila da je sve svjedoke “instruirao Deneš Šoja”. Ukupno su, prema optužnici, podijelili 1300 kuna “novim Mađarima”. Tužiteljstvo za Soku traži dvije godine, a za Musu-Balaš godinu i pol dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:27