IZGUBLJENO POVJERENJE

Hrvati masovno odustaju od cijepljenja AstraZenecom: ‘Trebalo mi je doći 20 osoba...‘

‘Ovo što se događa nije dobro. I kolege mi kažu da mnogi odustaju‘, kaže nam jedna liječnica obiteljske medicine
AstraZeneca, Ilustracija
 Martin BUREAU/AFP

Nakon što su se pojavile informacije o smrtnim slučajevima nakon primanja cjepiva farmaceutske kompanije AstraZeneca, a brojne zemlje su privremeno zaustavile cijepljenje do okončanja istraga, Hrvati masovno odustaju od cijepljenja.

Naime, iako je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera, rekao da Hrvatska ne planira obustavu cjepiva, te da kod nas nije ušla sporna serija cjepiva, građani su izgleda izgubili povjerenje.

Vesna Potočki-Rukavina, liječnica obiteljske medicine iz Zagreba kaže kako je danas od 20 naručenih na cijepljenje, čak pet pacijenata odustalo.

- Pozvali smo idućih pet pacijenata, ali ovo što se događa nije dobro. I kolege mi kažu da od 20 pacijenata odustane dvoje do petero - govori Potočki-Rukavina. Dodaje kako je cjepivo najvažnije u borbi protiv epidemije te da bi se trebalo vjerovati struci.

- Ako naše regulatorne institucije kažu da je cjepivo učinkovito i sigurno, onda je tako. U to moramo vjerovati - govori Potočki-Rukavina.

I Vikica Krolo, obiteljska liječnica govori da je od početka sve pogrešno postavljeno kada je u pitanju AstraZeneca.

- Priče o učinkovitosti AstraZenece u odnosu na Pfizer ili Modernu zbunile su građane, koji nemaju dovoljno znanja na ovom području, tako da od početka pacijenti postavljaju pitanja. Nisam primijetila da ih je nešto više odustalo nego što je to otkako je cjepivo odobreno - govori Krolo i zaključuje da bi se građani trebali cijepiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:27