SMJENA TURISTA

HRVATI MASOVNO POSPAJALI PRAZNIKE S VIKENDIMA, KRENULA CESTOVNA SEOBA NA JADRAN Zavladale velike prometne gužve, kolone se protežu i na 12 kilometara

 
 Goran Mehkek / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX

U srijedu u poslijepodnevnim satima i službeno je započeo produženi vikend koji već po tradiciji znači i početak turističke sezone za domaće goste, od kojih su neki spojili ne samo blagdan Tijelova s predstojećim vikendom, nego i Dan državnosti sa zadnjim vikendom ovog mjesa. Mnogi su već u srijedu nakon završetka radnog vremena krenuli prema obali zbog čega je i promet na autocestama gušći.

I Hrvatski autoklub i Hrvatske autoceste najavili su za srijedu veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana. Oko 18 sati na ulasku na autocestu u Lučkom kolona je bila oko 300 metara, a oko 19 sati HAK je izvijestio o koloni u pokretu pred Karlovcem koja je bila duga 12 kilometara. Gust promet zabilježen je na brojnim dionicama u smjeru mora, a između čvorova Bosiljevo i Rijeka i u smjeru unutrašnjosti.

Ono što bi moglo stvoriti dodatne potekoće su najavljeni radovi zbog kojih će tijekom večeri, od 23 sata do 3 sata ujutro, biti zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Vučevica i Dugopolje, u smjeru Dubrovnika.

Kolnici su, prema izvješću HAK-a mokri i skliski mjestimice u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici zbog povremenih lokalnih pljuskova.

Najgušći promet tijekom večeri, noći i sljedećih dana očekuje se na autocesti A1 Zagreb - Bosiljevo II, Ličkoj magistrali (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), na Istarskom ipsilonu i većini državnih cesta te gradskih prometnica u Istri.

Na autocestama su mogući česti zastoji u blizini odmorišta i čvorova kao i vožnja u koloni u pokretu na pojedinim dionicama pa iz HAK-a pozivaju vozače na dodatan oprez.

Zagreb, 190619. 
Naplatne kucice Lucko.
Zbog produzenog vikenda pojacan je promet na naplatnim kucicama Lucko.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru, poručuju iz HAC-a. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom privremenom signalizacijom.

Pojačan priljev vozila očekuje se i u trajektna pristaništa, ali ne bi trebalo biti većih poteškoća.

Zagreb, 190619. 
Naplatne kucice Lucko.
Zbog produzenog vikenda pojacan je promet na naplatnim kucicama Lucko.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Pojačan promet osobnih vozila očekuje se i na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, a teretnih na graničnim prijelazima: Macelj, Bregana, Bajakovo, Rupa, Pasjak i Tovarnik.

Prometnih gužvi moglo bi biti i u petak u poslijepodnevnim satima, te u subotu u jutarnjim satima.

Zagreb, 190619. 
Naplatne kucice Lucko.
Zbog produzenog vikenda pojacan je promet na naplatnim kucicama Lucko.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Pojačani promet očekuje se u nedjelju, 23. lipnja kad se očekuje povratak inozemnih vozača prema unutrašnjosti odnosno u utorak, 25. lipnja prilikom povratka hrvatskih državljana.

Dodatne probleme sljedećih bi dana u prometu mogli stvarati i povremeno nepovoljni vremenski uvjeti, ponajprije vrlo visoke temperature zraka, ali i povremene nestabilnosti zbog kojih nisu isključena lokalno jača nevremena.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u četvrtak se očekuje sunčano i u većini krajeva vruće, ali od sredine dana u unutrašnjosti uz lokalno jači razvoj oblaka bit će grmljavinskih pljuskova koji su u Slavoniji mogući već tijekom noći i jutra.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu poslijepodne i zapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu od 19 do 23, a najviša dnevna uglavnom između 28 i 32 °C.

Zbog najavljenih mogućih grmljavinskih oluja, meteorolozi su putem Meteoalarma izdali žuta upozorenja za Slavoniju, Baranju, sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Banovinu, Liku, Gorski kotar, Istru i sjeverno primorje.

U petak pretežno sunčano, ali će u sjevernim i istočnim predjelima poslijepodne i navečer biti lokalnih pljuskova i grmljavine. U subotu i nedjelju promjenljivo oblačno i nestabilno uz čestu kišu ili pljuskove s grmljavinom, pri čemu u unutrašnjosti oborina lokalno može biti i izraženija.

U nedjelju će na kopnu zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar te će biti i malo svježije. Na Jadranu većinom jugozapadnjak i jugo, a na sjevernom dijelu u nedjelju će okrenuti na buru i sjeverozapadnjak uz manji pad temperature zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:54