‘BAKRENE MASKE‘

Hrvati navalili na izraelske maske za 40 kuna, struka tvrdi: ‘Doista bi mogle uništiti viruse‘

Masku se može višestruko i neograničeno upotrebljavati dok se fizički ne uništi ili polije vodom
Maske Olvitecha i ilustracija vožnje u javnom prijevozu
 Goran Mehkek/Cropix

U Hrvatskoj je zadnja dana velika potražnja za maskom izraelske proizvodnje koja ima antibakterijska i antivirusna svojstva, a prodaje se po cijeni od 40 kuna.

Kontaktirali smo tvrtku RiniGARD koja uvozi tu masku, a oni su nas uputili na informacije na njihovoj web stranici. Riječ je o maski koju je razvila izraelska tvrtka Olvitech. Maska se izgledom ne razlikuje od kirurške, jedino je smeđe-roza boje. No, izraelski su stručnjaci u materijal od kojeg je maska napravljena inkorporirali bakreni oksid, koji dokazano uništava viruse. “Izloženost mikroorganizama (virusa, bakterija i gljivica) visokoj koncentraciji bakra rezultira njihovom neutralizacijom u roku od nekoliko minuta.

Učinkovitost bakra na mikroorganizme postiže se kroz nekoliko paralelnih mehanizama”, navodi se na web stranici. - Ta maska je sigurno dobar proizvod, a dostupne analize o njezinoj učinkovitosti se čine uvjerljive.

No, mislim da je puno važnije kod ljudi razviti svijest da nose maske, bez obzira bile kirurške ili od tkanine, jer one ne samo da su fizička prepreka nego djeluju i kao psihološka barijera - rekao nam je infektolog dr. Vladimir Krajinović iz Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Maska je u prvom redu osmišljena za medicinske djelatnike koji su najizloženiji.

Kako se navodi, tri neovisna laboratorija potvrdila su učinkovitost maske na bazi bakrenog oksida u neutralizaciji koronavirusa. Maska je sto posto pogodna za recikliranje i odlaganje, tvrdi se, a prikladna je i za osjetljivu kožu jer ne izaziva iritacije. Ima certifikate Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) te CE-a (oznaka obvezna za proizvode koji su proizvedeni u bilo kojem dijelu svijeta izvan EU, a potom se stavljaju na tržište EU).

Masku se može višestruko i neograničeno upotrebljavati dok se fizički ne uništi ili polije vodom. “Tri odvojena laboratorija potvrdila su sposobnost maski za neutraliziranje i drastično smanjenje zarazne titre virusa SARS-CoV-2. Učinak na virus započinje odmah kad virusi dođu do maske.

Prisutnost antivirusne netkane tkanine, kako u sloju u dodiru s licem, tako i u vanjskom sloju maske, značajno smanjuje rizik od unakrsne kontaminacije tijekom uporabe, rukovanja s maskom i odlaganja maske”, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 21:00