ZAMBIJSKI SLUČAJ

Hrvati pušteni, unajmljena im je kuća, zna se i datum novog ročišta: ‘Evo što tada očekujemo‘

Dobro smo, sve je u redu, odgovorio nam je jedan od osmero Hrvata na pitanje ‘kako su‘
 Marko Miscevic/Cropix

Iz diplomatskih izvora u Zambiji potvrđeno nam je oko 17 sati po hrvatskom vremenu da je osmero hrvatskih državljana, koje Zambija sumnjiči za pokušaj krijumčarenja djece, upravo pušteno iz pritvora. Imigracijski ured je, punih 11 dana nakon sudske odluke da ih se pusti da se brane za slobode, prihvatio sve dokaze da su ispunili tražene uvjete te im je produžio pravo boravka u državi. Za njih je unajmljena kuća u kojoj će boraviti dok god bude trajalo suđenje.

U poslijepodnevnim satima Hrvati su još uvijek su bili u imigracijskom uredu kako bi sredili boravišne iskaznice.

No, iz diplomatskim krugova potvrđeno nam je da je to samo dvoršetak formalnosti jer im je nakon ispunjenja traženih uvjeta odobren privremeni boravak u Zambiji te da su pušteni na slobodu.

Odgoda za veljaču

Osmero hrvatskih državljana optuženih za pokušaj krijumčarenja djece iz obližnjeg DR Konga u ponedjeljak su trebali biti izvedeni pred sud u Ndoli, gdje se trebalo održati novo ročište na kojem se trebalo ispitati daljnje svjedoke tužiteljstva. Međutim, ročište je odgođeno zbog odsutnosti nadležnog suca.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, sljedeće rasprave zakazane su za 6. i 10. veljače. No, unatoč odsutnosti suca, Hrvati su u ponedjeljak pušteni iz pritvora, a već im je unajmljena i kuća u kojoj će živjeti.

Kako smo se i sami mogli uvjeriti, Hrvati dobro izgledaju, rekli su nam da su dobro, no da više od toga ne mogu reći novinarima.

Svih osmero bilo je na sudu i saslušalo odluku o odgodi koju je izrekla sutkinja koja ne vodi ovaj proces. Dovezeni su u pickup vozilu, žene unutra, muškarci u prtljažniku.

image
Marko Miscevic/Cropix

Tijekom izricanja sudske odluke o odgodi suđenja za veljaču osmero je Hrvata sjedilo na lijevoj strani sudnice - u prvom redu supružnici iz Varaždina Nadica i Damir Magić, a do njih Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva, i njegova supruga Azra Imamović Subošić. Subošići su se nakon izricanja odluke zagrlili.

Iza njih, u drugom redu, sjedili su Ivona i Noah Kraljević. Pokraj Kraljevića su se na drvenu klupu smjestili Aleksandra Peršić i njezin muž Ladislav Peršić.

Prije dolaska sutkinje s njima je u sudnici razgovarao Dario Klasić. On je jučer doputovao iz Pretorije. Za vrijeme izricanja sudske odluke sjedio je u trećem redu iza osumnjičenih.

image
Marko Miscevic/Cropix

Vedra lica

Klupe na desnoj strani sudnice bile su rezervirane za one koji su došli slušati suđenje, uključujući i četvero novinara iz Hrvatske kojima je bilo dozvoljeno praviti bilješke, a fotoreporterima i snimateljima pristup je bio zabranjen.

Za stolom ispred klupa smjestila su se dvojica odvjetnika osumnjičenih Hrvata, predstavnik tužiteljstva te jedna sudska djelatnica, dok je sutkinja, koja je zadnja ušla u prostoriju, zauzela svoje mjesto na povišenoj poziciji nasuprot svima ostalima.

Dok je izgovarala sudsku odluku, osumnjičeni su morali ustati. Nakon toga ona je izašla iz sudnice, a hrvatski su državljani porazgovarali sa svojim odvjetnikom Kelvinom Silwimbom.

image
Marko Miscevic/Cropix

Po vedrim izrazima lica zaključili smo da ih je hrabrio, no nismo mogli čuti o čemu su razgovarali. Novinari i slušači potom su zamoljeni da izađu iz sudnice, a iza zatvorenih vrata ostali su Hrvati s odvjetnicima. Sve vrijeme do tada vrata sudnice iz koje se izlazi na dvorište suda bila su širom otvorena i svako bi malo netko od slušača ušetao ili pak ustao s klupe i izašao. Među njima je bilo i nekoliko zambijskih novinara jer tamošnji mediji redovito izvještavaju o ovom slučaju.

image
Marko Miscevic/Cropix

Damir Klasić iz hrvatskog veleposlanstva, vezano za puštanje hrvatskih državljana na slobodu, rekao nam je da se ispunjavanje uvjeta malo oduljilo, no da su svi uvjeti koje je sud naložio na zadnjem ročištu 12. siječnja ispunjeni prošli petak 20. siječnja u kasnim popodnevnim satima te je sud isti dan izdao službenu odluku da se mogu braniti sa slobode.

image
Marko Miscevic/Cropix

Tijek suđenja

- Taj dokument je preduvjet da se može predati zahtjev za reguliranje njihova privremenog boravka u Zambiji. Taj zahtjev je predan danas i nadam se da će službe nadležne za imigraciju odobriti privremeni boravak za osmero optuženih hrvatskih državljana. Ne mogu potvrditi da će to biti danas. Osigurana je kuća u kojoj će oni biti smješteni o vlastitom trošku, odnosno trošku svojih obitelji. Tamo će boraviti do daljnjeg. Moraju biti dostupni sudu i pojavljivati se na ročištima koje će sud zakazivati - rekao nam je Klasić u prijepodnevnim satima.

Otkrio je i što se može očekivati na sljedećim sudskim ročištima 6. i 10. veljače.

- Ne očekujem da će i jedna i druga strana iznositi svoje argumente, odnosno dokazne prijedloge. U ovom dijelu postupka tužiteljstvo je to koje će izvoditi dokaze. Jedino što hrvatski državljani, odnosno njihov branitelj po službenoj dužnosti, kao i njihov odvjetnik, imaju pravo unakrsno ispitivati svjedoke koje predlaže tužiteljstvo. U kasnijem dijelu postupka optuženima će biti omogućeno da se brane te da predlažu svoje dokazne prijedloge za koje smatraju da im mogu omogućiti da se obrane od optužbe - ističe Klasić.

Grlić Radman: Četiri hrvatska para regulirala boravak u Zambiji

Četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji uspjela su regulirati boravak i naći i smještaj pa su pušteni da se brane sa slobode, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Danas je bilo sazvano ročište, ali je odgođeno za 6. odnosno 10. veljače. U međuvremenu četiri para su uspjeli regulirati boravak, upisani su u registar, dobili su odgovarajuće dokumente i smjestili su se gdje im najviše odgovara, a troškove snose sami”, rekao je ministar Grlić Radman

Dodao je da s njima u pratnji bio hrvatski konzul Dario Klasić i da im Hrvatska pruža konzularnu zaštitu kakvu zaslužuju hrvatski građani. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 07:33